Ana Pauker si cu Dej au bagat spaima-n burgheji


Intelectuali din toate judetele, roiti-va!

Am urmarit aseara cu vibranta emotie, printre doua balcoane transmise in direct de la Spitalul 9, aripa PRM, discursul incarcat de semnificatii si de inalta traire patriotica al celui dintai carmaci ( asta are chiar si calificare in domeniu)  al tarii dupa ce, in urma a trei tentative nereusite, la a patra incercare legea invatamantului a iesit curat constitutionala. Lasand deoparte imaginea  de gaina ce cotcodaceste cu satisfactie in jurul cuibarului proaspat dotat cu ou m-am intrebat de ce atata inversunare pe bramburit educatia cand, daca tot ai energie, se gasesc o gramada de lucruri de facut in domeniul combaterii ( sau adancirii ) crizei economice. Si fara sa vreau am ajuns la imaginea anilor cincizeci cand comunismul se implementa pe plaiurile mioritice.

Probabil ca astea sunt apucaturile simptomatice pentru ipostaza in care te ia pe la cap microbu’ dictaturii si ti se pare ca esti singur (destept)  impotriva tuturor (prosti). Primele masuri pe care le-au luat comunistii (aia vechi) au fost in ordine: fraudarea alegerilor pentru a putea numi un guvern marioneta, distrugerea institutiilor in care populatia avea incredere (armata, biserica, elita intelectuala, elita economica) iar apoi am tinut-o tot intr-o Cantare a Romaniei si intrecere economica socialista pana la intoxicatia cu plumbi de la Targoviste.

Se pare ca dupa 20 de ani incercam cu succes sa reluam procesul tinand, bineintels,  cont de noile conditii socio-economice si tehnologice. Treaba cu fraudarea alegerilor si cu numirea unui guvern marioneta este evidenta si nu mai trebuie demonstrata facand deja parte dintre succesele anului 2009. Acum urmeaza procesul de slabire a acelorasi institutii cu care s-au luptat si bravii nostrii inaintasi de pe vremea lui Dej. Cu armata si cu politia s-a rezolvat rapid numind doua nulitati ascultatoare la conducerea lor, Oprea si Igas. Biserica de cand a e pe mana Preafericitului Danutz SRL nu mai are treaba prea multa cu propavaduirea mesajului crestin la popor ci mai degraba ritmul de respectare a planului de marketing la care pune umarul si Preacuvioasa Nutzi prin programul de constructie a lacaselor de cult, in spatele salilor de sport, imediat dupa bazinele de inot. Probabil o sa fie vopsite, pentru conformitate si posteritate,  cu turle portocalii pentru ca, deh,  e austeritate si auriul e scump. Elita economica e si ea sub control inca de pe vremea lui Nastase, toate firmele ce nu apartin lui Cocos  fiind detinute de baieti bine organizati ierarhic pe baza apartenentei la UM Oxxx din care faceau parte si inainte de 1989, fiind si acestea tot la mana Nutzicai , respectiv la semnatura pe contractele cu Ministerul Dezvoltarii.

Singurii care mai puneau ceva probleme, evident doar la nivel retoric, erau intelectualii. Nu chiar cu totii pentru ca o parte au fost reuniti preventiv sub prestigiosul arc al Institutului Cultural Roman de unde ciugulesc suficient cat sa-si hraneasca sensibilitatile artistice exclusiv din filosofia veche si alte aspecte idilice ale existentei lasand deoparte, pentru plebe,  politica si vulgaritatea materialitatii vietii de zi cu zi. Mai ramasesera insa cativa ce stateau ca un ghimpe in calea reformei. Cativa rectori si cativa vorbitori prin ograda mogulilor. Odata cu raderea acestora s-a trecut, conform managementului proactiv, si la partea de actriuni preventive. Ca sa se evite risul iminent ca scoala sa mai produca in viitor vreun exemplar cu capacitati de gandire extinse ce ulterior ar fi devenit tot antireformist  trebuia starpit raul de la radacina. Si astfel s-a nascut legea invatamantului.

Acum ca sunt rezolvate toate aspectele sa trecem la treaba. Base si-a “asumat politic” ratarea Schengenului. Adica cum a facut trebusoara asta? Cand iti asumi un lucru de genul asta prin vest exista obiceiul de a materializa gestul cu o foaie A4 semnata pe care scrie “Demisie”. La noi, de bucurie ca si-a asumat esecul scapandu-l totodata pe Baconschi de lasare la vatra astfel incat sa se poata ratoi  la Croati cu manie proletara, nenea presedintele se  duce si la Guvern sa conduca sedinta. Probabil ca pentru profetita iesire din criza in 2011 mai sunt necesare cateva mici ajustari ce trebuie facute de insusi Marele Strateg al Reformei Statului.

Cand va spunea Nutzi, de 1 aprilie, ca “avem nevoie de o dictatura luminata” ati crezut cumva ca era o pacaleala? Uite ca nu e. Mai ramane sa vedem cat e de luminata ca dictatura e cu siguranta. La asta cu iluminatul posed unele indoieli. Apropo de lumina, ati vazut ce coincidenta stranie ca la noi si eclipsa de soare sa fie redusa tot cu 25% ?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: