Cat mai avem pana la “Oda conducatorului iubit”?


Ceausescu n-a cerut niciodata personal sa fie pupat in fund. A profitat doar de faptul ca cererea era imensa si cu generozitate si-a lasat fesele relaxate la indemana sutelor de buze doritoare. El doar a acceptat gesturi care repetate suficient de des si pentru un interval suficient de timp au inceput sa provoace reala placere. El a avut inclinatie spre dictatura dar nu ar fi reusit niciodata fara contributia decisiva a celor din jur.

Se pare ca poporul roman traieste “ziua cartitei” ca sa-l citez pe prietenul meu Relu. Relaitatea de zi cu zi ne demonstreaza ca 20 de ani n-au fost suficienti pentru previziunile lui Brucan dar au fost suficienti pentru a ne spala creierii intr-o masura suficienta pentru a o lua nonsalanti de la capat.

Nici Basescu nu si-a propus sa fie dictator dar daca tot s-a ivit ocazia si il ispitim zi de zi cu treaba asta n-ar fi pacat sa nu incerce.  La inceput a fost doar un om de actiune. Mogulii, si aici are dreptate Basescu cand ii demonizeaza, au fost cei care l-au bagat in seama mai mult decat era cazul, i-au dat 5 ani la rand premiul de politicianul anului in conditiile in care a facut praf politica externa a Romaniei, i-au iertat iesirile de mitocan catalogandu-le drept “spirite” si semne ale charismei, s-au tolerat excesele in interpretarea legii inca de la prima decizie prin care l-a numit premier pe Tariceanu desi Constitutia spunea un pic altfel. Marii sai dusmani de acum, Vantu si Voiculescu, atunci au fost buni, unul girand mediatic si gasind explicatii pentru nerespectarea legii de catre insusi presedintele Romaniei prin nevoia de a scapa de tirania PSD iar celalalt tradand ca pe vremea cand dadea note informative despre verisoara lui sub numele de Felix si acceptand rolul de “solutie imorala”. Recunosc cu mana pe inima ca inclusiv subsemnatul am considerat la vremea respectiva ca e o “ilegalitate acceptabila” fara sa constientizez ca expresia din ghilimele e o mare monstruozitate. E clar ca Adrian Nastase trebuia la vremea respectiva sa fie oprit din propriul drum catre o dictatura dar inlocuirea unei dictaturi cu alta nu rezolva deloc problema.

Imbatati de euforia momentului 2004 am asistat cu totii pasiv cum in fiecare zi se mai comitea cate o ilegalitate la nivel inalt pana cand ne-am dat sema ca nu mai avem ce face. Basescu a fost ridicat in slavi si laudat si fiecare gest al lui din primul an de mandat era marcat de ole!-uri din tribuna cantate de corul intelectualilor, de corul jurnalistilor s.a.m.d..  Orice am ar fi ocupat in acel moment functia de presedinte dupa un timp ar fi ajuns sa creada ca intr-adevar el este Mesia acestui popor. Incet, incet alimitele au fost forrtate si duse dincolo de orice imaginabil fara ca sa existe consecinte. Cu cat devii mai puternic cu atat crezi cu mai multa tarie ca meriti postura si iti pierzi mintile. Incepi sa crezi ca cei care te contesta sunt de fapt dusmani iar lupta cu ei devine o miza personala ce justifica utilizarea oricaror mijloace.

Tot ce am spus pana acum presupune existenta unei constiinte si a unei educatii sanatoase si numai slabiciunile psihologice umane ar putea duce la deformarea comportamentului. Cand insa exista un background de port din Constanta si experienta unor ani pe mare inconjurat de baieti aspri cu mana grea si gatlejuri harsaite trecerea de la comportament normal la cel discretionar este o consecinta mai mult decat fireasca.

Si ca sa revin la fenomenul “ziua cartitei” toate aceste semnale au fost ignorate si poporul s-a grabit sa-l realeaga pe mandrul carmaci pentru inca un mandat. Chiar daca alegerile au fost fraudate tot au existat aproape 5 milikoane de isteti care l-au ales din inima pe Basescu. Majoritatea dintre ei sunt cei care plang acum pe la colturi ca au ramas cu buza umflata si ies in strada la demonstratii.

Nu vedeti asemanarile?

1. Parlamentul si justitia nu face altceva decat sa gaseasca justificari fortate si sa explice modul in care ilegalitatile lui Basescu sunt “legale”.

2. Toata societate e condusa prin intermediul SRI si al procuraturii care sunt in tot si in toate si actioneaza exclusiv la ordin politic.

3.  Avem o noua Elena din ce in ce mai puternica. Dupa ce ne-a explicat ca “suntem urmasii lui Traian Basescu” a devenit cel mai capabil ministru al guvernului. Pentru cei ce nu-si amintesc Elena Ceausescu era prim-vice-prim-ministru in 1989, functie inventata special pentru ea.  Pentru ca actuala Elena nu e pasionata de stiinta si nu poate fi numita academician se gasesc alte modalitati de a zgandari ego-ul blondei. Un baiat destept lanseaza pe ziare.com un sondaj despre cea mai sexy femeie din politica si ghiciti cine e, detasat, pe primul loc?

4. Ceausescu avea un Emil Bobu care la finalul carierei ne-a marturisit: “am fost un dobitoc!”. Basescu are un Emil Boc (ciudata asemanare de nume! ) ce inca nu a rostit fraza magica dar tine sa ne-o demonstratreze zilnic.

Corul de lingai e prezent ceas de ceas la posturi si ne explica cat de bine si de frumos se traieste in tara asta. In vreme de criza profunda PDL, prin vocea unei deputate, gaseste ca fiind cel mai potrivit moment pentru ca in scoli sa se cante imnul in fiecare zi de luni. Noi il cantam acum 30 de ani in  fiecare zi. Si priveam cu mandrie la tabloul conducatorului suprem ce trona invariabil deasupra fiecarei table scolare.

Oare cand urmeaza ca tablourile cu Basescu sa-si ocupe locul bine meritat din salile de clasa si institutiile publice? S-ar mira sau s-ar impotrivi cineva?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: