Oameni de onoare


Fiecare oras care se respecta are o lista cu cetateni de onoare ai localitatii respective. Regulamentele de acordare difera de la oras la oras dar au ca numitor comun cinstea, recunoasterea publica si cazierul curat.

Aceste criterii au fost valabile pana in ianuarie 2010 cand pentru conditia de cazier curat s-a dat o noua si originala interpretare. E vorba de celubrul deja caz al fostului primar din Ramnicu Valcea, condamnat pentru trei ani si jumatate de inchisoare cu executare si care a primit imediat drept recompensa distinctia de cetatean de onoare al orasului.

Este clar ca a fost vorba de un exces de zel al consilierilor care mai intai au trebuit sa modifice regulamentul de acordare iar ulterior au “strans” un numar de semnaturi ale cetatenilor ce solicitau expres acest lucru. Gestul lor nu a fost atacat in contencios administrativ de prefectul judetului si probabil va ramane definitiv.

Ce au reusit prin acest act iresponsabil? Sa compromita o distinctie care in cele mai multe cazuri dadeau autoritatilor locale posibilitatea sa recompenseze oamecare au facut cinste localitatii respective. Daca citim listele cu cetateni de onoare de cele mai multe ori recunoastem majoritatea numelor inscrise chiar daca nu avem legaturi cu orasul respectiv. De exemplu la Constanta gasim pe lista pe Francisc Vastag, Gheorghe Zamfir, Gheorghe Hagi, Octavian Belu. La Ploiesti ii gasim pe Ion Caramitru, Leonard Doroftei, Mircea Ionescu Quintus ( aici am dat si peste Sebastian Ghita dar pana la urma si el a finantat o echipa de baschet ce a castigat o cupa europeana !).

La Ramnicu Valcea pe lista va figura si Mircia Gutau in palmaresul caruia se pot trece cativa ani de inchisoare pentru luare de mita.  Adica un gest mai mult decat onorabil in societatea romaneasca. La toate cele relatate, in afara presei, nimeni nu a reactionat sub nicio forma. Mai mult liderii PDL au gasit si explicatii pentru faptul ca lui  Gutau nu i se retrage calitatea de membru al partidului. Astfel se gireaza o atitudine si se distruge definitiv semnificatia cuvantului onoare. Si mai grav este ca propagandistii partidului incearca sa raspandeasca ideea ca e un primar care a obtinut 80% din voturi la ultimele alegeri. Nu conteaza ca exista o sentinta definitiva si irevocabila, adica s-au epuizat toate caile de atac si s-au eliminat toate posibilele greseli in instrumentarea cazului. Ce are a face popularitatea cu faptele penale? Dupa acest criteriu ar in semna ca trebuie instituita imunitatea penala pentru toti cei alesi.

In ultimele doua zile se pare insa ca DNA-ul pregateste noi nominalizari pentru acordarea acestor titluri. De pilda primarul Craiovei, Solomon isi petrece si el noaptea la Pitesti si se pregateste sa-i fie recunoscuta onoarea de catre cetatenii care l-au ales. Dumitru Sechelariu, fostul primar al Bacaului a mai incercat si el o mita suplimentara ca si cum nu era destul de stufos dosarul in care era inculpat. Poate mai tineti minte ca pe vremea cand era primar in functie stadionul din oras se numea “Dumitru Sechelariu” tot prin votul Consiliului Local. Si ce daca? Cel din Constanta se cheama “Gheorghe Hagi”. Sesizeaza cineva vreo diferenta intre Hagi si Sechelariu?

Cine va impiedica consilierii din Craiova ca in zilele ce urmeaza sa-l declare cetatean de onoare pe Solomon?

Nu am nimic personal cu cei mentionati  si e problema justitiei sa constate daca faptele lor au fost sau nu legale. Dar de ce trebuie sa batjocurim un cuvant care pentru unii, din ce in ce mai putini, insemana totusi ceva.  Cum ar trebui sa explicam copiilor cuvantul onoare in  cazul in care il mai pastram in vocabular? Ce semnificatie ar mai putea sa aiba? Inclusiv in DEX cuvantul e sinonim cu integritate morala, probitate, corectitudine, demnitate, cinste.  Incercati sa asociati aceste cuvinte cu cei de mai sus si cu multi altii care fac rating pe la televiziuni.

Nu-i asa ca e ceva in poza care strica toata armonia compozitiei?

Advertisements

4 Comments

 1. Radu Dumitrescu said,

  03/03/2010 at 8:20 AM

  Nu stiti nimic si faceti afirmatii neconforme cu realitatea. La Rm. Valcea, chiar si presa s-a alaturat demersurilor de acordarea titlului de cetatean de onoare primarului Mircia Gutau. Ba, mai mult, doua institutii locale media s-au ocupat de strangerea semnaturilor de la ramniceni. Va spune ceva cifra de 24.736? Atatea au fost semnaturile favorabile propunerii. Si cum populatia municipiului Rm.Valcea este de aproximativ 100.000 de locuitori, aproximativ 80.000 de cetateni cu drept de vot si la ultimele alageri locale au iesit la urne 48.000 electori, faceti singuri procentul si corectati afirmatia. Doar un singur ziar locala a fost si este ostil ideii, dar patronul acestuia a cerut cateva sute de milioane primariei (sa-si faca un ziar PRIVAT on-line) si
  a fost refuzat… In rest, sa auzim numai de bine.

  • domnulsix said,

   03/03/2010 at 8:56 AM

   Pornesc de la premisa ca acest comentariu se bazeaza exclusiv pe buna credinta a autorului pentru ca altfel nu ar merita sa fie bagat in seama. Indiferent de motavatie nu face decat sa confirme cat de periculos si de monstruos a fost gestul Consiliului Local.
   Sa presupunem ca cele 24000 de semnaturi sunt reale, desi personal am unele indoieli, mai ales ca din punct de vedere tehnic termenul in care au fost stranse era aproape imposibil.
   1. Cifra de mai sus spune ca totusi 55.264 de cetateni cu drept de vot, adica cel putin dublu nu au fost de acord sau s-au abtinut. Argumentul majoritatii nu e valabil pentru ca nu exista in primul rand majoritate.
   2. O instanta judecatoreasca de cel mai inalt grad a pronuntat o condamnare definitiva si irevocabila. Acets lucru trebuie sa determine macar o urma de indoiala cu privire la corectitudinea primarului, indiferent de realizarile facute pentru oras. Daca ar fi omorat pe cineva pe trecerea de pietoni ar trebui sa nu fie condamnat pentru ca e sustinut de 24000 de oameni?
   3. Adrian Nastase a savarsit probabil, sub rezerva faptului ca nu exista in acest moment nicio hotarare in acest sens, cele mai grave fapte de coruptie ale ultimilor zece ani. Dar in 2004 a fost votat, chiar daca nu a castigat, de peste 4 milioane de cetateni. Ar trebui Nastase pe baza acestui argument sa fie achitat definitiv si eventual ales cetatean de onoare al tarii?
   4. Atanasiu si-a pierdut functia de ministru in mod irevocabil pentru simplu fapt ca o persoana a depus o plangere impotriva lui, plangere ce ulterior a fost considerata nefondata. Cum e posibil ca in conditiile in care o persoana este arestata pentru trei ani sa nu se declare inca vacanta postului la mai bine de o luna?

   Articolul meu s-a vrut un indemn la utilizarea aceleiasi masuri in aprecierea tuturor cazurilor, adica decenta si obiectivitate, si un apel la evitarea derizoriului in privinta termenului de “onoare”.
   Va mai dau un exemplu notoriu a ceea ce poate insemna: Helmuth Kohl a unificat Germania si a fost ales de trei ori cancelar, a fost personalitatea mondiala a anilor 80-90 la concurenta cu Gorbaciov, dar si-a data demisia si a iesit din politica in momentul in care nu a putut sa justifice niste bani primiti ca donatie de partidul sau, cel mai puternic inclusiv la acea vreme din Germania. Ulterior justitia Germana a constata ca nu a fost nicio fapta penala la mijloc.
   Onoarea lui Helmuth Kohl nu o contesta nimeni nici macar astazi.

   Onoarea se castiga prin gesturi, comportament si atitudini. Onoarea obtinuta pe alte cai nu este dacat un fals de doi lei. Onoarea nu se cumpara si nu se obtine prin vot.

 2. monica said,

  03/03/2010 at 11:02 PM

  @Six
  Intamplator numai sunt din Rm Valcea,deci pot sa-ti confirm ca cele spuse de
  R.Dumitrescu sunt absolut adevarate.Eu locuies de multi ani in Buc.Dar merg f.des la Valcea avand obligatii strict familiare.Ce dezvoltare a cunoscut acest oras in timpul mandatelor acestui om ,Gutau ,n-o sa mai vada multi ani de-aici incolo.Stii de ce? Tot judetul este ROSU,numai acolo era o oaza de lumina.Te rog sa crezi ce-ti spun,mai ales ca sunt informata de caracterul acestuia,de la oameni care nelucrand pentru/sau la primarie s-au lamurit in timp de abilitatile lui administrative,drept pt care l-au ales cu peste 75%la alegerile locale.Se vor intoarce cu siguranta la acea acalmie pe care si-o doreste psd-ul,in spatele careia sa se intample ce si-a dorit autodenuntatorul si sustinatorii acestuia.Nu ti se pare o ciudatenie ,ca acest fost primar de onoare zace in inchisoare nepunand mana pe nici un ban? Si necerand de la nimeni nici un ban? Crezi cumva ca orasul RV se aseamana cu sect 5 si primarul sau?

  • domnulsix said,

   04/03/2010 at 8:44 AM

   Sunt de acord si repet ca acest primar A FACUT LUCRURI MINUNATE PENTRU ORAS.
   Dar asta nu are nimic a face cu celelalte fapte.
   Intamplataor acum 4 sau 5 ani am participat la constructia unui obiectiv din Ramnicu Valcea. Lucrarile nu au putut fi incepute timp de mai multe luni pana cand nu s-au “rezolvat” problemele cu primarul de atunci, un tip pe nume Mircia Gutau, si pana nu au fost contractate o parte din lucrari cu firmele care “puteau” obtine autorizatiile necesare de la primarie.
   Prezent la inaugurare, fiindca i s-a parut ca nu a fost primit cu onorurile necesare, a chemat inspectorii primariei sa dea o amenda imensa in aceeasi seara pentru ca din cauza ploii apa se strangea si facea balta in apropierea constructiei lucrarea de colectare pluviala fiind facuta tocmai de una din acele firme agreate. A vrut sa arate doar cine e seful iar a doua zi a facut un “act de clementa” si inspectorii au anulat amenda.

   @radu Nu ti se pare ciudat ca “toate” ziarele din Valcea care au strans semnaturi apartin unui singur grup de afaceri din oras care detine si “toate” restaurantele cu vad din zona centrala?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: