E groasa! A inceput campania electorala.


Dupa trei ani de campanie electorala asidua am avut si noi pauza un an si, inainte de a ne reveni complet, ne trezim ca suntem deja intr-una noua.

Nu e vorba de campania pentru referendumul de demitere a presedintelui ( sunt inca sceptic in privinta sanselor de a se ajunge la asa ceva) ci despre campania pentru alegerile locale din 2012(!). Mai sunt un an si 9 luni. De ce atata graba? Putem deduce asta daca privim la cel care  a dat startul, PDL.  De fapt nu e vorba despre PDL pentru ca acesta este doar un acronim menit sa ascunda identitatea. Este vorba despre Traian Basescu si gasca lui de neispraviti. As putea spune “camarila” dar as aluneca exact catre zona de propaganda ieftina pe care o detest cel mai mult, singura manevra ramasa la indemana celor despre care vorbim.

Sa privim retrospectiv asupra realizarilor guvernului Traian Basescu cunoscut publicului  sub porecla de “guvernul Boc”. Nu vreau sa-i platesc drepturi de autor lui Mihai Stanescu si n-o sa citez nimic din volumul sau. 🙂  Pot afirma chiar cu tarie ca daca n-ar fi realizat nimic in acesti ultimi ani pentru noi ar fi fost un mare succes. Din pacate activitatea bravului presedinte a lasat si continua sa lase uriase amprente in viata unui popor, de altfel, suficient de rutinat cu situatiile de dictatura si dispret generalizat. Faptul ca asistam la o veritabila ruinare a economiei si ca ne-am indatorat pentru mai multe generatii numai de dragul satisfacerii poftelor de marire ale unei “pasarici” blonde nu ar fi ceva nou pentru ca spatiul carpato-danubiano-pontic a mai servit  si cu alte ocazii meniul asta (am pus in ghilimele cuvantul “pasarici” fiind o licenta prezidentiala). Cea mai “grea mostenire” a regimului Basescu este distrugerea oricarei urme de speranta si de incredere in posibilitatea unuei clase politice de a conduce amarata asta de tara in care doar unul singur mai e mandru ca locuieste aici, si asta pentru ca nu se poate fizic ascunde de propria-i  persoana,

Dar la ce ar putea sa-i foloseasca lui Basescu sa inceapa campania electorala in conditiile in care el si cei pe care-i tine la san sunt intr-un declin cum numai CDR-ul a reusit in urma cu 12 ani? Ei bine cred ca tocmai experienta acelor ani il determina sa faca acest lucru.  Partidul lui Basescu este un organism de tip parazit care nu poate trai pe picioare proprii, dovada fiind demonstratia de incompetenta si reacredinta fara precedent demonstrata de cand se afla, practic singuri, la guvernare. In schimb partidul respectiv, indiferent de numele pe care il poarta, se pricepe perfect sa stea in carca altora, sa fure tot ce se poate fura si faca toate grozaviile ce pot trece prin mintea liderilor iar in final sa arunce vina integral pe spinarea fraierilor ce i-au acceptat in calitate de gazda sa absoarba nemeritat resursele.

Exact asa s-a procedat in 1996-2000 cand PD-ul lui Traian Basescu a fost cel care a produs cele mai mari nenorociri iar raspunderea a ramas 100% pe umerii PNTCD-ului care nici dupa 10 ani nu isi mai revine din loviturile primite atunci. Urmatorul experiment s-a facut cu PNL-ul din care a reusit sa rupa o bugata buna de fripturisti in doua randuri. PNL n-a avut soarta PNTCD pentru ca publicul era deja avizat iar ruptura nu s-a produs si la nivelul electoratuluii, alegatorii liberalilor ramanand fideli doctrinei si mai putin lui Flutur, Stoica si Stolojan. Astfel ca dupa scindare PD-ul nu s-a ales decat cu niste baieti in plus cu care sa imparta cascavalul si nici nu a reusit sa transfere vina declinului economic in ciuda incercarilor disperate ale ministrilor Bocieni de a evoca masurile liberalilor din 2007-2008 drept cauza a dezastrului produs de fapt de propria prostie. Nici incercarea cu PSD-ul nu a fost tocmai reusita pentru ca s-au hapsanit sa aiba ei primul-ministru, pe baza Constitutiei Romaniei in interpretarea lui Traian Basescu, si astfel perceptia negativa populara a fost indreptata corect impotriva PDL. Nu suficient de tare incat inteligentul nostru popor sa realizeze ca realegere  lui Basescu reprezinta o tehnica perfecta de dat cu tesla in propriile testicule.

La momentul actual Traian Basescu este singur, singurel stapan si reponsabil al destinelor noastre.  Pe unguri nu poate da vina pentru ca oricum ei nu sunt votati decat de cei care vorbesc aceeasi limba si orice astfel de incercare ar fi total neproductiva iar oportunistii lui Gabriel Oprea nu detin niciun electorat  de care sa poata fi vaduviti putand astfel sa se infrupte linistiti din ciolan pentru ca alta ocazie oricum nu vor mai avea urmand ca in apropierea alegerilor sa se aciuiasca fiecare pe sub poala cate unuia mai smecher.

In aceste conditii cel mai bun lucru este sa te afli in campanie electorala. In conditii normale toata lumea ar trebui sa critice puterea si sa puna botul la ce promite opozitia. In campanie electorala toti sunt egali din punct de vedere al credibilitatii imediate si orice incercare a opozitiei de a propune ceva constructiv va fi interpretata in acest registru de neincredere. Fiindca in campanie toata lumea exagereaza ( adica minte cu nerusinare ) PDL poate sa toarne gogosi la fel ca si ceilalti despre viitorul luminos pe care ni-l pregateste. Un partid aflat la putere nu poate sa spuna ca ” va face” ci va trebui sa demostreze prin fapte ca “face”. Fiind incapabil de astfel de gesturi PDL, aflat in campanie, nu mai trebuie sa faca decat lucrul la care se pricepe cel mai bine, sa promita tot felul de lucruri nastrusnice fara a avea un suport in realitate.

Dand startul campaniei electorale se mai rezolva o problema. PNL si PSD vor fi nevoite sa aiba grija de propriile electorate si discursurile lor, care in mod normal ar trebui sa fie in contradictie, vor trebui sa capete acest caracter. In acest mod demersul comun indreptat impotriva lui Basescu si PDL-eilor va putea fi decredibilizat mult mai usor de catre masinaria de propaganda portocalie care inca se tine bine pe picioare si beneficiaza inca de resurse foarte importante. Nu ma refer aici la influenta  celor 0,1 % procente de audienta detinuta de “grupul” media al  Fratilor Paunescu  ci la posibilitatile de constrangere pe care Basescu le detine si le utilizeaza acum in mod discretionar prin controlul total asupra serviciilor secrete si al Procuraturii. Imi amintesc o fraza a lui Bogdan Teodorescu din toamna lui 2008 cand spunea ca alianta Basescu+PDL+DNA este capabila sa invinga orice alta alianta politica. Acum, dupa doi ani constat ca a previzionat perfect chiar daca nu si-a dorit acest lucru.

O campanie lunga are darul de a produce erodarea imaginii tuturor participantilor proportional cu cota la care se afla. O campanie cu cat e mai lunga cu atat are darul de a provoca repulsie in mintea alegatorilor si astfel procentul participarii la vot tinde sa scada simtitor. Ambele ipoteze sunt in favoarea PDL. Erodarea tuturor duce la micsorarea decalajelor si e posbil ca in mod artificial scorul mic al PDL sa fie totusi destul de apropiat de cel al competitorilor. La o participare mica influenta voturilor obtinute prin furt si a celor cumparate devine semnificativa si astfel este avantajat cel care detine la momentul alegerilor resursele economice necesare manevrelor electorale neortodoxe.

O campanie lunga da posibilitatea partidelor mai mici sa se bage in seama dar ii si lasa in pielea goala dand posibilitatea de afirmare numai celor care au capacitatea sa sustina financiar o perioada atat de lunga de cheltuieli. Astfel se vor gasi destule partide mici care sa profite de situatie si sa ceara pe usa din dos resurse de la PDL urmand ca in cazul in care vor ciuguli cate un loc in consilii sa se alipeasca la matca portocalie in perioada post alegeri.

Dupa cum ne amintim toate campaniile electorale de pana acum n-au facut altceva decat sa zapaceasca economia care iese de fiecare data sifonata si sa polarizeze societatea pana la isterizare transformandu-ne in tabere irationale pregatite in permanenta de incaierare.

Oare concetatenii nostrii au inghitit suficient incat sa nu mai creada in astfel de manevre propagandistice? Vor vota in continuare tot in schimbul unei galeti de plastic  si a unui pachet de faina? Am o mare teama in privinta asta. Si am o teama si mai mare. Ca PDL nici macar nu se va chinui sa fure alegerile. Este suficient ca la acel moment la Cotroceni sa fie tot Traian Basescu. Acesta are toate parghiile sa reconfigureze rezultatele asa cum doreste pipotica lui. Prin santaj, amenintare si mita. A demonstrat ca manuieste la perfectiune toate aceste arme si ca nu ezita niciun moment sa le utilizeze.

Sa traiti din ce in ce mai bine!

Leave a comment