Amintiri din epoca de aur


Pentru ca astazi Ceausescu ar fi implinit 92 de primaveri m-a apucat nostalgia epocii pe care , “cu legitima mandrie o numeam epoca Nicolae Ceausescu”.

Intre 1980 si 1985 eram la liceu in Brasov si faceam naveta cu autobuzul de la 25 de kilometri. Pentru asta trebuia sa ma trezesc la ora 5.30,  pentru a prinde singura masina de la ora 6.20. Ma imbracam pe ritmul de pian al gimnasticii de dimineata de la singurul radio existent. Plecam din casa pe strofa a 3-a din Tricolorul, imnul national care se canta in fiecare dimineata.

Era un ger cam ca azi-noapte. Trebuia sa merg 2 kilometrii pe jos pana la statie pe un drum acoperit de zapada. Ajungeam acolo transpirat din cauza hainelor groase si servietei cu carti. Autobuzul era deja plin si nu prindeam decat un loc pe scara la usa din mijloc. Nu pleca cu usa deschisa ca era iarna. Dupa mai multe incercari usa se inchidea. Nu mai tineam cont de  fanta mica din spatele meu suficienta sa-mi inghete sudoarea pe sira spinarii. Pentru o jumatate de ora nu conta. Cel putin in fata era cald. Cu usa inchisa nu mai trebuia sa trag de bara din fata si ma relaxam respirand din caciula cazaceasca de iepure a aluia din fata mea. Soferul avea un radio gajait de la care se auzea in fiecare dimineata un cantec ce mi-a marcat adolescenta:

http://www.youtube.com/watch?v=hAN98Ymad40

M-am lamurit de ce era asa abia in decembrie 1989 cand tovarasul Iliescu ne-a explicat ca: “Ceausescu doar a intinat valorile comunismului si ale socialismului stiintific”.

Aha!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: