E mai rau decat pe vremea lui Nastase


Intr-o seara celebra de prin 2004 s-a pus, oarecum retoric, intrebarea: “De ce o fi poporul asta blestemat sa aleaga intre doi comunisti?” . A curs multa cerneala si s-au vanturat multi pixeli pe marginea acestei chestiuni dar cred ca abordarea corecta a temei nu are a face nimic cu comunismul. Blestemul poporului nu consta in gandirea mai mult sau mai putin indiguita de Marx & Co. ci din faptul ca are de ales in permanenta doar dintre oameni care nu-si pot stapani limitele atunci cand ajung la putere.

Epoca Nastase:

PSD era in tot si in toate. Puterera pe care o dadea existenta unei majoritati foarte sigure in parlament era discretionara si tot ceea ce se intampla in viata publica era dictat exclusiv de factorul politic. Primarii se strangeau cu totii sub aripa ocrotitoare a tatucului de la Bucuresti. Se fura ca-n codru si nimeni nu caraia nimic. Averile celor apropiati de putere cresteau precum Fat-Frumos din poveste. Presa era sustinuta din bani publici prin publicitate de stat si nimeni nu avea nimic de comentat impotriva regimului. Din cand in cand mai era discutata si problema coruptiei pentru ca ravneam la UE ( sau ei la noi dar nu conteaza acum).

Limitele din epoca Nastase:

Iliescu la Cotroceni , sarac si cinstit dar suficient de avid de glorie pentru a-l lasa pe Nastase sa-si faca mendrele. Exista o oarecare jena in manariile publice. Totul era acoperit si supraacoperit de hartii si justificari, chiar aberante, dar se dadea o aparenta de legalitate.

Epoca Basescu I

Nimeni nu avea majoritate. Prin abilitatea de negociere a lui Basescu s-a reusit impunerea unui guvern cu Tariceanu in frunte. Ca sa taie elanul opozitiei ( PSD ) erau scoase in public mici matrapazlacuri, de fapt se arata din cand in cand pisica pentru a slabi entuziasmul. Spre disperarea lui Basescu opozitia s-a nascut chiar din interior prin ruptura liberalilor de PD. Prin diverse metode specifice a fost rupt PNL-ul dar cei ramasi au fost ajutati de PSD si se pastra un echilbru.Presa nu mai era subventionata de stat ci de “moguli” chiar inainte de a fi definiti ca atare. Acestia erau de doua feluri: moguli buni si moguli rai. Ambii facusera banii furand pe vremea lui Nastase dar erau buni, respectiv rai, in functie de cum il atacau sau sustineau pe Basescu. Se fura in continuare ca-n codru. Nu mai era nicio jena si lumea nu se mai acoperea de hartii chiar daca DNA-ul incepuse sa-si arate coltii ( destul de tociti si neconvingatori).Fiindca economia crestea ( fara sa stie nimeni de ce ) orice se fura devenea neglijabil si se trecea cu vederea. Se parea ca suntem intr-un Caritas national si fara sfarsit. Doar se parea!

Limitele epocii Basescu I

Toate cele trei partide (PSD, PD, PNL) aveau cate o felie de putere prin care puteau sa impiedice pe ceilalti sa devieze rau.Inclusiv in perioada 2009 exista un echilibru, macar la nivel de muschi.

Epoca Basescu II

PDL e in tot si in toate. Puterea lor e discretionara si chiar daca nu au avut majoritatea la vot au avut suficienti bani si dosare pe care sa le transforme in mandate servile si sa ajunga la majoritatea absoluta. Tot ce se intampla acum este decis politic. Primarii se strang in jurul tatucului desi o parte au inceput sa se stranga prin locuri racoroase. In privinta furturilor, ati ghicit, se fura ca-n codru mai departe. Presa urla din toti bojocii dar nu mai intereseaza pe nimeni. Ceea ce caracterizeaza societatea actuala este lipsa oricarei jene. Nu mai intereseaza pe nimeni nici macar sa pastreze o aparenta de legalitate. Totul se face la vedere, in dispretul tuturor si in primul rand al legii. Desi DNA obtine productii record la hectar toti au senzatia ca e vorba de un film ce se pertrece in alt cadru spatio-termporal. Cei care striga hotii sunt cei care fura cel mai abitir. Pentru ca economia nu mai creste ( si nici acum nu stie nimeni de ce, mai ales guvernul in frunte cu cel dintai cosash ) exista sansa sa se fure mai putin. A fost inventat insa imprumutul de la FMI si astfel pot fi indestulate gurile flamande. Nu m-am referit la gurile de pensionari, profesori sau alte categorii de palmasi. Astia vor flamanzii in continuare ca au experienta in domeniu pe care e pacat s-o iroseasca. Ni se arunca in fata cazul Voicu si ar trebui sa rasuflam usurati pentru ca ne-a trecut glontul pe la ureche. Intr-adevar daca iesea Geoana, Voicu ar fi combinat in continuare in loc sa aiba palpitatii. Dar se pare ca ceea ce facea Voicu erau mici gainarii in comparatie cu ceea ce se intampla sub ochii nostrii. Catalin Tolontan se chinuie de cateva zile sa se faca auzit demascand jafuri de sute de milioane de euro. Dar publicul e mult mai atras de faptul ca Teo s-a hotarat sa puna si ea umarul la coafarea imaginii caracatitei portocalii. Un consilier PDL ( el e doar fraierul care cara servieta !  oare a cui? )  castiga de la stat 100 de milioane de euro in cateva luni si nimeni nu se sesizeaza in timp ce se fac publice condamnari la 6 ani de inchisoare pentru furtul a 2000 de lei. Iar toata imaginea asta e completata de “concursul” dat la Ministerul Economiei de ginerica prezidential prin care i se ofera acestuia un loc caldut la Paris. O sa ni se explice in curand ce economie va face bugetul tarii cand europarlamentarul EBA va deconta calatoriile doar de la Paris la Bruxelles nu la Bucuresti ( o sa revin la acest capitol!).  Totul se face acum la vedere iar legea e singura care nu vede. Cred ca simbolul justitiei cu femeia oarba tinand balanta in mana a fost interpretat gresit. I s-a furat balanta si a ramas doar cu esarfa pe ochi jucand acum celebrul baba-oarba. “Unde esti Chimitza?” Iar Basescu ii spune pe cine sa puna mana.

Limitele epocii Basescu II

NU EXISTA.

PS:  🙂 Uitasem de epoca Mircea Geoana: au fost cele mai dezastruoase 12 ore din istoria recenta pentru ca s-a furat ca-n codru. S-a furat ceea ce se putea fura in acea noapte: voturi. Atat de mult incat sa ajunga pentru 5 ani de mandat.

Advertisements

4 Comments

 1. gelu said,

  02/04/2010 at 8:01 PM

  Din putul gindirii lui Bula, Presedinte COT!!! 40% dintre medici dau rateuri, 25% dintre romani sunt homosexuali, scoala produce timpiti si de aceea tara are nevoie doar de mecanici auto si ospatari.

 2. Mihaela said,

  02/04/2010 at 8:45 PM

  Baietas,un comentariu este deja mult!!!
  Pe asta,al doilea ,il dau,asa,din mila,daca ma-ntelegi… Domnul sa va aiba in paza lui,sincer,caci sunteti vai mama voastra.
  Ps. “batuti in cap” sunt europenii,care in raportul pe justitie aproape glorifica DNA-ul?!!!
  Pace tie

 3. 03/04/2010 at 12:37 PM

  @Mihaela, dragostea mea:
  Nu ştiu în ce ţară trăieşti tu, însă noi trăim în România şi cam vedem ce se întâmplă. Vedem la fel de bine cum europenii închid ochii câtă vreme produsele lor au piaţă de desfacere. Bine, dacă ţi-a fost spălat creierul cu zeamă de portocale, îmi dau seama că nu are sens să încerc să-ţi explic ceva.

 4. remusdragos said,

  03/04/2010 at 12:43 PM

  Asa deci cu Syda asta, pesemne a terminat ceva scoala ca sa ajunga in acel post. Dar si ce pregatit e maica, stie toate modelele de la Mercedes din cap si tocmai ce se apucase de cele din gama BMW. Va trebui sa stearga cateva ceva acuma sa faca loc pentru numele cluburilor din Paris.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: