Wikileaks si dureri in pix


Official portrait of Vladimir Putin
Image via Wikipedia

Mare agitatie prin cancelarii dupa ce un site a inceput sa publice biletelele de amor pe care ambasadorii SUA le trimiteau sefilor de la Washington si in care isi dadeau cu parerea despre diversi lideri si despre actiunile lor.  De unde si pana unde un australian descreierat care umbla langa prin lume sustine organizatia Wikileaks si face rost de documente secrete de un asemenea nivel?

Daca ar fi sa punem botu’ la povestea vietii lui Julian Assange mai ca am putea crede ca un baiat priceput in ale hackeritului poate sparge la orice ora serverele diverselor institutii internationale si guvernamentale si da astfel pe goarna la presa toate mismasurile pe care puterii lumii le fac in spatele politicii oficiale. Evenimentul Zilei ne explica si cum a ajuns la asemenea performanta: s-a antrenat de mic la spart de site-uri. Nu conteaza ca in adolescenta lui Assange nu exista Internetul, retea ce a devenit publica abia dupa 1991. Fiind un vizionar se antrena la spart site-uri inainte sa apara site-urile astfel incat in momentul cand acestea au aparut el stia deja cum se procedeaza.

Informatiile pe care presa le-a extras din ultimele documente nu sunt chiar atat de senzationale. De ce aveam nevoie de documente secrete ca sa stim ca Berlusconi si Sarkozy sunt labili psihic si mari amatori de distractii carnale? Cine o suspecta pe Angela Merkel de prea multa creativitate? Iar despre Batman-Putin si Robin-Medvedev lucrurile sunt mai mult decat evidente inca de pe vremea cand Putin a stabilit ca Rusia e democratica si avea nevoie de un presedinte care sa-l inlocuiasca temporar la Kremlin. Cam cum l-a inlocuit Boc pe Basescu la parada de 1 decembrie. Si apropos de Basescu oricat s-au straduit atat contestatarii cat si lingaii lui sa gaseasca amanunte picante printre “scurgerile” de pe la ambasade cred ca documentele cu pricina trebuie cautate intr-un loc pe masura liderului despre care vorbim. Propun sa se caute in zona “scurgerilor” oficiale, respectiv in reteaua de canalizare a ambasadei SUA unde se vor putea gasi resturi de documente cu parerile si deciziile lui Basescu pe care americanii, mari ecologisti, dupa ce le-au citit si si-au dat seama de importanta lor strategica au refolosit hartia in scopuri personale.

Eu as incerca o alta abordare a fenomenului Wikileaks. In primul rand trebuie sa ne uitam la momentul in care au fost facute publice acelste “dezvaluiri”. Cu cateva zile inainte de inceperea unui mare Summit OSCE in care urmau sa fie dezabatute niste teme ce nu sunt tocmai pe placul Rusiei: Transnistria, Georgia, alte enclave de prin zona. Dupa traditia binecunoscuta rezultatele intalnirii au fost istorice si de aceasta data. S-a luat decizia ca urmeaza sa se mai discute. La fel cum se intampla cu toate adunarile democratice in care se decide soarta lumii. Vezi modelul ineficientei cronice provat de ONU. Am senzatia ca serviciile de informatioi rusesti nu sunt foarte straine de modul neglijent in care ambasadele americane trateaza corespondenta secreta. Si am mai multe argumente:

1. Orice om cat de cat inteligent realizeaza ca ai nevoie de foarte multi bani, foarte multi oameni si foarte multa tehnica pentru a pune mana pe sute de mii de documente secrete, nu doar de un hacker si un laptop.

2. Informatiile sunt cat de cat compromitatoare doar la adresa liderilor occidfentali. Porecla de Batman nu poate fi decat pozitiva. Oricum Putin se crede cu o pereche de outze superior personajului american si e posibil sa le si posede la momentul actual.

3. Nicio informatie prezentata nu este capitala. Cred ca informatiile sunt doar o mostra care sa le demonstreze celor vizati ca exista si informatii cu adevarat interesante dar care valoreaza mai mult atat timp cat nu sunt publice.

4. Presa nu are decat de castigat din toata tevatura creata si contribuie astfel involuntar, sau chiar voluntar, la confirmarea ipotezei ca dezvaluirea informatiilor adevarate va genera un important deranj.

5. Exista o mica asemanare de pe vremea Razboiului Rece cand a fost infiintata o organizatie, Green Peace, menita sa lupte cu expansiunea capitalismului in numele ecologiei. Cine a platit primel note de plata?  Organizatia mai alearga si astazi dupa baleniere japoneze dar subiectul nu mai prezinta interes si fondurile sunt din ce in ce mai mici.

6. Suntem romani si avem destulaexperienta cu varianta locala de “leaks” numita “stenograme”. Acestea apar exact atunci cand este nevoie de ele ca sa distraga atentia publicului de la manariile puterii sau cand e nevoie sa fie compromisa imaginea unuia care iese din rand.

Think about!

PS. Efectul scontat al unui astfel de fenomen va fi la fel ca in Romania. Rating mult si-atat. De aici si titlul. Undeva sunt niste baieti care astfel si-au rezolvat niste lucruri dar astea nu-s informatii pentru punblicul larg.

Update:

http://www.realitatea.net/vladmir-putin-pune-sub-semnul-intrebarii-arestarea-lui-julian-assange_781273.html

Enhanced by Zemanta
Advertisements

3 Comments

 1. domnulsix said,

  06/12/2010 at 7:17 PM

  Ma autocomentez pentru ca un amic a tinut sa-mi faca praf ipoteza prin telefon. Cica nu e buna poza cu Putin si ca in spatele Wikileaks s-ar vedea mult mai bine China.
  E plauzibila si aceasta varianta in conditiile in care SUA era curioasa de pozitia pe care ar adopta-o China in cazul unui nou razboi inter-corean. Acesta poate fi un raspuns.
  In orice caz nu e vorba despre un hacker pus pe scandal.

 2. Cârcotaşu said,

  06/12/2010 at 11:47 PM

  E hazardat. Sigur, presupunerile nu costă nimic da’ nici câştig n-aduc. Io unu’ nu pot crede că circulaţia documentelor în CIA, Departamentul de Stat, da’ şi prin alte locuri, e chiar aşa de varză. Şi-mi vine la fel de greu să cred că ceea ce-nţelege toată lumea printr-un serviciu secret, fie el şi KGB, a putut penetra, la nivelul ăsta, atâtea cancelarii. E clar că astea nu-s informaţii de primă importanţă, da’ tocmai prin asta lasă loc la muuulte aprecieri. 😯

 3. jonbustrom said,

  07/12/2010 at 12:58 AM

  si ca sa fiu si io circotasi, saitul e de ceva vreme [2 ani sau mai mult?] si baiatul tot mai scurge cite ceva… si mi-a placut aia cu criptarea 🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: