Basescu vrea sa inceapa reforma statului cu reformarea PSD-ului


Asa cum era de asteptat, imediat dupa ce Mitrea si-a anuntat public candidatura, s-a incins lupta pentru sefia PSD. Tinand mortis sa ma contrazica, Diaconescu si-a anuntat si el intrarea in cursa desi ma asteptam sa se alature uneia dintre echipele existente.  Geoana, profitand de temperaturile scazute de la Brasov, a facut si el o analiza la rece si la prima numaratoare i-au iesit 39 de lideri judeteni din 48. De data asta n-a mai topait si Mihaelea, dragostea lui, era la Bucuresti.

Din pacate pentru actualul prededinte PSD istoria cu numaratoarea de acasa si cu cea din targ tinde sa se repete.  Ca si la 6 decembrie, seara, cand sondajul era corect si acum numaratoarea e corecta. Ea a fost facuta sambata cand erau candidati Geoana, Mitrea si se smiorcaia pe la televizor si Nastase ca ar vrea si el sa se joace dar copiii rai din partid nu l-au chemat si pe el la munte. Diferenta esentiala intre Geoana si Mitrea/Nastase din punctul de vedere al baietilor de la judete este ca pe vremea lui Geoana au fost si ei baroni cu acte in regula iar pe vremea sau in ipoteza unuia  dintre ceilalti doi  ar mai fi baroni doar cand se da liber de la centru.

Pentru ca la nivel de judet putere sau opozitie nu e mare diferenta din punct de vedere a invartelilor locale, unde toti lotrii sunt  frati de cruce, e mult mai importanta independenta fata de conducerea centrala a partidului. Astfel, cu toate pacatele si gafele lui, Geoana ar putea fi o solutie acceptabila.

La fel ca la 6 decembrie, de fapt pe 7 decembrie dimineata cand s-au luat in calcul si procentele din strainatate, situatia se schimba la intrarea in carti a lui Diaconescu. Acesta are exact avengura politica de lider pe care o are si Geoana ceea ce convine tuturor din partid. Are tot atitudine de diplomat, nu va supara pe nimeni prin teritoriu, vorbeste frumos la televizor, e transant precum Solomon si da dreptate la toata lumea si, in plus fata de contracandidati, n-are nimeni ce sa-i reproseze pana acum.

In aceste conditii ar fi indicata o renumaratoare si e posibil ca rezultatul sa fie, fatalitate, tot ca cel de dupa 6 decembrie. Si ca sa termin cu paralela, trista pentru Mircea Geoana, cu acel decembrie 2009 am vazut in poza de la Poiana, cand cu cei 39, zambetul suav si intelectual al primarului de la Iasi, Nichita. Azi, de ziua Unirii, la Iasi a vorbit si Geoana si Basescu, dar la hora s-au prins doar Nichita si Basescu. O sa ziceti ca asa era politicos ca era gazda. Pentru cine nu a calculat atent situatia de  pe 7 decembrie, la 8 dimineata, reamintesc faptul ca Basescu era in fata cu niste voturi si mai erau de centralizat la BEC voturile din doua judete: Iasi si Constanta (strainatatea era sosita).  Daca la acea ora, pentru cele doua judete s-ar fi raportat scorurile cu care au iesit primari Nichita si Mazare, Geoana era acum la Cotroceni si s-ar fi dus pe la Poiana doar sa se rada de ei si sa le dea flescute. Insa scorurile din cele doua judete au fost, surpriza, pe dos! Nu vreau sa-i mai amintesc lui Geoana inca o data de poezia lui Jebeleanu, Hannibal.

Sa ma explic acum ce are a face Basescu cu toata tevatura asta. Are. Chiar activitatea se desfasoara in acest sens pe doua fronturi.

1. In parlament aproape in fiecare zi cate un PSD-ist se scoala dimineata cu fata la cearceaf si nu se mai regaseste doctrinar in actualul partid. Isi da, natural, demisia si brusc se simte atras de proiectul politic ( !?. care-o fi ala?) al lui Gabriel Oprea. Trebuie atentionat presedintele ca daca se continua in ritmul asta prin primavara grupul independentilor va fi mai numeros decat PDL si o sa aiba pretentia sa numeasca premierul. 🙂 Pentru PSD insemna ca la nivel de judete, pe unde incepe sa lipseasca cate un parlamentar la inventarul saptamanal, raporturile de forte si decizie in cadrul partidului se schimba.

2. Mitrea este suspectat de multa vreme ca face in PSD jocurile lui Basescu. Sunt mai multi dar Mitrea e cel cu pozitia cea mai inalta. Candidatura lui Mitrea a fost lansata simultan cu postarea pe blogul personal un program politic care are in centru sintagma “reformarea statului”. Unde am mai auzit noi expresia asta? Am un lapsus acum dar sigur a mai spus-o cineva. Mitrea propune o echipa si-i mentioneaza pe Severin, Marian Sarbu si Oprescu. Severin a fost coleg de partid cu Basescu si nu se iubesc dar nici nu si-ar da palme. E un pic suparat ca nu a fost propus comisar si a fost preferat Ciolos dar ii trece. Marian Sarbu este un atat de competent ministru al muncii ca pana si Basescu a fost tentat sa se incline in fata calitatilor lui  si sa-l bage in guvernul Boc. Nici nu mai conta ca era de la PSD. Hmm!? Despre ultimul, Oprescu, nici nu mai e cazul sa vorbim. S-a bagat in candidatura la presedentie constient ca nu poate rupe voturi decat de la Mircea Geoana, fapt ce il favoriza exclusiv pe Basescu. S-a umplut de glorie si a reusit sa-l depaseasca la mustata pe Remus Cernea. In Consiliul General al Capitalei e o liniste suspecta si nimeni nu se intreaba cum de trec toate proiectele PDL. Nimeni nu se intreaba de ce in loc de autostrazi suspendate, Oprescu a inceput sa vopseasca pasajele construite de Ceausescu si sa foloseasca la placaje exact bordurile si granitul fabricate de Videanu.

De fapt asta era in esenta mesajul lui Mitrea in afara de necesitatea absoluta de reformare a statului.  Fratilor, eu as putea sa fac rost de ceva cascaval pentru zilele astea friguroase de criza, chiar daca e doar ce cade de pe masa PDL. Dar decat nimic?

Daca mai adaugam si vizita de azi la Iasi, la Nichita acasa, si pauza de la intoarcere de la Focsani, la Marian Oprisan, se pare ca Basescu are o buna relatie cu PSD-ul. Daca-i mai punem la socoteala pe cei cativa baroni PSD pe care-i incalzeste de ceva vreme cu flacara violet a DNA-ului pe la outze rezulta ca Basescu va avea un important cuvant in alegerea noului presedinte PSD.

In concluzie Basescu a dat liber la reforma statului. A promis in campanie, o face. Om de cuvant!

PS:  E placut de urmarit zilele acestea Madalin Voicu. Face ture pe la toate teleziziunile si, precum cainele lui Pavlov, cand aprinzi beculetul cu numele Geoana sau Vanghelie incepe sa saliveze puternic. De fapt face spume la gura dar tot o forma de salivare e si asta! Ar fi in stare sa-l voteze si pe Capatos presedinte PSD doar sa nu mai fie Geoana.

Advertisements

2 Comments

 1. Phaim said,

  25/01/2010 at 1:37 AM

  Mai poti adauga un pesedist de frunte in suita prezidentiala: Mihai Tanasescu, care a declarat sambata seara, prin telefon la Turcescu, ca il sustine pe Mitrea. De precizat ca e prima declaratie politica din 2007 incoace a lui Tanasescu, care si-a amintit ca e membru PSD Arges. A descoperit brusc calitatile de lider ale celui caruia, probabil numai din rautate, i se spune „Manivela”.

  Pentru ca tabloul sa fie complet, trebuie spus ca in decembrie daca nu era Boc, era Tanasescu.

 2. ANAMORF said,

  25/01/2010 at 1:43 PM

  Din PSD pot să se desprindă nu ştiu câte aripi şi câţi membri, că tot o să se refacă !

  Nu că i-aş simpatiza, dar 20 de ani de realitate îmi sunt suficienţi ca să văd că PSD-ul nu e un partid, ci o stare de spirit mafiotică a unei pături groase de populaţie…

  Nu vorbim numai de câţiva lideri corupţi, care pot fi şi sacrificaţi la nevoie, ci de o întreagă piramidă a puterii, suficient de groasă la bază ca să n-o dezrădăcineze nici măcar … prostiile lui Geoană !


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: