Sotie de Cocoş in rol de oaie


Am urmarit cu vibranta emotie manifestarile dedicate Zilei Unirii de la Iasi, Focsani si Bucuresti. In Bucuresti a fost mai mult vorba de unirea intre pensionari impotriva bocbasestilor dar tot manifestare se cheama. Mogulii si-au facut datoria lor de moguli si au infierat regimul prezentand in mod samavolnic doar acele aspecte negative ale societatii in loc sa informeze corect si despre multitudinea de realizari ale guvernului in lupta acestuia inegala  (sau ilegala!?) cu criza si, mai ales, cu poporul.

Rememorand filmul agitatei zile de luni aveam o senzatie acuta de deja-vu si nu stiam cu ce sa asociez intreaga poveste pana cand am citit pe blogul Elenei Udrea si semnificatia corecta  a tot ceea ce s-a intamplat. Cum de nu-mi dadusem seama cand era atat de evident? Se vede ca a trecut mult timp de la Bacalaureat pentru ca n-am fost in stare sa recunosc din prima ca era vorba despre o transpunere literar artistica a baladei noastre nationale Miorita.

Totul se petrece “pe-un picior de plai/pe-o gura de rai” adica in tarisoara noastra iubita la care de multe ori ne referim ca fiind plaiul mioritic. Mai pe intelesul tuturor in centrul Iasului si la Focsani s-a curatat zapada si s-au alungat cainii vagabonzi. Apoi personajele. Datorita viziunii moderne a scenaristului s-au facut unele mici derogari de la textul original in privinta originilor geografice ramanand in continuare vorba tot despre trei ciobanei, fiecare cu turma lui de oi si caini credinciosi dar si nelipsitii magari. Trebuie sa poarte cineva si desagii cu provizii. Astfel in locul baciului ungurean si al celui vrancean au fost introdusi in scena doi tineri cu prerspectiva, Antonescu si Ponta, care “la apus de soare / vor sa mi-l omoare” pe Basescu, baciul moldovean ( termenul “moldovean” se foloseste aici cu tenta peiorativa, sa ma scuze toti cei din zona Moldovei n.a.) din motive evident josnice cum ar spune codul penal adica pentru ca ravnesc la bogatia si mai ales la puterea lui. Exista si aici unele inadvertente literar-istorice. Prima ar fi ca Basescu n-are “oi mai multe” desi alea 15% pe care le mai are sunt “mandre si cornute” . El doar da senzatia ca le are asa cum a procedat si atunci cand au fost stranse toate turmele la vot si cand argatul lui de la stana din Paris a numarat oite pana la loc comanda facand rezultatul final cu totul altul decat in realitate. A doua inadvertenta e ca dupa cum se manifesta cei doi complotisti nu par a avea in intentie decat sa-l faca sa moara de ras pe Basescu.

Atu-urile lui Basescu raman in continuare “cainii mai barbati” pe care ii are in stapanire pe la SRI, DNA si alte cotete cu activitati in domeniu si cu ajutorul carora reuseste sa se mentina la putere si sa conduca discretionar dupa cum pofteste pipotica lui.

Povestea n-ar fi fost completa daca nu ar fi existat si personajul principal, oaia credincioasa care , afland prin metode specifice despre uneltirea celor doi a dat repede un telefon sa-l avertizeze pe presedinte ca e rost de ceva huiduieli si , stiindu-l fire sensibila, ar fi pacat sa pateasca asa mare pocinog. Era si greu sa intuiesti in anul 2011 ca daca Basescu iese in public dupa ce le-a taiat pensii, salarii, alocatii, ajutoare si alte cele trebuincioase compensand doar prin cresterea TVA-ului oamenii il vor huidui. Noroc ca PDL mai plateste ceva consultanta lui Andronic ca sa mai afle cum sta treaba prin targ. Dar la mintea blondei acest lucru nu se poate face decat daca cineva pregateste subversiv oamenii in acest scop.

Infruntand cu barbatie soarta, aparent potrivnica, eroul nostru asculta ce i-a spus caprita, pardon! , oaia dar decide ca va merge la manifestatii stiind ca poporul il iubeste in continuare tocmai pentru consecventa cu care se lupta pentru reformarea statului (  a bagat textul si in discursul de la Iasi).  Si astfel inevitabilul s-a produs si destoinicul nostru cioban a fost huiduit conform planului ticluit de ciobanasii din opozitie fenomen mediatizat apoi excesiv de catre moguli si blestematele lor televiziuni de stiri.

Balada are totusi un happy-end in care “miorita” urmeaza sa-i faca ciobanului nu stiu ce chestie la fluierasul de os. Asta nu s-a dat la stiri.

UPDATE 25.01 17.00 : Pentru ca am primit mai multe telefoane de la cititori care isi exprimau nedumerirea in privinta chestiei facuta la fluierasul de os am cautat balada pe net si am aflat raspunsul exact:  sa-i cante duios!  🙂
Cu aceasta ocazie am vazut cu trei versuri mai jos dovada clara ca e implicat si Vantu. Exact ca in ziua de 24.o1 el este cel care aduna oile sa se planga!

foto: agerpres

1 Comment

  1. Marcus said,

    26/01/2011 at 10:19 AM

    @Curat Miorita, bade Six, imi suna mie cunoscut scenariul, da’ nu stiam de un’ sa-l iau. Multumesc de iluminare 🙂
    sa fii iubit
    marcus


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: