Manelismul (I)


Am avut o revelatie. O fi de la caldura? Am inteles, in sfarsit, ce a vrut Basescu sa ne spuna cu cei 99% dintre romani ascultatori de manele. N-a fost doar o figura de stil. E evident ca nu au cum sa fie 99% dintre cetatenii romani fani ai lalaitului orientalo-dambovitean chiar si numai pentru simplu motiv ca intre 5 si 8 procente din populatia Romaniei raspunde frecvent cu “nem tudom Roman“. Insa Basescu nu a exagerat cu nimic. Manelismul este ceva mult mai profund. Este acel ceva ce ne marcheaza existenta ca popor balcanic. Manelismul reprezinta  stigmatul pe care, in prostia noastra, il etalam de cate ori avem ocazia pe post de blazon. Sub aceasta forma manelismul e paracticat intradevar de peste 99% dintre urmasii lui Traian (fratele lui Mircea sau dusmanul lui Decebal?!).

Notiunea de “manelism” nu exista in dictionarul limbii romane dar nu cred ca este cineva care sa nu inteleaga sensul acestui cuvant inventat. Mult mai grav e faptul ca aceasta stare de spirit a patruns in toaste domeniile acolo unde activeaza romani. Zilnic suntem inconjurati de manelism chiar daca nu il definim ca atare. Sunt sute de situatii, mai mult sau mai putin mediatizate, in care acest cuvant defineste cel mai bine atitudinea concetatenilor nostrii. Ceea ce face Boc la guvernare este manelism. Ceea ce se intampla la Steaua este manelism. Ceea ce se intampla in spitale e manelism tragic. O sa aduc argumente. Consider ca acesta este capitolul I pentru ca vorbim despre un subiect mult prea vast pentru a-l irosi intr-o singura postare de vineri seara pe care o vor vedea doar cativa rataciti.

Prin ce se caracterizeaza manelismul? O sa analizez varianta muzicala a manelei pentru ca este cea care a consacrat termenul. Pana sa-mi vina ideea acestui articol n-am stiut ca exista site-ul http://www.versurimanele.com unde gasesti, foarte bine clasificate, versurile pentru cateva sute de manele, considerate probabil varfurile creatiei de gen. Imi aduc aminte de acum 30 de ani, imediat dupa ce se inventase copiatorul in Romania ( nu posedau o asemena minune a tehnicii decat un numar mic de institutii ale statului iar copiile uzuale se faceau prin dactilografiere si se terminau invariabil cu sintagma “ss. indescifrabil” in loc de semnatura si la care n-am stiut niciodata de la ce vine “ss.”) si circulau sub forma de obiecte de pret niste copii ale partiturilor si versurilor din Beatles. Pe vremea respectiva era util sa vezi scrise versurile in engleza inainte de a le canta, evitand astfel sa ajungi celebru urland in gura mare refrenul cu “litza chitzalau”. E la fel de util si acum pentru pasionatii de manele carora le este greu sa retina versurile de mare valoare cantate cu multa mucozitate de catre celebritatile momentului.

Consider ca specific manelelor nu este timbrul oriental al muzicii deoarece manelistii nostrii fura melodii de la arabi, indieni, turci, greci, sarbi si alte natii fara nicio discriminare. Mult mai reprezentative sunt versurile care dovedesc de fiecare data o uimitoare putere de creatie a autorului.  Versurile se caracterizeaza in principal prin mesaje specifice inteligentei unui copil retard, lipsa legaturilor intre text si gramatica limbii romane si lipsa oricaror legaturi cu notiunile de rima, ritm si altele despre care ni se spunea la scoala ca definesc genul liric.

Am dat pe prima pagina de versurile pline de incarcatura politica si militantism ale lui Romeo Fantastik si mi-am zis ca ar fi mare pacat sa nu facem un pic de analiza literara mai ales ca ne aflam pe un blog politic.

Mesajul se incadreaza perfect atat contextului politico-economic cat si nivelului de inteligenta necesar pentru o manea de calitate. Mi-a sarit imediat in ochi influenta filosofiei eminesciene cu rima “haos/repaus”, probabil o defulare a efortului de Sisif necesar sustinerii de 3 , 4 ori a bacului fara nota de promovare. Mult mai originale si specifice sunt insa rimele “parcare/carne”, “rusinare/foame” si “toata/groapa”. Pentru asta ai nevoi de talent. Ia incercati sa pronuntati “carne” regland buzele si respiratia astfel incat sunetele scoase sa rimeze cu “parcare”. Eee? Intelegeti acum de ce doar unii sunt regii manelelor?

Au fost primele versuri de manea ce mi-au iesit in cale. Pentru oricare altele vom gasi aceleasi forme de manifestare a respectului pentru cultura si limba. De fapt limba lor este rromanes. De ce ar avea respect pentru a noastra?

Nu sunt eu primul care a descoperit manelele dar am vrut sa evidentiez ce insemana sa faci ceva fara cap si dupa ureche, mai mult sau mai putin muzicala. Viata reala tine sa nu-mi dea dreptate in privinta aprecierilor fiindca sunt convins ca vor fi mult mai multi cei care vor citi versurile lui Romeo Fantastik decat cei ce vor citi articolul meu de blog.

Si atunci sa nu-i dai dreptate lui Basescu? Nu spune el bine cand indeamna medicii si profesorii sa o taie prin strainataturi? Momentul este bun pentru ca Sarkozi tocmai a inaugurat o noua serie de schimburi culturale romano-franceze. Francezii ne trimit cateva avioane cu baieti amprentati, basca 300 de euroi de fes, iar in contrapartida doctorii si profesorii vor pleca ei singuri la Paris. Francezii fiind mai bogati isi permit sa plateasca ei drumul. Profii lui Basescu, in conditiile bugetului de austeritate, vor trebui sa plateasca singuri.

O vor face din toata inima.

(va urma – sper)

Advertisements

3 Comments

 1. 21/08/2010 at 11:17 AM

  :)) Text bun.
  Să ştii însă că nu ai dreptate în privinţa rimelor. Românul – până şi manelistul – s-a născut poet. Rimele indicate de tine sunt rime vocalice a-e şi a-ă.

  • domnulsix said,

   21/08/2010 at 3:12 PM

   Ai dreptate. De mic mi s-a parut ca “parcare” rimeaza cu “carne”. 🙂
   Si chiar suna bine: “Foaie verde de parcare/ Hai mandro sa frigem carne/ Cicalaca cichi cea”.
   Nu scriu mai mult ca in cateva zile risc sa ma trezesc cu versurile astea hit.

 2. 15/02/2011 at 6:24 PM

  in general cam scrieti ca un golan,iar restului golanilor cred ca le place sa vada,ca macar unul le mai aduce aminte de golaniada(aia pe care agentul CTP o asemana cu cenaclul lui Paunescu-ar trebui sa-i contracarati cata diversiunea securistica).Num’a cu aprecierea ca vorbitorilor de limba “romanes”nu le place romana,nu-s de acord,ca seamana a asmutire si nu-si are rostul in mentalitatea golanilor.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: