Doctrina, reforma si fraierii


PDL si PSD au fiecare cate o dambla. Unii si-au propus sa faca reforma statului iar ceilalti sa-si clarifice doctrina. PNL-ul si-a facut deja damblaua, adica sa organizeze un congres extraordinar  in care extraordinar a fost doar sistemul de vot, dupa care s-a retras sa sarbatoreasca.

Reforma ar trebui sa fie ceva util. Intelesul pe care il da PDL acestui termen determina insa din ce in ce mai multi oameni rationali sa faca afirmatii de genul: “Opriti reforma statului, vreau sa cobor!“. La fel cum ne-am obisnuit in toata perioada de dupa ’89, reforma in Romania este de fiecare data un scop in sine si scapa din vedere faptul ca reforma ar trebui sa rezolve o deficienta sau disfunctionalitate si sa dea sansa unui progres. Singurul scop identificat al reformei statului cu care ne face capul mare Basescu si purtatorii lui de cuvant din PDL este sa ne tina ocupati si sa ne ofere un subiect de discutie. Basescu a avut nevoie de o smecherie prin care sa abata atentia electoratului de la rezultatul modest al primului sau mandat si a inventat referendumul pentru reformarea parlamentului. Strategia a reusit mai mult decat se astepta insusi initiatorul, in sensul ca se preconiza un scor mare in favoarea micsorarii Parlamentului dar era destul de posibil ca numarul celor ce se prezentau la vot sa fie sub 50% din total votanti si astfel sa fie invalidat.

Dupa victoria lui Basescu PDL s-a trezit in brate cu un instrument perfect pentru manipularea post-electorala. Ca sa nu se iroseasca ideea si, mai ales, pentru ca nu exista alte variante pe care un guvern atat de competent precum cel condus de Emil Boc sa le aplice, reforma statului a devenit marota PDL-ului si a guvernarii. Nu comentez oportunitatea sau prezumtivul castig in  eficienta al unui Parlament unicameral si redus numeric dar sunt convins ca aceasta modificare va contribui la combaterea crizei economice in care ne balacim acum intr-o masura chiar mai mica decat rezultatul meciului Dinamo-Steaua de miercuri. In schimb vehicularea ideii de reforma a statului dimineata, la pranz si seara pe toate sticlele e perfecta pentru distragerea atentiei de la neputinta, amatorismul si, in unele situatii, chiar reaua credinta cu care se exercita acum actul guvernarii.

Tot ce s-a intamplat saptamana trecuta a fost pus de putere sub semnul “reformei” si, in ciuda bulgarilor de zapada ce au zburat vineri catre fata premierului, saptamana ce urmeaza va continua pe muzica aceluiasi ritm fals de manea de proasta calitate ( cred ca am comis un pleonasm! 🙂 ).

De partea cealalta, PSD-ul revenit la dragostea dintai, Ion Iliescu, este in continuare in degringolada si e cuprins de aceeasi febra a reformei. La ei se cheama mai frumos: “clarificare doctrinara”. Avantajul nostru de cetateni este ca reforma din PSD se testeaza pe proprii cobai spre deosebire de reforma PDL-ista ce se testeaza fara anestezie pe proria noastra piele. De foarte multa vreme in Europa si chiar la noi doctrina partidului tinde sa fie perceputa de catre electorat in planul secund, adeziunea ca militant sau ca sustinator al unei formatiuni politice depinzand in principal de liderul sau liderii acelei formatiuni. In ultimii ani niciun partid nu si-a respectat valorile doctrinare cu sfintenie desi si-a pastrat, cat de cat, liderii. Nici macar PRM nu isi strange electorii pe baza doctrinei nationaliste si antimaghiare ci exclusiv pe baza de Corneliu Vadim Tudor. De aceea Bolcas poate fi exclus din partid fara ca partidul sa piarda niciun vot.

In acest moment PSD este condus de Nastase, asa cum a vrut Iliescu alegandu-l in frunte pe Ponta. Practic niciunul dintre cei trei nu sugereaza in acest moment imaginea acelui lider cu carisma capabil sa stranga oameni pe baricade in ciuda aluziilor la Che Gevara  pe care le tot face tanarul presedinte. Confruntat cu o astfel de situatie PSD-ul este nevoit sa arunce in fata doctrina social-democarta. Ca sa contracareze ideea unei posibile destramari a partidului noua conducere lupta pe toate planurile. S-a strans in jurul lui Geoana si a intarziat pentru moment punerea in practica a unui abuz asupra Constitutiei promovat de PDL. A gasit solutia de a multumi pe toata lumea din interior (atati cat au mai ramas) si in loc sa se faca un guvern din umbra care ar fi avut evident un numar limitat de locuri identic cu cel al ministerelor s-au inventat 31 de departamente facand astfel rost de functii pentru toti cei care nu apucasera sa fie vicepresedinti in urma congresului.

Ideea geniala a fost cea cu campania de atragere de noi membrii promovata prin publicitate scrisa. Doar nu-si imagineaza cineva ca dupa ce vor vedea sigla cu trandafir pe jumatate de pagina a unui ziar cetatenii se vor prezenta teleghidati sa semneze adeziuni. Pretextul insa este perfect pentru atragerea presei de partea partidului. La foamea care exista acum pe piata media ce publicatie isi mai permite sa scrie urat despre PSD dupa ce acesta plateste niste pagini bune cu anuntul sau de promovare? Transpare aici stilul de colaborare cu media promovat de Adrian Nastase pe vremea cand era prim-ministru. Si e posibil ca dupa besteleala sistematica pe care o aplica Basescu un astfel de tratament sa fir privit mai mult decat favorabil.

Doctrina social-democrata e buna si pentru noua conducere si pentru cei care isi iau talpasita catre un loc mai caldut pentru urmatorii doi ani. Nimeni dintre cei plecati, cu exceptia lui Diaconescu, nu a spus ca pleaca din cauza conflictelor personale sau pentru ca le e foame. Toti au dat vina pe doctrina si pe pozitionarea PSD mai la stanga sau mai la dreapta decat li se pare lor ca trebuie. Ultimul care nu mai doarme noaptea de grija social-democratiei abandonate este Pandele. Acesta a gasit cel mai original mod de a-si prezenta orientarea politica. Pentru ca PSD a deviat de la doctrina Pandele il sustine acum pe Traian Basescu desi la Congres el se lupta cu Vanghelie si era aparat de Iliescu. Nu stim in ce anume il poate sustine primarul din Voluntari pe presedintele tarii dar suna bine. Domnul Primar nu este insa atat de tare suparat pe PSD incat sa-si dea si demisia din partid pentru ca intr-o astfel de situatie ar trebui sa renunte si la postul de primar. A ales mai bine sa se sacrifice si sa lupte din interiorul partidului pentru “marea doctrina”. Interesant e ca nici PSD nu are variante pentru ca excluderea din partid ar insemna ca Pandele sa fie liber pentru inscrierea in PDL. Totusi e de astepta ca acesta sa fie dat afara in urmatoarele zile fiindca PSD va avea de castigat cel putin in planul imaginii.

Am vazut cum e cu reforma, cum e cu doctrina si mai ramane de vazut ce fac fraierii. Unii stau la coada la plata impozitelor, unii stau la coada la somaj, unii se pregatesc de greve si demonstratii.

Unii chiar au ajuns chiar sa moara din cauza muncii.

Advertisements

1 Comment

  1. 18/03/2010 at 5:37 PM

    […] } Saptamana trecuta faceam o referire la meciul Dinamo-Steaua si la influenta acestuia asupra eradicarii crizei economice. In timpul discutiilor ce au precedat meciul in care se discuta despre tentativa de […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: