Solomon. Ce este si la ce foloseste.


Astazi se va judeca recursul la arestarea preventiva a primarului Craiovei, Antonie Solomon. Scriu articolul inainte de a afla verdictul dar sunt convins ca prin marile redactii deja exista textele elaborate pentru cele doua variante posibile: eliberarea sau confirmarea arestului. Ar mai fi si amanarea dar in aceasta situatie nu se da drumul la articole ci se pastreaza pentru atunci cand e cazul.

Indiferent de verdictul dat spectacolul strazii legat de acest eveniment este mult mai hilar si diversificat decat pe vremea lansarii (tot in postul Pastelui ) a filmului cu Free Gigi. Daca la Becali lumea a fost mult mai rezervata si suporterii au fost rudele din Pipera de aceasta data razboiul mediatic se da pe mai multe planuri. Dupa ce au fost scosi in strada angajatii primariei, s-au strans corurile de bocitoare din satul de resedinta, s-au facut slujbe de rugaciune si se preconizeaza noi miscari de strada. Spre deosebire de Becali unde galeria Stelei a salutat initiativa parchetului e posibil ca la Craiova lucrurile sa stea diferit pentru ca patronul injurat al Universitatii este Mititelu. La fel razboiul in Web 2.0 este diferit. Atunci niste baieti sprinteni la minte au lansat site-ul si lozinca FreeGigi.ro speculand mediatizarea de care vor avea parte pe timpul preocesului. De aceasta data se lucreaza mai evoluat si  sustinatorii adevarati ai primarului isi lanseaza mesajele de pe blogul “personal” al personajului principal.  Motto-ul este devastator: “Un suflet mare nu poate fi inchis niciodata!” iar colajul de pe pagina principala cu fotografii ale lui Solomon ce defileaza lent pe fond negru te duc cu gandul la faptul ca primarul este deja mort si ingropat. Poate ca nu este cazul de glume in astfel de situatii dar probabil de la atmosfera asta funebra s-a molipsit si senatorul PDL Mircea Andrei cand s-a referit la Neagu Giuvara cu “Dumnezeu sa-l ierte!”.

Putini dintre cei ce fac taraboi pe strazile Craiovei stiu ca din Biserica Catolica s-au rupt protestantii pentru ca nu erau de acord cu sistemul indulgentelor care insemna ca poti pacatui oricat daca la un moment dat platesti, cu bani, pentru iertarea pacatelor. Argumentul faptelor bune facute de primar folosit impotriva arestarii pentru coruptie este la fel de nefericit ca si cel al prezumtiei generale de vinovatie ce planeaza asupra tuturor celor aflati in functii publice. Dar oamenii sunt datori sa-si exprime punctul de vedere si nu e treaba lor sa si gandeasca in astfel de momente. Deja este o intrecere intre orase cine sustine mai convingator primarul arestat. Cei din Valcea l-au declarat pe al lor cetatean de onoare. Cum va reactiona Craiova la o astfel de ridicare de stacheta?

Sa privim un pic evenimentul si dincolo de partea emotiv-mediatica. Este al doilea personaj, cotizant de frunte al PDL ce intra intr-o astfel de belea. Daca in cazul lui Gutau se speculeaza inca despre o polita platita de catre judecatorii ICCJ presedintelui Basescu pentru injuraturile constante din ultimii ani, in cazul lui Solomon nu poate fi facuta o astfel de presupunere.

Variantele vehiculate sunt doua: e mana lui Basescu si nu e mana lui Basescu. In sustinerea primei posibilitati ar fi ca arestarea s-a facut exact in zilele cand Basescu a fost plecat din tara, ca Solomon ar fi incercat sa strice afacerile unei firme de constructii, nu a Elenei Udrea ci a altor PDL-isti de la centru, ca Basescu pregateste un spectacol mai grandios si asta ar fi doar uvertura in care a bagat pentru susupans actori din ograda proprie, ca DNA-ul nu misca in front fara ordin precis, mai ales ca dosarul statea la ei de patru ani.  Argumentele impotriva ipotezei amestecului prezidential ar fi ca Solomon a fost unul dintre cei care au adus masiv voturi in campanie, cazul ar reprezenta a doua pata pe obrazul PDL dupa cazul de la Ramnicu Valcea, DNA-ul este independent ( nu radeti, e o ipoteza de lucru! ) si lucreaza pentru binele cetatenilor.

Indiferent daca este amestecat Basescu sau, prin absurd, e doar o actiune a procurorilor ce lupta cu coruptia mesajul este inghitit cu noduri in gat de catre toate partile.

Cei din opozitie inteleg din ceea ce se intampla ca deja e groasa. Daca cei de la PDL au parte de un asemena tratament cand va veni randul celor din opozitie va curge sange. Astfel se ingroasa din ce in ce mai accelerat randurile partidului independentilor in speranta unui brat parintesc si ocrotitor care sa oblojeasca ranile in cazul in care  “Doamne fereste!”.

Cei din PDL probabil cauta in gesturile anterioare ale celor doua “victime” ceva care sa justifice un astfel de tratament. Sigur au calcat ei pe bec si l-au suparat pe sefu’ cu ceva. Intre timp toti incearca sa devina tot mai supusi si umili.

Partidele din opozitie sunt rezervate in declaratii opentru ca nu inteleg ce se intampla. Asa cum stau lucrurile textul cu vendeta politica nu mai tine si Nastase trebuie sa se concentreze serios exclusiv pe exceptii de neconstitutionalitate. S-a ajuns la situatii ciudate precum cea in care Olguta Vasilescu ii ia apararea lui Solomon acuzand-o pe Udrea desi Solomon a dezertat de la PSD in favoarea PDL. I-a zapacit Basecu pe toti la cap.

PDL-ul joaca cea mai tare scena. Aflandu-se la putere acuza ca e vornba de un atac la adresa lor. Ca si cum altcineva decat ei ar putea sa ridice glasul la DNA in alta calitate decat cea de invinuit. Pe toate canalele partidul sustine sus si tare ca sentintele definitive si irevocabile sunt nedrepte si inca nedefinitive, motiv pentru care refuza aplicarea prevederilor statutare referitoare la excluderea celor dovediti de justitie. e nevoie de o astfel de atitudine pentru a dovedi ca partidul are grija de soldatii sai indiferent de situatie. E aproape la fel ca in cazul sinucigasilor pentru islam carora organizatia terorista promite sprijinul deplin material si spiritual pentru familia celui ce se atunca in aer.

Ce se va intampla astazi dupa recurs? Daca decizia va fi confirmata PDL va sustine sus si tare ca mai exista o cale de atac, ca justitia trebuie sa-si faca datoria si ca astfel se dovedeste independenta ei, manifestarile de strada vor continua, la fel slujbele si descantecele. Daca in schimb va fi eliberat partidul v-a spune ca e normal intr-un stat de drept ca fara probe nimeni s anu poata fi judecat, ca justitia trebuie sa-si faca datoria si ca astfel se dovedeste independenta ei, manifestarile de strada fiind acum de bucurie, la fel si slujbele.

In cponcluzie toti care au pregatit doua texte pentru aceasta zi le pot da drumul inca inainte de rezultat pentru ca exista o singura concluzie. Justitia e independenta si trebuie sa-si faca datoria.

Adevaratul mesaj a fost deja difuzat si cine a avut de priceput a priceput. Urmeaza sa intre in scena greii din opozitie. Se apropie saptamana patimilor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: