Oprescu si Miorita


Desi ati fi tentati sa faceti presupuneri demne de Can-Can si sa credeti ca cine stie ce paparazzi ar face vreo conexiune intre Oprescu si Miorita Videanu singura legatura intre cei doi bravi primari ai Bucurestiului este ca si-au transferat cu acte in regula toate matrapazlacurile cu borduri, pasaje si spatii verzi. Materialele cu care spoieste Oprescu sunt tot de la TitanMar, cei care cotizau la Videanu cotizeaza acum si la Oprescu, acelasi bitum in aceleasi gropi ceva mai numeroase si mai adanci si aceiasi doua milioane de fraieri care-si platesc anual impozitele. Dupa cat de larg si stralucitor rade in ultima vreme Oprescu e posibil ca si noii incisivi pe care, chipurile, si-i infige in beregata asfaltatorilor ca sa dea bine pe sticla sa fie tot din marmura alba de la Videanu. Putea sa incerce un portelan ca era mai ieftin.

Citind bilantul realizarilor pe 2009 publicat in 25 ianuarie gasim capitolul cu amenajarile peigistice si amenajarea Fantanii Miorita printre multe altele. Ceea ce suna atat de pompos (“amenajarea peisagistica a Fantanii Miorita” !! )  inseamna de fapt ca trei baieti de la spatii verzi au pus panselute pe cei 10 metri patrati de teren din jurul fantanii cu pricina si probabil s-a decontat totul la pret de orhidee imperiale aduse, inca stropite cu roua originala, direct din Thailanda cu avionul.

Contempland panselutele, acum distruse de zapada si BMW-urile care n-au nimerit curba in ultimele luni, e posibil ca Primarul General sa fi observat si basorelieful de pe celebra fantana in care artistul a redat cu maiestrie scene din si mai celebra balada romaneasca Miorita. S-a discutat mult dupa revolutie cat de nociv este mesajul operei populare respective mai ales prin faptul ca este predata copiilor ca mostra cea mai clara a culturii si civilizatiei romanesti. Daca nu i-ati dat atentie pe vremea scolii sau nu ati dat atentie scolii in general gasiti aici textul integral si cinci traduceri in limbi de circulatie internationala. N-o sa fac analiza literara.

Balada scoate in evidenta doua trasaturi de caracter devenite definitorii pentru poporul roman dar care, dupa opinia mea,  ar trebui combatute si nu pastrate ca sfintele moaste si inoculate cu sarg generatiilor viitoare. Prima ar fi ca daca trei ciobanei oarecare pornesc un business impreuna, in speta oieritul dar poate fi oricare altul, si aleg ca loc de desfasurare a activitatii acest “picior de plai si gura de rai” in mod obligatoriu peste ceva timp doi dintre ei se vor intelege sa i-o traga celui de-al treilea ca sa ii preia partea lui de afacere. Cu alte cuvinte manualele de literatura propavaduiesc cu titlu de cultura nationala urmatoarele articole din Codul Penal: asociere in vederea savarsirii de infractiuni, omor deosebit de grav avand ca circumstante agravante savarsirea de catre doua sau mai multe persoane impreuna, pe timp de noapte si din motive josnice, sau macar talharie daca nu le iese pasenta pana la capat si sa nu mai punem la socoteala inselatoria. A doua meteahna ce nu ar trebui distribuita public este aceea ca atitudinea in fata complotului evident este  de renuntare si acceptare fara rezerve a soartei. Nici macar un denunt sau un telefon la 112 ca sa nu mai vorbim de o reactie barbateasca naturala ce ar trebui sa urmeze unei astfel de situatii.  Stiu ca sau mai facut astfel de referiri si analize  considerate comice dar aici nu e vorba de haz ci de un act de indobitocire colectiva foarte grav.

Sau daca tot traducem textul in alte limbi hai sa incercam sa facem textul util comunitatii internationale. De pilda sa traducem si sa adaptam in araba. Trei seici scot petrol. Doi dintre ei se dau cu americanii si hotarasc sa-l bombardeze pe al treilea. Acesta in loc sa declanseze Jihadul si sa dea drumul prin lume la bombe cu ceas cu doua maini si doua picioare se resemneaza, lasa exploatarea pe mana celorlati si se-ngropa singur in nisip bucuros ca poate sta cu fata spre Mecca. Oare ar tine povestea asta si ar fi suficienta ca sa potoleasca terorismul international?

Sa revenim la oile, respectiv Miorita noastra. Cu ocazia ultimelor cutremure, taricele, din Chile si Japonia si pentru ca se apropie 4 martie, zi fatitidica pentru poporul nostru ( e vorba de cutremurul din 77, Iliescu s-a nascut in cealalta, pe 3 martie), la discutiile televizate se strang in mod traditional cativa seismologi care ne atrag atentia ca dupa 33 de ani ar cam fi vremea de ceva balans tectonic si pe aici pe “plaiurile mioritice”. Cu aceste ocazii isi aduce aminte toata lumea de blocurile cu bulina rosie, a caror bulina nu este afisata pentru ca s-ar fi ratat o serie de tranzactii imobiliare, si de faptul ca de 30 de ani acestea tot asteapta sa fie consolidate. Din cele peste 1000 de cladiri ce vor cadea sigur in Bucuresti au fost consolidate. …. de fapt a fost consolidata numai una. Ca sa nu se vada crapaturile cateva blocuri au fost acoperite in ultima perioada cu polistiren. Ce mai  conteaza ca o sa se prabuseasca importanta e reabilitarea termica si sa coste intretinerea putin pana atunci.

Patruns, presupun eu,  de mesajul baladei Primarul Oprescu, emanatia noastra independenta si aroganta, a gasit de cuviinta ca si el sa adopte in cazul de fata aceeasi atitudine mioritica .  De ce sa se mai streseze cu consolidari si evacuari si demolari? Omul s-a gandit in perspectiva si s-a asigurat  ca va fi spatiu suficient pentru ingropat mortii. Desigur vor fi victime indiferent de ceea ce se face pana la cutremur dar cred ca primele masuri ce s-ar impune ar fi unele mai putin cinice, respectiv consolidarea celor la care se mai poate si demolarea celor care nu au nicio importanta istorica sau sociala. Dar asta ar presupune bani, concentrare si mai ales interes si MUNCA. Nu-i pentru noi!

Pentru noi mai bine un sprit si “un fluieras de soc/ Mult zice cu foc!”

PS. D-aia Basescu e la putere iar opozitia in congrese! Fiind mereu pe mare in bibliotecile pe care spune ca le frecventa prin porturile de destinatie nu se gasea balada noastra nationala.

Advertisements

1 Comment

 1. rhorvath said,

  02/03/2010 at 3:05 PM

  O LOVITURA TERMINALA PENTRU REGIMUL BASESCU. AGENTUL ROSU VLADIMIR TISMANEANU A INTRAT IN USA CU UN PASAPORT SI UN NUME FALS !
  AMBASADA ROMANIEI IN SUA.
Ministru Consilier
Domnule Cristian Gaginsky
Va rog trimiteti Presedintelui Romniei acest document.

  Presedintele Romaniei Traian Basescu.
  Excelenta
  Trimit atentiei dumneavoastra un memoriu cu o importanta deosebita. El relefeaza pentru prima data fatul ca Vladimir Tismaneanu a fost trimis in Statele Unite ca agent al securitatii romane. Surse absolut sigure documenteaza faptul ca infiltrarea
  sa produs sub un nume fals cu un pasaport fals . In consecinta va adresez rugamintea de a deschide de urgenta o ancheta la nivel prezidential. Mentionez ca in calitate de cetatean american am cerut o ancheta organizatilor de investigatie si de emigratie a SUA. O copie a acesteui document a fost trimisa Ambasadei SUA de la Bucuresti.
  Va rog a confirma primirea memoriul si numarul de inregistrare.
  Robert Horvath Deva
  cineast USA
  DESCHIDETI: http://devanewyork.blogspot.com/

  DESCONSPIRAREA AGENTULUI VLADIMIR TISMANEANU
  Actiunea de infiltrare a Europei Libere cunoscuta sub numele de cod Cain a fost o
  actiune bilaterala a securitatii romane ( Unitatea 0617 din Directia 2 DDS spionaj ) -Brigazile Rosii Intenationale format din fosti luptatori ai razboiului civil din Spania ( controlat de NKVD ) – Partidul Comunist Spaniol. Cordonarea sa facut zilnic prin mesajele codificate al postului de radio Pirinei in limba spaniola.cu sediul la Bucuresti. Documente despre aceasta actiune pot fi gasite in arhivele sectiei internationale a PCR.
  In Septembrie 1981 Gizela Vass sefa sectiei deschide un pasaport cu o viza turistica unica pe numele Vladimir Tismaneanu cu dreptul de a vizita toate tarile din vestul Europei. Ajuns cu mama sa in Franta vorbeste la Europa Libera impotriva dictatorului Ceausescu si a familiei sale. In curand actiunea de infiltrare intra pe linia moarta. Cererea sa de azil politic in Franta este respinsa ca si cea de intrare in SUA . Intrand in filajul serviciului francez si a celui american agentul Volodea se ascunde sau calatoreste vestul european cu un pasaport fals, timp de 4 ani de zile. ( Ceausescu avea la dispozitie cinci sute de paşapoarte în alb, originale, obţinute de comuniştii lui care lucrau în poliţia spaniolă.).
  Dupa patru ani situatia devenise disperata. Nu se putea intoarce in Romania, avea interdictia de a sta in Franta….etc. Cazul este transferat serviciului cubanez. Conform documentelor, Tismaneanu a sosit in SUA, prin Philadelphia, la 1 octombrie 1985, dupa ce i s-a refuzat a viza de intrare in SUA. Brigazile Rosii Internationale l-au ajutat sa plece in Venezuela si abia in 1985 serviciile roman si sovietic si-au realizat scopul. Sa organizat o casatorie ….. cu o cetateanca romana americana de care a divortat curand. –PENTRU A SE iINFILTRA IN SUA AGENTULUI VOLODYA I SA CREIAT O NOUA BIOGRAFIEi ,UN NUME NOU SI UN NOU PASAPORT !
  PASAPORTUL DE INTRARE IN USA POARTA NUMELE VLADIMIR TISMANETKY SI ESTE DIFERIT DE CEL PE NUMELE VLADIMIR TISMANEANU, CU CARE A PLECAT DIN ROMANIA. AM LUAT CUNOSTINTA DE ACEST LUCRU FIIND PRIETEN CU FOSTA SOTIE A LUI VOLODEA, PE NUME TAMARA TISMANESKY CU CARE AM FOST CHIAR VECINI CU MAI MULTI ANI IN URMA. DOAMNA TISMANETKY ESTE UN TALENTAT ARTIST CARE PREDA ILUSTRATIA DE MODA LA UNIVERSITATE, (FIT NEW YORK.) DANSA A PRECIZAT CA A PRELUAT ACEST NUME PRIN CASATORIE. Orice comentariu in plus este de prisos, agentul Volodya fiind desconspirat.
  Robert Horvath DEVA Cineast USA
  http://devanewyork.blogspot.com/
  http://www.devagallery.com/


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: