Ce-ai domle cu copiii mei?


In ultimii 10 ani au existat 7 regulamente diferite pentru admiterea la liceu si inca nu e gata. Toti ministrii care trec pe la invatamant tin mortis sa-si lase amprenta sperand ei ca la un moment dat posteritatea le va fi recunoscatoare pentru cotitura pe care , chipurile, au marcat-o in evolutia educatiei. In realitatea cred ca posteritatea nu se va sinchisi nici sa le aminteasca numele darmite sa le aduca vreun mare omagiu.  In schimb contemporanii lor sunt in permanenta cu numele lor pe buze si in special cu referiri la mamele domniilor lor.

Salariile profesorilor sunt mai mereu undeva la limita de subzistenta motiv pentru care in sistem au mai ramas doar cei extrem de talentati si de pasionati sau cei care sunt incapabili sa practice o alta meserie. Prima categorie este din ce in ce mai rara si in zece ani probabil copiii nostri vor fi educati de cei care la vremea lor erau printre ultimii din clasa.

A fost lansata de multi ani ideea ca fiecare scoala are libertatea de a alege manualele de studiu si astfel s-a dat liber pentru tiparirea a tone de maculatura fara pic de valoare stiintifico-educativa dar pentru care Ministerul plateste in fiecare an drepturi de autor.

Multe scoli stau sa cada, nu au caldura sau grupuri sanitare in schimb ambitia de ctitor a lui Adrian Nastase mai are ecouri si-n zilele noastre cand Elena Udrea construieste ultimele sali de sport din ciclul de cate mii pentru care s-au cheltuit bani grei, s-au dat spagi grase si acum sunt utile pentru cate un meci de fotbal in sala intre primar, consilieri si prietenii lor.

Nimeni nu a facut nicio schimbare in privinta materiei pe care trebuie sa o invete acesti copii si in continuare la finalul liceului sunt testati daca sunt capabili sa deriveze sau sa integreze o functie dar nimeni nu observa ca sunt lipsiti de discernamant atunci cand se reped sa-si ia televizor LCD prin credit doar cu buletinul. In fiecare an liceul este terminat de o armata de oameni care nu stiu sa faca nimic util pentru societate, nimeni nu are o meserie si cei mai multi abia banguie limba romana. Pentru multi nici nu e necesar deoarece in curand vor vorbi in italiana sau spaniola iar bastinasii de acolo vor considera ca inca nu au invatat corect limba nu ca sunt idioti.

Colac peste pupaza, daca tot n-au invatat nimic in 12 ani un mare procent dintre absoventii de liceu au posibilitatea sa se desavarseasca facand o facultate la Spiru Haret, dand examene prin Internet si luand diploma mai usor decat si-a luat carnetul primarul Piedone la Pitesti.

Din tot peisajul evident dezastruos descris mai sus ministrii care trec pe la invatamant nu considera ca ar fi nimic de reparat. Toti au un sigur scop din momentul numirii. Sa modifice ceva la examenul de admitere in liceu.

Sa nu mai vorbim de ambitia bolnavicioasa a lui Boc de cand tot e prim-ministru prin diverse guverne de a  diminua numarul de profesori sau de a le taia din salarii. La fiecare schimbare de guvern s-au infiintat mii de posturi in diverse agentii si “deconcentrate” pentru a multumii toti platitorii de cotizatii ai partidului.  Simultan pe fondul tanguieli cu numarul prea mare de functionari publici sunt dati afara profesori pentru ca atunci cand e vorba de concedieri si ei devin functionari.

Iar mai nou bravul ministru a lansat o fraza, sa-i spunem “interesanta”,  care demostreaza viziunea lui asupra reformei: “inca n-a murit niciun profesor de foame”. Corect. Mai e de lucru la capitolul asta si am senzatia ca actualul guvern si domnul Funeriu sunt pe cale sa atinga si aceasta mirifica performanta.

Poetul Mircea Dinescu cu talentu-i bine cunoscut in manuirea cuvintelor si evident marcat de  coerenta si luciditatea ce caracterizeaza activitatea acestui ministru a concentrat intr-un vers alb quintesenta trairilor celor ce au copii si intentioneaza sa le ofere si o bruma de educatie, vers pe care l-a recitat la Realitatea TV: “Eu cred ca e un dobitoc!”

Acum ar trebui sa facem o analiza literara. Ce sentimente a dorit sa ne transmita autorul prin versul de mai sus?

Advertisements

1 Comment

  1. alex funieru said,

    23/03/2010 at 6:04 PM

    am vaga impresie ca guvernul arunca un proiect de reforma subtirel si gaurit ca branza aia scumpa prin care se ascunde jerry ca sa acopere masuri drastice de micsorare a cheltuielilor bugetare. ca nu e vorba despre nicio reforma, in definitiv. adica nicio filosofie, doar foarfeca si dispret


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: