Dor de Vadim


E stupid sa explic de ce am ales titlul dar m-am gandit la poezia lui Adrian Paunescu cantata pe la toate cenaclurile, aceea cu :”uuuuuu!  uuuuuu! uuuu! uuuuuuuu”. Precizarea e  pentru cei care au varsta necesara.Si am facut repede o paralela: Eminecu -poet, Vadim -poet; Eminescu – jurnalist, Vadim-jurnalist; Eminescu – patriot, Vadim- patriot; Eminescu a scris scrisori , Vadim a scris informari ( tot o specie epistolara!); Eminescu a murit nebun, Vadim traieste ( sa-i dea Dumnezeu sanatate!) fiindca in 150 de ani medicina a progresat si acum nebunia nu mai e fatala.

Insa, am cautat peste tot prin biografia lui Eminescu si n-am gasit nicaieri un aspect care ar fi facut paralela perfecta. N-am gasit pe nicaieri pe cine, cand si cum a pupat Eminescu in fund inainte de revolutie? Cum dom’le? A ajuns poet national si n-a pupat pe nimeni in fund?  A! M-am prins! Eminescu n-a participat la revolutie. ( Dar daca vorbeste cu domn’ Bebe poate sa aiba un certificat! 🙂 )

Sa renuntam la monstruozitatea comparatiei concentrandu-ne doar pe bardul contemporan si sa vedem de ce exista el  si la ce se foloseste. La fel cum lumea fizica este o repetitie a formelor plecand de la microcosmos catre macrocosmos la fel si societatea reprezinta o repetitie plecand de la grupul cel mai mic, familia, si terminand cu grupul cel mai mare, planeta ( deocamdata).Exista cate un Vadim mic in fiecare dintre garsonierele  noastre la fel cum exista cate un Vadim mai mare la nivelul fiecarui bloc, oras, etc. Vadimii nationali  sunt cei mai apreciati.

Zilnic suntem revoltati de cate ceva si zilnic atunci cand ceva nu a curs in avantajul nostru incercam sa gasim cauza ( intotdeauna e altcineva de vina) si astfel sa stim exact cum directionam injuratura eliberatoare si aducatoare de mari satisfactii. Toti avem o predispozitie genetica in a injura. Pe multi insa educatia sau lasitatea sau teama de penibil ne impiedica s-o facem in gura mare pe ulita si preferam s-o spunem in gand. Dar o spunem cu siguranta. Sunt altii carora le lipseste unul din simturile enumerate si sunt capabili sa se exprime liber indiferent de context. Chiar daca politically-correct este sa le condamnam atitudinea sau macar exprimarea in sinea noastra ne bucuram sincer ca exista un astfel de personaj si involuntar ne alaturam sufleteste demersului sau oricat de mitocanesc, irational sau injust ar putea sa fie.

Daca cineva se baga in fata la o coada majoritatea tac si injura in gand. Imediat ce unul ia atitudine in spatele lui apare o sustinere unanima. Ati trait asta, nu? Dupa ce perturbatorul a fost inlaturat simtiti o usurare placuta si un sentiment de implinire. Doar si voi ati sustinut protestul.

Pe stadion ( pentru cine a fost) ne place sa ne dam ‘telectuali si sa spunem ca ne ducem pentru “a sustine si incuraja civilizat echipa favorita”. Acumulam tensiune in noi si ne chinuim pana cand apare un salvator, un lider care se ridica si striga cat il tin plamanii programatica lozinca: “M..e Piturca!”  In acel moment ne consideram eliberati si explodam si noi. Ne ridicam in picioare si aratam sustinerea. Ne asumam cu tarie mesajul, chiar daca il reproducem doar sub forma: “Ieeeeeee!” Cel care a strigat primul e eroul nostru si imediat strangem randurile in jurul sau.

Ce am vrut sa demonstrez este ca avem in permanenta nevoie de cineva care sa dea frau liber gandurilor noastre chiar aberante. Avem nevoie permanent sa fim neprincipiali, necioplioti, rai, invidiosi, aberanti dar nu avem puterea sa ne manifestam in acest sens pentru ca la acel moment, pentru unii, intervine autocenzura. Dar autocezura nu ne impidica sa sustinem un alt nebun care sa exprime lucrurile asa cum le gandim de fapt si noi.

Asa ca mult blamatul Vadim este de fapt produsul selectionat al sentimentelor noastre refulate ce cauta cu disperare un mediu pentru readucerea la viata. Micul Vadim din noi se manifesta si se va manifesta in permanenta. Vadim va putea sa candideze permanent pentru ca va avea in permanenta un grup masiv de sustinatori. Are nevoie de fiecare data doar de un mic context favorabil care sa-i permita sa le dea un motiv de a striga alaturi de el “Ieeeee!”

Va intrebati ce m-a apucat sa-l elogiez pe Vadim asa fara sa fi facut nimic? Vadimul nostru, Corneliu, nu a facut nimic in ultimele zile in schimb alti Vadimi de pe alte meleaguri isi fac treaba cu prisosinta. Dupa ce protestul legitim al cuplului de bufoni PRM-isti Codrin Stefanescu – Marius Marinescu cu privire la gaura neagra din Elvetia a fost innabusit cu violenta specifica uitarii un alt aparator cu aura de universalitate al libertatii popoarelor a iesit la rampa si a demascat actiunea masrsava a imperialistilor americani. Hugo Chavez a descoperit ca americanii au provocat cutremurul din Haiti. Nu-i asa ca si voi v-ati gandit o clipa ca asta ar putea sa fie cauza?

Jos capitalismul! Huooo! Descreierati din toate tarile, uniti-va!

Uuuuuu! Uuuuuuu! Uuuu! Uuuuuuuuuuuu!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: