Partidul relaxatilor


Daca tot e primavara si presa n-are alte subiecte de comentat in afara catorva incercari de greva ale unor  fraieri ce abia acum s-au prins ce face Boc cu veniturile lor  PDL a considerat oportun sa anime putin atmosfera si sa anunte cu surle si trambite despre marea transformare ce o sa aiba loc in cel mai puternic dintre partidele prezidentiale. Fiind adevaratul partid aflat la guvernare, fara probleme (nici macar de constiinta) si fara alte griji in afara dosirii banilor din buget PDL-istii au timp sa se gandeasca mai lejer la ceea ce e de schimbat prin ograda proprie. Spun fara probleme deoarece problemele economice sunt strict ale cetatenilor nu ale guvernului in viziunea politica a lui Emil Boc.

Directiile esentiale ale reformei au fost trasate astazi inca de la sedinta ce a stabilit datele pentru modificara statutului si pentru alegerea noii conduceri.

Primul punct important, cel cu sigla partidului, ce a generat emotii nebanuite si a generat lungi dezbateri filozofice despre mere, pere si noduri marinaresti  s-a decis in final in favoarea pastrarii intacte a trandafirului. Asta inseamna ca mai e loc inca pentru revolutia portocalie. E posibil sa fie vorba si de o oarecare superstitie in evitarea schimbarii siglei dupa ce s-a vazut patania lui Nastase cand prin 2002 a trecut PSD-ul pe fond albastru.

Al doilea punct esential al reformei este renuntarea la cratima din “PD-L”. Gestul, desi marunt,  este plin de semnificatii. Liberalii care au venit in PDL pot considera ca acest moment marcheaza integrarea lor completa si definitiva si nu mai e cazul sa asculte pe la toate cumetriile glumele nesarate ale lui Crin Antonescu cu “partidul democrat minus liberal”. In plus la orizont se intrevede o noua fuziune intre PDL si partidul independentilor lui Oprea care s-a desprins din PSD exact dupa modelul prin care Stoica si Stolojan au roit-o cu baietii lor din PNL. Si liberalii (fostii) si-au facut mai intai un partidulet iar abia mai  pe urma s-au strans cu mic , cu mare in partidul conducatorului iubit. De ce nu se inscriu baietii astia mai bine direct in PDL? Pentru ca nu poti veni din prima zi la sediul central si sa ai imediat pretentii la functii de conducere in partid. In schimb daca fuzioneaza doua partide nu e nicio problema sa dublezi functiile de conducere iar noii veniti pot accede la varf conform negocierilor anterioare.

Din acest motiv era esentiala elimarea temporara a cratimei pentru ca dupa urmatoarea fuziune va fi iar nevoie de ea cand partidul se va numi PDL-I sau PDL-S ( de la independenti sau de la socialisti). Cu doua cratime nu se putea. Nu stiu de ce se lungeste atat de mult suspansul si nu se trece direct la varianta finala sau, mai bine zis, nu se revine la varianta initiala. Primul nume sub care s-a consacrat partidul stat de rit nou a fost FSN si asa ar trebui sa-i ramna numele ca sa nu mai faca electoratul confuzii si sa-si imagineze cine stie ce progrese economice sau democratice. De acolo au plecat si, incet, incet tot acolo se va ajunge. Doar ca intre timp, pentru amuzament, economia socialista functionala lasata de Ceausescu a devenit economie capitalista schiloada iar fabricile de atunci ale statului, adica ale noastre, au trecut in proprietatea privata a  membrilor FSN, de atunci si de acum, evidentiind astfel diferenta esentiala intre capitalism si comunism.

Tot de la vechea fuziune PDL a ramas cu meteahna unui numar mare de primi-vice-presedinti. Ideea de “prim-vice-presedinte” e necesara pentru a se putea remarca in randul pretendentilor la titlul suprem pe cel care este potentialul inlocuitor al sefului. E cel care se pregateste sa ia locul presedintelui in caz de doamne-ajuta sau doamne-fereste. Pana si raposatul Ceausescu avea un prim ministru si un singur prim-vice-prim-ministru in persoana mult iubitei si stimatei. PNL a renuntat la functie ca sa fie siguri ca nimeni nu-i ravneste locul lui Crin.

Cand PLD a intrat in PD-L a fost semnat un protocol de fuziune in care s-au introdus doua functii de prim-vice-presedinte pentru a avea loc sa se manifeste cate unul din fiecare tabara. Se pare insa ca asta s-a transformat intr-o idee fixa in mintea democratilor din moment ce propunerea pentru viitoarea structura face vorbire despre patru primi-vice-presedinti.

In cazul PDL situatia este totusi de inteles avand in vedere ca adevaratul presedinte al partidului ocupa momentan o alta functie de presedinte si actualul presedinte al partidului este de fapt prim-vice-presedintele partidului. E vorba doar de o conventie cu privire la denumirea publica a unor functii. Cand Basescu se va retrage din politica (la sfantul asteapta!) Boc va deveni in sfarsit presedinte plin si restul functiilor vor fi ca si la alte partide. Asta daca isi imagineaza cineva ca PDL fara BAsescu va mai exista ca partid.

Ca sa nu se spuna ca in PDL nu e dezbatere si diversitate de idei au loc acum “dispute” averbe cu privire la alegerea pe lista sau uninominal a vicepresedintilor si a primilor si a secunzilor si a ce-or mai fi pe acolo. Discutiile sunt cvasi-inutile deoarece vitorul presedinte este tot Emil Boc si, cel mai probabil, nu va exista niciun contracandidat nici macar de complezenta. Iar restul functiilor oricum nu au nicio importanta in conditiile in care regula de baza este ca nimeni nu misca in front. Cu sau fara functii actiunile lor viitoare vor fi in continuare dictate exclusiv de la Cotroceni si controlate in cel mai mic detaliu. Pana la conferinta nationala se va primii lista cu toata conducerea si va fi votata in unanimitate ca asa e democratic, indiferent daca e pe lista sau uninominal. E mai bine pe lista fiindca altfel ar fi tentati membrii de rand sa o voteze pe Udrea pentru toate cele patru posturi de prim-vice si ar ramane trei posturi neocupate. 🙂

De aceea toata discutia intre Anastase, Stolojan si Stoica pentru modul in care se va face alegerea conducerii, care este deja aleasa, e doar pentru delectarea noastra a celor care punem botul la astfel de smecherii.

Si inca ceva. Monica Iacob Ridzi nu mai conduce tineretul PDL. Dar nu-i corect! Nici macar nu a fost trimisa in judecata asa ca pana la plangerea la CEDO impotriva arestarii mai are timp de doua -trei mandate. Sau acum ca e pe mana DNA-ului a fost inclusa in lista seniorilor din partid? 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: