Congres PNL fara Basescu si fara Iliescu


Inca de la congresul PSD incerc sa observ care ar fi diferentele intre starea de lucruri de acolo si situatia din PNL. Desi fenomenele sunt in mare aceleasi poate chiar inspiratia de a programa acest congres in martie si nu in februarie va face ca efectele asupra partidului sa fie mult mai putin nocive. Posibil sa nu fie deloc nocive.

Asemanari si deosebiri:

1. Ambele partide au ratat prezidentialele. Dar PNL nici nu spera in mod real sa le castige. La bilant nu i se poate reprosa nimic lui Antonescu fiindca poate da vina exclusiv pe Geoana. Geoana n-a avut pe cine sa dea vina desi ar fi fost destui.

2. In PNL nu sunt atatea gasti ca in PSD. Nici in PSD nu au ramas prea multe dar asta s-antamplat doar dupa congres. In PNL este doar tabara celor care dau bani si tabara celor care dau cu verbu’. Teoretic niciunii nu pot exista fara ceilalti. Si asta e bine pentru partid. Singura disputa se desfasoara pentru intaietate nu pentru anihilarea celorlalti cum s-au desfasurat ostilitatile in PSD.

3. Niciunul dintre greii PNL-ului nu este pregatit sa vireze spre independenti. Toti cei care nu s-au mai regasit in liberalism in ultimele luni erau nesemnificativi pentru partid. Era important doar locul din parlament. La PSD era sigura ramanerea in partid doar a lui Vanghelie. Pentru restul nu baga nimeni mana in foc nici inainte si nici acum. Poate acum e sigur ca nu va fi indepartat Iliescu decat eventual pe cai naturale.

4. PNL a trecut deja prin doua purificari. Prima a fost atunci cand s-au desprins grupul migrat ulterior spre PDL. Aritmetica electorala a aratat ca  PNL/2=PNL.  Am mari indoieli ca la PSD se poate aplica aceeasi regula. Norocul lor ca primul scrutin e suficient de departe pentru a permite o reorganizare. Al doilea moment de purificare a fost atunci cand PNL nu a intrat la guvernare in 2008. N-a fost vorba de o mare strategie pe termen lung ci o conjunctura datorata grandomaniei lui Tariceanu care dorea sa fie tot prim-ministru. Paradoxal acest lucru l-a facut pe Tariceanu sa piarda sefia partidului dar a permis PNL-ului sa se consolideze si sa se intareasca. Normal ca au pierdut sie ei cativa fripturisti dar important a fost ca rugamintile lui Fenechiu cu lacrimi in ochi de a intra la guvernare n-au fost ascultate.

5. Congresul PNL nu se desfasoara sub patronajul lui Basescu. Desi nu a fost in sala la PSD, Basescu era in mintea si sufletul tuturor participantilor. Geoana inca-l mai injura pentru noaptea in care l-a lasat fara presedentie. Nastase viseaza si acum sa-i crape un termopan in teasta. Iliescu l-ar alerga cu minerii din Cotroceni pana la Murfatlar. Mitrea si Diaconescu se gandeau la Basescu si chiar erau suspectati puternic de treaba asta. Pana si Pandele se gandea cu jind la prietenii lui Oprea si Iordanescu ce o tirasera la “independenti”. De fapt singura doctrina a PSD-ului din ultimii ani a fost rezumata la: “Jos Basescu!”. La PNL doar Tariceanu are ceva grimase de pe vremea cand conlucrau dar se poate mandrii ca este printre putinii care i-au rezistat.

6. In PNL nu exista Iliescu. Nu exista niciun guru unanim recunoscut si care ar putea sa influenteze alegerea presedintelui de partid. PNL are deja un copil ( nu neaparat ca varsta)  la conducere si organizatie de pionieri nu are asa ca nu e pericol de intinerire.  Catarama  a reprezentat foarte mult pentru partid. Fara banii lui partidul ar fi disparut in anii 92-96, dar acum sunt destui cu cheag fiindca au stat patru ani la guvernare. Si mai e si Dinu. Cel caruia ar trebui sa-i fie inca rusine.

7. Nu se voteaza individual ci pe liste. Din afacerea asta o sa iasa prost Orban. El s-a bagat in alegeri mai mult pentru a mima o atmosfera democratica. Prima victorie a lui Crin, aceea de a impune votul pe liste, inseamna automat si eliminare definitiva a contracandidatilor.  Doar nu va imaginati ca Antonescu il va include pe Orban sau Catarama in echipa lui inainte de vot.

Dupa sangele stropit din belsug pe pereti de catre PSD si dupa opereta jucata magistral de PC vom asista in sfarsit la un congres mult mai normal. Atat de normal incat fara Basescu si fara Iliescu nu va fi nicio surpriza iar Crin va fi reales.

Sa speram ca acest moment va marca si sfarsitul adolescentei pentru Antonescu si se va apuca in sfarsit de politica. 🙂

UPDATE: Am urmarit la Realitatea dialogul Orban Catarama si am constata ca Orban era mai degraba agent electoral al lui Antonescu decat al propriei persoane. Catarama a spus un mara adevar dar nu sta nimeni sa-l asculte si mortul de la groapa nu se mai intoarce. A reprosat grupului Antonescu-Orban ca in septembrie cand era clar ca in turul II nu va intra si Crin, PNL ar fi putut renunta la candidatura proprie si l-ar fi sustinut pe Geoana intr-o alianta in care ar fi negociat mult mai puternic. Are dreptata cand spune ca o astfle de alianta ar fi fost capabila chiar sa duca la un scor de 51% din primul tur si altfel ar fi stat lucrurile. E drept ca intr-o asemenea varianta Antonescu nu ar mai fi purtat acum “laurii” de lider al opozitiei reale dar cred ca multi membrii PNL s-ar fi multumit si cu jumatate de guvernare :). Sa nu uitam ca Geoana a cedat primul cand a acceptat sa lase lui Johannis functia de prim-ministru.

Ceea ce inseamna ca in planul ideilor este chiar o competitie reala si corecta spre deosebire de susotelile si aranjamentele din celelalte tabere. Nu sunt sigur ca se vor abtine pana la capat.

Advertisements

4 Comments

 1. 04/03/2010 at 9:23 PM

  vaaai, ce’mi place mie adolescentzii astia gata batrini, in frunte cu baba campeanu, shoimaritza casii de pensii:
  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-6992070-pnl-depune-motiune-simpla-privind-situatia-pensionarilor.htm

  simbolu’ viu, contrar aparentzelor, al liuberalismului de stat

 2. Radu Humor said,

  05/03/2010 at 12:08 AM

  O analiza foarte exacta. Felicitari !

 3. Inima-Rea said,

  05/03/2010 at 11:18 AM

  Aveţi multe certitudini. Aproape că vă invidiez.
  Apropo de Cataramă, m-o fi citit pe mine – pe net, după Sărbători, cînd toată lumea-l ridica în slăvi pe Antonescu fiindcă pierduse.
  Glumesc, nu e o idee chiar atît de neaşteptată aceea că PNL trebuia să susţină PSD încă din primul tur dacă, într-adevăr, marele pericol îl reprezenta Băsescu. După cum nici asta: Dacă nu i se impută strategia perdantă, lui Antonescu, înseamnă că PNL chiar nu are altă soluţie. Caz în care stă mai rău ca PSD, nicidecum mai bine.

 4. 05/03/2010 at 11:11 PM

  […] Referitor la UPDATE-ul la articolul de ieri se pare ca am avut dreptate si nu s-au abtinut de la aranjamente pana la […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: