Alianta Centru-Dreapta-Stanga – The Fellowship of the Ring


Ca sa mai atenuez depresia specifica sarbatorilor, in uma cu cativa ani, am vizionat dintr-o bucata cele 9 ore de Stapanul Inelelor iar happy-end-ul inaltator si plin de semnificatii parea sa fie un argument suficient pentru a incepe cu speranta anul ce urma.

Anul asta, cu Craciunul si Revelionul la sfarsit de saptamana, n-a prea mai avut multa lume timp de depresii in schimb am avut cu totii ocazia sa vizionam secvente din aceeasi istorioara interesanta  jucata insa de alti actori, mai prosti, dar cu decor extrem de asemanator mai ales in ceea ce priveste atmosfera salbatica si multimea de (p)orci sacrificati. Sunt insa circumspect in privinta existentei unui real happy-end pentru actuala poveste.

In mare scopul Aliantei de Centru- Dreapta plus PSD este sa puna capat dezastrului  produs de Sauron de la Cotroceni.  Acesta a devenit atat de puternic incat ochiul lui malefic (SRI-DNA) frige pe oricine ii sta in cale iar daca mai este  lasat sa-si mareasca puterile in curand nu se mai poate face nimic. A reusit sa dea toata economia pe mana unei Saruman-usitze blonde care, sprijinita de taietorii de paduri ai lui Verestoy consuma toate resursele, exact ca in povestea originala. pentru hranirea si largirea cu orice pret a armatelor de orci portocalii votanti lasand in urma prapad. Din acest punct de vedere demersul opozitiei este perfect justificat si salutar. Problema apare la distributia personajelor ce alcatuiesc fratia nou creata. In povestea filmata exista cate un reprezentant de seama al fiecarei specii. In povestea de azi avem insa de a face cu doi hobbiti, unul de stanga si unul de dreapta, pusi mai degraba pe talk-show-uri si mistocareala decat pe lupta propriu zisa si un al treilea personaj care nu poate fi asimilat decat cu gnomul pitic Gimli si nu datorita vitejiei ci mai degraba faptului ca in ciuda numarului mare de Antene nu e martian ci un fost vrednic luptator cu “securea” de pe vremea raposatului. Si deocamdata atat. Niciun Gandalf suficient de inteligent pentru a arata drumul, in ciuda pretentiilor si vrajelilor lui Adrian Nastase si, cel mai trist, niciun Aragorn, un om suficient de reprezentativ incat sa intruneasca acceptul tuturor in privinta viitoarei incoronari. A existat in acest sens un timid proiect Johanis dar acum nu mai pare viabil. In plus, se pare ca povara inelului i-a facut pe fiecare dintre aliati sa-si arate, atunci cand au fost la putere, neputinta de a se impotrivi tentatiei de a trece de partea raului. Intre timp Smeagol/ Gollum / Boc, cel mic si urat de catre toata lumea, ataca cu lasitate si rupe cate o bucata , ba de la pensii, ba de la alocatia mamelor, ba de la invatamant si sanatate in scopul de a-si proteja His Precious buget de stat asa cum i-a impus The Master de la FMI iar elfele blonde, calare sau pe jos, sunt acum indignate ca presa sare la beregata iubitului lor ( tata).

Depasind faza metaforei, alianta asta atat de necesara este in acelasi timp o struto-camila cu prea multe capete infierbantate pentru a putea fi condusa pe un singur drum, clar si cert. Voiculescu avea niste antene de pus la dispozitie si fiindca aroganta echipa Nastase-Ponta tot dadea cu flit a vrut sa-si asigure din timp participarea, ca solutie vesnic imorala, la o viitoare guvernare. Antonescu stie ca prin alianta semnata are destul de mult de pierdut la capitolul imagine insa e nevoit sa o faca din doua motive importante: banii necesari campaniei vor fi mai putini datorita suportului unui trust media puternic si, al doilea motiv, trena de mult rezolvarea unei probleme interne presante referitoare la discutiile despre o posibila alianta PNL-PDL, subiect ce exista ca varianta de lucru pentru multi dinozauri liberali. Ponta a fost usor prins in off-side de anuntul constituirii unei aliante cu personalitate juridica si, simtind ca a pierdut pentru moment postura de Che Guevara al opozitiei, se straduieste sa contracareze, deocamdata la nivel de blog, promovand ideea existentei unei Platforme Program propusa de PSD pentru realizarea unei aliante mai largi anti-Basescu in care PSD sa fie vioara intai. S-a trezit cam tarziu. Prezenta in alianta a lui Voiculescu va alimenta cu succes propaganda de contraatac a lui Basescu. Chiar daca tema securistilor nu mai e importanta pentru agenda cetateanului un personaj antipatic precum Felix poate juca un  rol negativ semnificativ chiar si daca meseria lui ar fi fost de cofetar.

Partea cea mai indoielnica privitoare la sansele de succes ale aliantei se datoreaza faptului ca presupusul tandem Antonescu-presedinte, Ponta -prim-ministru nu este deloc atractiv pentru votanti si singura sansa de izbanda ar veni numai din stradania pedelistilor de a se face atat de impopulari incat sa nu mai aiba timp sa-si revina pana la alegeri si sa le piarda singuri. Un alt punct slab provine din faptul ca exista timp suficient pentru ca dracu ( stim noi cine e asta) sa-si bage coada si sa faca harcea parcea intelegerea compromitand total ideea de opozitie unita mai ales ca procesul de faramitare a PSD nu e terminat, lucru de care Schumacher cel mic nu e total strain.

Grea misiune pentru Frodo. Da’ cine-i Frodo?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: