La Piovra – serie noua


Va mai amintiti celebrul serial inceput in 1985,  La Piovra ( Caracatita) ce a produs mai mult de 10 sezoane si a avut ca obiect de studiu mafia siciliana? Va mai amintiti de Silvia Conti, Corrado Cattani si Tano Cariddi?

Serialul despre care vorbesc a fost difuzat in Romania pe vremea FSN-ului (primul) si ne facea ca viata noastra de zi cu zi sa ni se para mult mai suportabila in comparatie cu grozaviile din filmul cu pricina. Era doza de circ pe care guvernarea de atunci o administra profilactic poporului inca nevaccinat la noul virus ce abia patrundea in tara, coruptia de tip democratic.

Tano Cariddi era mafiotul ce a evoluat de tanar in directia crimei organizate, a stat mereu aproape de marii mafioti si prin ambitie a reusit sa devina la un moment dat vioara prima a matrapazlacurilor cu implicatii internationale.

Urmarim de mai multe zile un serial identic difuzat insa sub alta forma. Tehnica media a evoluat in ultimii 20 de ani. Personajul central este Catalin Voicu. Tot pentru a ni se face viata mai usoara nu ni se prezinta tot filmul deodata. Ni se livreaza in doze bine cantarite astfel incat sa nu epuizam toata placerea intr-un singur weekend si apoi sa privim din nou la dezastrul economic. Nu se intreaba nimeni de unde apar acele stenograme in fascicole de aceleasi marimi si in cadrul carora la fiecare episod mai este introdus cate un personaj nou, obligatoriu cu notorietate si obligatoriu din lumea opozitiei. Toata lumea trebuie sa priceapa ca acest Voicu este capul caracatitei si ca daca Geoana castiga alegerile sfarsitul lumii venea in Romania cu doi ani mai devreme de 2012. Am avut mare noroc cu Fat Frumos din Lacrima ( adica scapa cate o lacrima la momentul oportun) venit providential calare pe un Logan (calul alb il foloseste Elena Cosanzeana la promovari turistice!) si pregatit sa taie capetele balaurului. Oare? Nu cumva e precum balurul din poveste la care pentru fiecare cap taiat cresteau alte doua in loc? A gasit oare Traian sabia vrajita?

Ce nu se potriveste cu scenariul initial:

1. Fetzele!  Tano Cariddi avea stil si inteligenta. Catalin Voicu are aspect de infractor de drept comun dar se recomanda ideal pentru functia de Ministru de Interne. Doar era general de politie. Trebuie sa te identifici cumva cu bransa in care lucrezi. Ati urmarit cele doua clipuri?  Mai trebuie date explicatii cu privire la diferente?

2. Fetele!   Silvia Conti era o procuroare independenta, idealista, avida de dreptate. Daniel Morar este un procuror dependent, conformist si pus pe ametit dosare ce nu se termina niciodata. Pentru ambele protagoniste insa comisarul/marinarul are sentimente de respect si admiratie.

3. Muzica! Coloana sonora originala era in concordanta cu tensiunea filmului. Coloana sonora actuala e ceva mai pe placul si intelesul publicului romanesc.

4. Ultimul sezon din La Piovra se termina prin distrugerea odata cu moartea lui Tano a celebrei “arhive” in care erau trecute toate fraudele, toti politicienii corupti si toate faptele lor reprobabile. Filmul sugera ca s-a sfarsit doar o epoca dar caracatita traieste. Prin disparitia arhivei mafia contionua sa existe si toti cei implicati incepeau o viata noua. Oare miza actuala este starpirea cu adevarat a caracatitei sau miza ramane tot distrugerea arhivei?

Nu m-am prins cine-i Cattani.

Vizionare placuta!

Advertisements

2 Comments

  1. Florin said,

    28/03/2010 at 4:35 PM

    P.S.

    Ca o persoana care a devorat toate cele 10 serii din Piovra, ma irita pana la greata comparatia aia. Jegu asta cu ceafa lata nu merita asa o comparatie.. dar ce sa faci cand stirile sunt ”redactate” de niste afoni care au auzit doar asa din zbor de Piovra.. Au vazut si ei doua episoade din seria..4 si gata. Au gasit comparatie perfect. Mi-e scarba.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: