Basescu back in business


Dupa repetitii indelungate opozitia si-a adus aminte care ar fi rolul sau in viata politica a tarii. Fiecare dintre cele doua partide au avut mai intai de rezolvat probleme interne, PSD sa-l schimbe pe Geoana si sa dea peste nas lui Vanghelie si altor cativa baieti iar PNL avea de lamurit o problema personala intre Antonescu si Catarama, problema ce s-a rezolvat astazi. PNL si PSD au plecat de la consultarile cu Basescu motivand lipsa de oportunitate a prezentei grupului independentilor pe post de formatiune politica si demonstrand pentru prima data dupa realegerea lui Basescu ca mai exista si ei. Ceea ce inseamna ca singurul factor dinamizator ramane din pacate tot locatarul de la Cotroceni.

Dupa o pauza de trei luni in care presedintele s-a manifestat  extrem de discret, atat de discret cat poate el, in care n-am asistat la nicio declaratie publica importanta ci doar la cateva mesaje de atentionare transmise de regula prin intermediul DNA-ului, acesta a revenit in forta pe scena publica.

Din pacate se joaca aceleasi pisese din stagiunile anterioare si am asistat astazi la scene pe  care le-am urmarim destul de des in ultimii 5 ani de mandat prezidential glorios. Haideti la consultari ca sa va spun cum am hotarat! Cine credea ca putea fi vorba de consultari reale s-a convins imediat ca nici vorba de asa ceva. Discursul de dupa a confirmat aceasta supozitie. Acelasi discurs am fi putut sa-l auzim si de dimineata pentru ca n-are nicio legatura cu ceea ce ar fi putut propune partidele ci doar cu parerea personala a lui Traian Basescu.

Aceeasi placa cu modernizarea statului asa cum a stabilit poporul suveran la referendum ( Boc o pronunta mult mai bine fiindca a exersat-o mult mai intens in ultima vreme. trebuie doar intoarsa cheita! 🙂 ) a fost auzita azi de la inaltimea tribunei prezidentiale.  Ca sa nu para ca modernizarea statului se reduce la concursul de inghesuit 300 de parlamentari intr-o singura incapere a mai lansat si alte subiecte cum ar fi cele doua coduri penal si civil si alte cateva legi de care se tot discuta inutil de cativa ani, plus o ipoteza despre impartirea administrativ teritoriala asupra careia o sa revin mai jos. Dupa atitudinea afisata azi de Basescu asistam la startul unui nou sezon de frecusuri la fel ca pe vremea lui Tariceanu. Acum are alti doi subiecti, Antonescu si Ponta, despre care a vorbit deja cu suficienta condescendenta pentru a ne releva respectul netarmurit pe care-l poarta celor doi.

Ce ar trebui mentionat din discursul lui Basescu:

1. Puteti sa stati si-n cap ca peste unicameral nu se va trece fiindca “poporul suveran” a decis asa chiar daca a facut-o in totala necunostinta de cauza si prin gaselnita asta nu se face nici cel mai marunt pas in directia iesirii din criza economica.

2. Extrem de periculos! Pentru a nu pierde majoritatea din parlament cu UDMR, Basescu e dispus sa faca unele concesii cu privire la organizarea administrativ teritoriala a tarii afirmand ca “pot fi scoase referirile la acest aspect din Constitutie urmand ca reglementarea sa se faca prin lege organica”. De ce este periculos acest lucru? Pentru ca existand in Constitutie orice exces al maghiarilor precum cel de saptamana trecuta privind declararea limbii maghiare ca limba oficiala zonala poate fi anihilat fara probleme. Altfel orice majoritate de conjunctura din care va face parte UDMR va putea fi la un moment santajata chiar de catre acest partid pentru a accepta o organizare noua care sa dea liber acelei autonomii etnice mult vehiculate.

Cine isi asuma responsabilitatea pentru o atsfel de situatie ce poate deveni exploziva?

Si, totusi! Se  mai ocupa cineva in tara asta si de criza economica sau o lasam doar pe dansa sa se ocupe de noi?

PS: Daca nu pare plauzibil urmariti cum s-au manifestat astazi maghiarii la Cluj si urmariti reactioa guvernului si presedentiei, respectiv absenta oricarei reavctii!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: