Din reforma in reforma o sa vorbim maghiara oficial


Spre deosebire de alte partide care se straduiesc sa-si promoveze o doctrina proprie care sa se situeze undeva intre stanga si dreapta dupa cum li se pare ca ar fi mai multe locuri libere, UDMR are acel 7-8% rezervat si singura lor grija este ca ungurii sa stie ca ei exista.

Situatia este extrem de convenabila in conditiile in care din 1990 pana astazi UDMR a lipsit doar sporadic de la guvernare si cu toate astea sunt ultimii dintre politicieni pe care cineva i-ar acuza de esecurile economice sau democratice ale tarii. Au stiut in permanenta sa-si negocieze voturile cu cei care s-au aflat pe rand la putere fara sa le pese de orientarea respectivilor si asigurand astfel prosperitatea liderilor formatiunii.

Maghiarii din Romania n-o duc nici mai bine nici mai rau decat romanii din Romania. In fiecare martie temperatura in zona cu populatie preponderent maghiara creste brusc desi la Miercurea Ciuc primavara vine abia pe la jumatatea lui aprilie. Pe 15 martie se sarbatoreste  Ziua Maghiarilor de Pretutindeni iar pe 20 martie se comemoreaza “evenimentele” de la Tg. Mures din 1990. Despre respectivele evenimente nici astazi opnia publica nu e pe deplin lamurita si de pierdut au avut si au in continuare ambele tabere, iar ziua de 15 e o sarbatoare pe care o pot celebra linistiti fara ca acest lucru sa ne aduca noua romanilor o mare atingere. Oare cum ar fi trebuit sa reactioneze nemtii pe vremea lui Ceausescu atunci cand noi de 23 august ne infierbantam si ne laudam cu marea noastra isprava de intoarcere a armelor care la modul cinstit nu este altceva decat o tradare a unei aliante indiferent de motivatiile pe care le gasim pentru justificarea gestului. In niciun caz nu a fost un act eroic.

Ca de fiecare data si anul asta UDMR si fratiorul mai mic au gasit potrivit sa spuna cateva vorbe dragi minoritatii pentru a le reamintii cine sunt protectorii lor. Nu-i impiedica nimeni pe unguri sa-si foloseasca limba materna si nici sa invete in limba materna si nici macar nu sunt obligati sa invete limba romana asa cum arabii care cer cetatenia sunt nevoiti. As putea sa amintesc despre fratele bunicului meu, ucis in primul razboi mondial, si care apare in toate actele vremii sub numele de Ianos Miklos Puscaru in conditiile in care strabunicii il botezasera Ioan Mihai Puscaru. Nici macar asta nu li se intampla. Ideea de autonomie a regiunii ar fi un mic dezastru economic pentru ei deoarece este zona cel mai putin dezvoltata industrial. Nu din cauza persecutiei ci pentru ca, pur si simplu, cea mai mare suprafata a judetelor Harghita si Covasna este acoperita de paduri pe care se straduieste din greu Verestoy Attila sa le puna la pamant si sa faca teren arabil. Sunt mai organizati si mai gospodari decat romanii, chiar decat cei din Ardeal ( am plecat din Brasov de 25 de ani dar si acum cumpar unt exclusiv de la Covalact sau de Harghita ) dar sunt la fel de saraci ca si ceilalti romani si nu din vina romanilor.

Dar oamenilor simpli nu li se explica acest lucru iar ei nu asculta nimic din ce li se spune in limba romana. Sunt in acest fel o masa de manevra perfecta. Daca trebuie sa strige autonomie, autonomie vor striga.La fel cu limba maghiara declarata limba oficiala. Nu le spune nimeni credibil ca acest lucru nu le va aduce in niciun caz bunastarea.

In criza de personal ( a ajuns sa-si ia si bona din Thailanda 🙂 ) Victor Ponta a incercat si el sa profite un pic de situatia creata si sa-i fure caimacul lui Vadim Tudor mizand si el pe nationalismul romanilor din zona. Gestul nu-i va aduce lui niciun vot, in schimb va consolida pozitia UDMR in randul propriului electorat. De fapt chiar UDMR are nevoie ca cineva sa se opuna pentru a-si justifica existenta. Cum Vadim s-a cam inmuiat in ultimii ani initiativa lui Ponta este perfecta.

Ceea ce reprezinta insa o situatioe periculoasa este atitudinea pasiva a PDL in aceasta chestiune. Am mai scris acum cateva zile ca ambitia prosteasca a PDL si a lui Basescu de a schimba Constitutia in numele unei ipotetice modernizari a statului ii poate pune in pozitia de a face niste concesii regretabile. Asa cum legea impartirii administrativ teritoriale a tarii a trecut prin senat prin adoptare tacita este posibil ca PDL sa accepte si alte lucruri la fel de grave. Grave nu prin efectul imediat ci prin precedenul pe care il creeaza astfel de initiative. UDMR are rabdare si este adeptul pasilor marunti dar siguri. Pentru placute bilingve au avut nevoie de 8 ani dar le-au obtinut. La fel vor face cu fiecare din punctele pe care si le-au stabilit de fapt ca repere ale doctrinei democrat-maghiare.

Marko Bela e cel mai vechi conducator din Romania daca ii dam deoparte pe Mugur Isarescu si pe Mircea Sandu. Nu a comentat nimic atunci cand adunarea alesilor locali din Tinutul Secuiesc (care nu exista dupa Vadim si Ponta) in schimb astazi a spus ca “orice articol din Constitutie e modificabil, inclusiv cel cu privire la limba oficiala”.

In timpul asta Emil Boc repeta ca un patefon stricat ceea ce l-a invatat Basescu la ultima sedinta de spalare a creierului: “Putem negocia orice cu exceptia reducerii numarului de parlamentari si impunerea parlamentului unicameral”. Inconstienta de moment a portocaliilor de a apara o astfel de initiativa cu orice pret sau poate disperarea guvernului Boc de a-si acoperi incompetenta si neputinta in fata crizei prin clamarea reformei statului pe post de panaceu ii (ne) poate duce  la situatia absurda in care sa faca “reforma statului” doar ca sa se termine o data cu ea. Cum nici macar PDL-istii nu sunt cu totii convinsi ca e nevoie de o astfel de reforma ajutorul UDMR devine  esential la vot in conditiile in care Basescu va insista sa-si puna in aplicare prostia cu care a aburit poporul la referendum. Iar UDMR va cere ceva in schimb.

Ce-ar putea cere? O alta reforma economica sau limba maghiara?

Advertisements

2 Comments

  • domnulsix said,

   24/03/2010 at 3:41 PM

   Mai greseste omul!
   Dar si cand privesti de la ei, dinspre Filipine/Thailanda, tot asa se vede. Ce mi-e Bucharest, ce mi-e Budapest? 🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: