De ce trebuie aflat adevarul despre revolutie


Niciodata nu s-a aflat adevarul complet despre nicio revolutie. Adevarul ar presupune cunoasterea in amanunt a tuturor actiunilor, a tuturor persoaneleor si a tuturor imboldurilor launtrice care au dus la o anumita evolutie a evenimentelor ceea ce este foarte greu de contabilizat.

De mai bine de trei luni Radu Moraru are doar trei subiecte pentru emisiunea Nasul indiferent daca afara ninge, ploua, e cutremur sau anul nou chinezesc. Revolutia din 1989, problema oualor de la gainile crescute in custi si, din cand in cand, cate un intermezzo cu Emil Boc recitand din gandirea politica a tatucului diverse aspecte ale reformarii statului. Emil Boc are in fisa postului prezenta in astfel de emisiuni ca si la OTV si e de inteles de ce mogulul in devenire acorda spatiul de emisie pentru expunerea acestor aberatii.

Treaba cu ouale si gainile stresate pare hilara dar trebuie sa recunosc ca postand acum mai bine de o luna un articol referitor la acest subiect am constatat ca zilnic sunt vizitat pe blog de persoane care cauta pe Google “gaini stresate” sau “oua de la gaini stresate” ceea ce inseamna ca e chiar vorba de un subiect de interes national. Mie imi miroase mai mult a magarie si manipulare de business pentru asigurarea  tranzactionarii unor produse, deturnarea unor fonduri sau alte treburi mai putin ecologice in care sunt implicati si B1/Paunestii si Vier Pfoten.

La ce foloseste insa incrancenarea pentru aflarea “adevarului” despre revolutie?  Cei care au murit sunt putreziti de mult si Dumnezeu sa-i odihneasca. Ce-i care i-au impuscat au reusit intre timp sa puna mana pe fabrici, bani si tot ce mai avea tarisoara asta in 1990,ba mai mult au acum si functii politice si recunoastere publica. Daca ar fi sa ne luam dupa certificatele de revolutionari tiparite de Bebe Ivanovici ar insemna ca in afara lui Ceausescu personal si al consoartei restul poporului pana la 21 de milioane a fost in strada de partea celor buni.

Desigur ca adevarul trebuie aflat si pus la locul lui in cartea de istorie dar  mi-e teama ca inca sunt prea multi in viata dintre participanti pentru ca o astfel de expunere sa fie obiectiva. Din lungul serial prezentat de Moraru si Cartianu par insa sa se evidentieze doua aspecte principale:

– la revolutie Romania era invadata de rusi (!) si daca-i mai continua serialul a sa vedem ca nu mai ramane niciun roman in piata ci numai diversionisti, motiv pentru care ar trebui sa-i dam in sfarsit dreptate lui Ceausescu pentru ce ne-a spus in ultimul comunicat oficial transmis la TVR;

– totul a fost coordonat perfect de Iliescu si facea parte dintr-un plan bine pus la punct.

Ambele aspecte sunt greu de contrazis desi unele exagerari sunt evidente. Dar ambele idei sunt extrem de folositoare in societatea actuala. Din prima teza, daca rusii au facut totul, rezulta ca am avut mare noroc cu securitatea de atunci si in special cu securistii de atunci si e cazul sa primeasca in sfarsit reabilitarea si recunostinta noastra si sa fim mandrii de vechii securisti ce au aparat tara. Din aceasta mandrie ar trebui sa rezulte si acceptarea drept recunostinta a faptului ca avutia tarii trebuia impartita firesc intre providentialii Voiculescu, Stanculescu, Paunescu, Popoviciu, Badea si alti baieti care sunt mai putin vizibili in vizta publica pentru ca aceasta ofranda reprezenta singura metoda prin care avutia a putut fi protejata. Altfel ar fi incaput pe mana rusilor. Doreati asta?

A doua idee referitoare la contributia lui Iliescu se va dovedi extrem de utila in perioada ce urmeaza desi ar fi fost mult mai utila in perioada 90-92. Este clar ca Iliescu a avut o implicare mai vasta decat recunoaste oficial pentru ca nu-l crede nimeni ca in noaptea revolutiei se afla in CC pentru ca iesit la o plimbare cu doaman Nina a vazut lumina aprinsa si a intrat. De ce este importanta insa demonizarea lui Iliescu exact acum in conditiile in care el a girat intreg jaful facut de securisti, oportunisti si alti “isti” in urmatorii 15 ani? Foarte simplu: maurul si-a facut datoria, maurul trebuie sa moara!

Toti cei care s-au infruptat in ultimii 20 de ani sunt acum suficient de bine asezati incat sa nu le mai pese despre astfel de lucruri. Nimeni dintre profitorii postrevolutionari nu mai are acum niciun stres ca cineva il va lua la intrebari cu privire la proprietati.  Le mai lipseste un singur lucru: recunostinta poporului. Si asta nu se poate obtine decat daca ei au fost purii si Iliescu a facut restul.

In plus era destul de previzibila revenirea lui la conducerea PSD-ului dupa ce Geoana a dat cu oistea-n gard. In acest moment Iliescu este din nou simbolul PSD.  Cum poporului a inceput sa-i ghioraie matzele in asemena hal incat acopera pana si schelalaiala omniprezenta a manelelor Guvernul trebuie sa-i pregateasca niste pansamente gastrice fiindca pensii si locuri de munca nu prea are de unde si nici nu se pricepe sa faca rost. Iliescu impreuna cu PSD-ul e numai bun pentru o astfel de intrebuintare. Si va fi utilizat corespunzator in urmatoarele zile cand va reincepe hei-rupul anticonstitutional de inlaturare a lui Geoana de la sefia Senatului, in circul ce se prefigureaza cu “reforma statului si a Constitutiei”, si in toate belelele in care vom fi bagati de competenta guvernare.

Sunt curios daca aruncarea lui Iliescu in groapa cu lei va fi suficienta pentru potolirea maselor de nemultumiti ce se vor strange in grupuri din ce in ce mai mari si vor manifesta prin fata Guvernului. Cred ca in acel moment. Basescu sau fragedul Boc li se vor parea mult mai apetisanti!

Advertisements

3 Comments

 1. 16/03/2010 at 2:54 PM

  Miza cred ca e captusirea lui Iliescu cu ceva acuzatii grave – ca responsabil de mortii revolutiei. Si a inceput inainte de alegeri, nu dupa. Vezi aici: http://rational-idealist.blogspot.com/2009/11/adevarul-despre-revolutie-la-tot.html

  • domnulsix said,

   16/03/2010 at 6:12 PM

   N-am spus ca e o gaselnita noua de-a lui Basescu si sunt de acord ca se lucreaza chiar mai de multa vreme la treaba asta, inca de la editarea raportului lui Tismaneanu. De altfel chiar Tismaneanu a fost la Nasul serile trecute si a discutat despre revolutie exact in acesti termeni.
   Interesant e ca parii in cap adresati lui Iliescu ( destul de meritati!) pot fi utilizati cu succes si pentru anihilarea victimelor colaterale cum este Geoana si pentru mascarea ineficientei administrative.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: