Postul cel Mare si prostul cel mare


De cand am intrat in UE porcii nu se mai injunghie ci se “asomeaza”, Adica nu se mai taie in batatura pe gramada de paie ci se merge la centrul comunei unde exista dispozitivul si se asigura animalului o moarte decenta . Branza nu mai poate fi vanduta de cioban decat in jurul stanii. Exista doua variante: ori mergem la cumparaturi in creierii muntilor ori facem stana in Parcul Tineretului ( oricum au pus geana pe el baietii lui Oprescu si o sa avem in curand blocuri! credeati ca “gluma” cu casa lu’ ma-sa pe locul Arcului de Triumf e intamplatoare? ).

Traditiile pascale par sa nu fie insa la fel de afectate si mielul inca mai poate fi sacrificat legat de caruta. Probabil si aici ca si in viata de zi cu zi exista niste prioritati la acordarea drepturilor. Mai intai porcii si mai pe urma mieii.

De anul trecut s-a creat o noua traditie in perioada postului mare. Pentru imbierea poporului la meditatie ni se prezinta cate un “martir” ce se sacrifica intru mantuirea noastra si sufera in aceasta perioada pentru spalarea pacatelor. Anul trecut fraierul de serviciu a fost Gigi Becali care ne-a facut sa ne cutremuram (mai mult de ras) la vorbele “Barabas liber, Isus pe cruce!” rostite pe fond muzical de zanganit metalic. Nu ne-am prins nici pana acum cine-a fost mai exact Barabas pentru ca de Pastele trecut toti talharii momentului au fost liberi. ūüôā

Anul acesta a venit randul lui Catalin Voicu. Aceeasi precipitare mediatica, discutii interminabile, “profesionalism desavarsit” in randul anchetatorilor, deontologi pe la TV, moralisti in valuri. Totul pare perfect pentru a fi livrat amarastenilor ce tocmai au profitat de post si au facut ceva economie la carne, ca tot n-aveau cu ce s-o cumpere. Din pacate pentru Voicu se pare ca ancheta chiar are repercusiuni asupra starii lui de sanatate, dar acest lucru nu-i va impidica pe vasnicii aparatori ai legii sa-l trateze cu doua bratari inainte de a i se da lumina.

Comparand cele doua cazuri constatam doua elemente comune remarcabile: PROSTIA si TRUFIA.

Ambele personaje se afla la un punct in care conditia lor a fost depasita cu cateva clase. Ambii dau dovada de o inteligenta sub medie, fiind mai mult “filosofi prin nastere” decat prin invatare. Ambii sunt predispusi la mici gainarii cu pretentii de crima internationala. Banii n-au satisfactie pentru ei fiindca se obtin prea usor. Legea era prea jos fata de piedestalul pe care se autoinstalasera si pentru puterea lor de a intelege lucrurile. Erau intangibili in maretia lor. Ambii (daca dovezile sunt reale ;¬† credibile sunt) au incalcat flagrant legea dar sunt convinsi ca au facut de fapt un act de dreptate sau eroism. Si, fiindca prostul nu-i prost destul daca nu e si fudul, le mai lipsea un singur element pentru atingerea fericirii depline.¬† Aveau nevoie ca de aer de o reala recunoastere publica pentru valoarea de care numai ei erau constienti ca o au.

Nu stiu daca se bucura acum de prea multa recunostere  dar notorietate au castigat amandoi suficienta si pentru generatia ce va sa vie. Si la urma urmei nu strica in Saptamana Mare sa ai parte de un pic de post si rugaciune sincera si sa poti, chiar si in lipsa camerelor de luat vederi, sa  murmuri cateva cuvinte pentru slava Celui de Sus. Amin.

PS. Tocmai s-a dat stirea ca Anghel de la Baia Mare ar putea fi liber saptamana viitoare. Deci e nevoie de altcineva inauntru.

UPDATE: Mi-a amintit cineva pe VoxPublica (multam’ Ariel!) ca traditia prostului de Paste e mai veche cu un an. In 2008, exact in aceeasi perioada , o alta “victima” a fost chipurile impidicata sa candideze. E vorba de Sorin Oprescu ce a jucat atunci rolul victimei, toata lumea a stat buluc pe televizor, a iesit primar iar acum profitam cu totii: avem ceasuri poleite cu aur in Bucuresti iar gropile sunt numarate si trecute pe inventar.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: