Tocmeala pe lege


Unde-i lege nu-i tocmeala. Asa spune intelepciunea populara. La fel cum si celelalte proverbe cu munca, cisntea, meseria si bratara de aur au trecut in derizoriu tot asa si legea romaneasca a devenit un fel de manea pe care fiecare o fredoneaza dupa intersul si dispozitia mesenilor sau dupa cati euroi sar in aer.

Suntem cea mai prolifica tara din lume la acte normative. Peste un sfert  din studentii universitatilor studiaza dreptul. Zilnic monitorul oficial are zeci de pagini cu modificari, abrogari, actualizari si emiteri de noi reglementari. Privind din afara poti ramane cu impresia ca suntem niste perfectionisti in ale justitiei si suntem atenti sa corectam si sa normam si cel mai mic detaliu al vioetii noastre sociale.

Realitatea sta cu totul altfel. In ultimii 20 de ani au fost emise aproximativ 20.000 de acte normative, peste 5 pentru fiecare zi lucratoare, iar  sistemul legislativ este doar la stadiul unei colectii de aberatii si contradictii. Faptul ca in Parlament au fost in permanenta un numar mare de juristi nu a ajutat cu nimic, ba din contra, legile au fost scrise intr-un limbaj pe care-l inteleg cu greu si cei care au aceasta meserie si de aici apar nenumarate interpretari. Cati dintre oamenii normali care doresc sa-si plateasca cinstit impozitele sunt capabili sa inteleaga un Cod Fiscal ce are peste 300 de articole, care mai de care mai alambicate la care se adauga un Cod de Procedura Fiscala cu un numar similar de articole si niste Norme de aplicare a Codurilor de aceeasi dimensiune?  Nu veti gasi doi contabili care sa dea aceeasi interpretare tuturor regulilor fiscale. Probabil de aceea vrea PDL acum sa oblige firmele la angajarea a doi contabili cu norma intreaga. Nu vor fi suficienti daca ar intentiona sa respecte legea.

Care este adevaratul efect al unei legi atat de complicate? Nimeni nu e capabil sa respecte totul in amanunt pentru ca sunt foarte multe lucruri interpretabile. Nici macar organele de control nu interpreteaza identic. Dar pot invata foarte bine cate un singur articol unde stiu ei o chichita si pe baza ei vor lua la rand firmele. Majoritatea vor recunoaste ca au gresit si vor da o spaga pentru a primii o amenda mai mica. Foarte putini se vor incumeta sa riposteze pentru ca daca vor demonstra ca au dreptate in privinta articolului respectiv atunci controlul va deveni din ce in ce mai drastic pana cand se va gasi ceva gresit.

Exact la fel stau lucrurile cu toate legile din ultimii 20 de ani. Nu au fost date pentru a reglementa o situatie ci pentru a rezolva niste probleme personale si a permite in permanenta ca cei smecheri si cotizanti sa se poata descurca iar fraierii sa fie dati repede la o parte. Legea nu este folosita decat ca instrument de presiune si influenta al functionarilor si autoritatilor asupra oamenilor simpli care incearca sa fie cinstiti.

Nu stiu de ce ma mai enerveaza situatia asta pentru ca oricum nu exista sperante de indreptare in viitorul apropiat. Discutiile se poarta in acest registru de la cel mai mic pana la cel mai inalt nivel si nimeni dintre cei care ar putea sa o faca nu-si doreste modificarea situatiei.

Ultima galceava pe teme legislative s-a iscat astazi pe teme constitutionale. Un PDL-ist caruia nu i-am retinut numele si nici nu era cazul a explicat doct ca “daca un articol e scris in dispozitivul Constitutiei trebuie respectat daca nu nu”. Constitutia este legea suprema a unei tari si nimic din ceea ce e scris acolo nu poate fi contrazis nici macar de o alta lege. Prin folosirea pretentioasa a termenului de “dispozitiv” individul incearca sa ne induca ideea ca el ar fi un mare specialist si o astfel de enormitate spusa la televizor ar trebui sa fie adevarul absolut. ( In cazul Constitutiei dispozitivul este reprezentat de intreg textul cu exceptia titlului!)

Basescu in respectul legii se urca la volan dupa sprit cu televiziunile pe el. Nastase in respectul legii se fofileaza de explicatiile in legatura cu matusa Tamara interpretand legea cum stie el si ajutat de colegii de partid. Norica Nicolai in respectul legii isi trimite nepoata sa voteze in locul ei in Parlament. Voiculescu e dovedit de toate instantele ca el a fost Felix dar insista cu tot felul de alte smecherii juridice.

In aceste conditii n-avem de ce sa ne mai miram ca un puscarias este cetatean de onoare.Mai exista o speranta atata timp cat inca nu ne dorim cu totii aceasta ravnita titulatura.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: