Gherghina si-a luat Bac-ul cu spaga?


Guvernul Boc nu conteneste sa ne uimeasca prin declaratiile penibile ce dovedesc inaltul grad de incompetenta al echipei care, din pacate, are momentan in maini destinele noastre. In ultimele zile am observat si o usoara desincronizare intre vuvuzelele portocalii trimise pe la televiziuni sa abureasca alegatorii. Cred ca nici nu mai e cazul sa le zica alegatori ci injuratori.

Pe principiul cainelui care nu pleaca de langa macelarie PDL insista sa se agate de putere si sa gafeze neprovocat si are mari sanse ca la finalul acestei guvernari plina de “succesuri” sa scada sub pragul electoral pe care deja se straduieste sa-l dea mai jos. Asa sa le-ajute Dumnezeu!

Boc a anuntat ca suntem pe crestere economica si ca de Paste o sa ciocnim si pentru terminarea recesiunii, a mai dat o cheie la rabla ( e vorba de program nu de coalitia de la putere!) si nu a fost in stare sa spuna cat costa o paine spunand ca aceasta e de competenta ministrului agriculturii. Poate ca nu mananca omul paine ca sa nu se ingrase ca nu da bine la popor pe timp de criza. Dar ar putea macar sa-i lase pe ceilalti 20 de milioane s-o mai guste din cand in cand.

Ca mai toate calculele facute de putere in ultimii ani atunci cand trebuie sa dea iese in favoarea lor. De doua saptamani toti PDL-isti trambiteaza cresterea de 15% a salariilor bugetarilor ceea ce inseamna ca va curge lapte si miere. Nu comentez daca trebuia sau nu marit si nu conteaza ca e 15% fata de octombrie ceea ce inseamna cu 10% mai putin decat anul trecut dar  nici macar astia nu sunt adevarati pentru ca oamenii au arata pe fluturasi ca au o crestere medie de aproximativ 6%. Boc a spus ca nu-i adevarat ca doar la intrebat pe Baconschi iar acesta i-a aratat fluturasul. Nu stiu ce insecte si-au aratat unii altora in sedinta de guvern dar tind sa  dau crezare mai repede simplilor functionari pagubiti.

Mai pe seara celebrul Gheorghe Gherghina de la Ministerul Finantelor a gasit si explicatia: “Cresterea a fost de 15% la salariul brut iar la cel net este posibil sa fie mai mica deoarece exista deduceri fiscale diferite”. Daca ar fi urmat exemplul eruditului Vanghelie si ar fi intrebat un copil de 12 ani ce parere are despre aceasta idee demna de a fi publicata in Gazeta Matematica ar fi aflat ca acest lucru nu este posibil si ca pe baza cunostintelor acumulate pana in clasa a V-a, adica inmultirea numerelor cu virgula, se poate elabora urmatorul rationament:

a=salariu brut    a1=a*1,15   = salariul brut marit
b=salariul net   b=a*0.84   la un impozit de 16% fara alte deduceri         b1=a*1,15*0,84=a*0,989  = salariul net marit
daca omul are deduceri atunci 16% impozit se aplica la o valoare mai mica si atunci salariul net este
c=a*0,9     iar dupa marire c1=a*1,15*0,9 = a*1,035

Dupa cum se observa c1>b1 ceea ce insemna ca cei care au deduceri vor avea o crestere mai mare a salariului net decat cei fara deduceri iar daca in mod real s-a crescut cu 15% atunci cea mai mica crestere a salariului net nu poate fi sub 15%.

Dar ca sa pricepi demonstratia de mai sus trebuie sa fi absolvit pe bune cele 5 clase despre care vorbeam. De aceea e binevenita initiativa de modificare a legii circulatiei prin care sa  se dea acces la permise doar celor care au absolvit cele 8 clase ale gimnaziului pentru ca altfel riscam in continuare sa ne trezim cu indivizi care, profitand de faptul ca pot conduce o masina prin Bucuresti, vor ajunge secretari de stat la finante si ne vor da astfel de explicatii. Ar trebui incurajata Roberta Anastase sa se ceara la ministerul cu pricina caci macar ei ii da intotdeauna mai mult la adunarea de voturi si poate va gresi la fel si la majorarile de salarii.

Am senzatia ca astia care umbla la guvern cu cifrele se pricep la matematica precum Boc la drept constitutional. 🙂

Foto de pe analizapecriza.blogspot.com.

PS: Imi cer scuze eventualilor cititori carora nivelul stiintific al demonstratiei li se pare prea ridicat. Dati-mi un mail, domnule Boc si doamna Vass, si va trimit varianta mai clara cu betisoare! 🙂

5 Comments

 1. Unu' cu abacu' said,

  17/02/2011 at 4:13 PM

  Nu stiu cum or fi deducerile, dar sper ca ti-e clar ca demonstratia ta e valabila numai daca deducerile sunt continue. Daca-s sume fixe (pausale le zice la unii) la diverse praguri, spune-mi, ca-ti aduc eu betisoare 🙂

  • domnulsix said,

   17/02/2011 at 9:38 PM

   Ia explica-ne domnu’ cu abacu! De la matale aveam pretentii. 🙂

   • Unu' cu abacu' said,

    18/02/2011 at 2:42 PM

    Pai s-o luam cu betisoare:
    Dl. Gogu Gigel are (ignoram CAS si alte d’astea procentuale) a0 = 1100 RON/luna brut. El, ca-i baiat bun, are 100 RON deduceri. Dupa ce dam din bilutze (alea de la abac), ne iese:
    b0 = 1100 – (1100 – 100) * 0.16 = 940 RON/luna

    Acu’ ii creste cu 15%. Adica a1 = 1265.
    Iar dam din aceleasi bilutze:
    b1 = 1265 – (1265 – 100) * 0.16 = 1078.6

    Facem rapoarte (ca doar trebuie sa raportam si noi ceva):
    a1 / a0 = 1265 / 1100 = 1.15 fix
    b1 / b0 = 1078.6 / 940 = 1.147…

    Daca ne uitam cu atentie, remarcam ca b1 / b0 < a1 / a0

    Vezi, pretentiile nu erau deplasate 😛

   • domnulsix said,

    18/02/2011 at 9:25 PM

    Nenea Barbos, m-am prins si eu astazi pe drum catre Constanta ca ai dreptate asa ca iti datorez o bere (sau mai multe) cu prima ocazie.
    Pe de alta parte, daca-l injuri pe Gherghina nu gresesti pentru ca stie el de ce ! 🙂

 2. Lealslomdesia said,

  06/03/2011 at 6:28 AM

  nevoia de a verifica:)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: