Pot fi hoti dar nu sunt prosti


Mare dezamagire, mare, la sfarsit de saptamana cand cu celebra sedinta de partid a PDL-ului.  Media au duduit de comentarii ce exprimau surpriza, uneori chiar indignarea, fata de pretinsa stopare a “reformei interne” din partidul lui Basescu. Acum ca a mai trecut putin emotia asteptarilor neimplinite si ni s-a sters de pe fata zambetul, destul de acru, in urma cuvantarii primarului din Aninoasa (“Mai du-te ba dracului cu Boc al tau!. Ma scuzati domnu’ prim-ministru…”)  putem sa facem o analiza la rece a mult trambitatei reforme.

Nu stiu de unde pana unde se tot vehiculeaza existenta a doua grupari in PDL: talibanii si reformistii. Chiar daca exista, si unii si altii sunt frati de cruce intru slavirea zeului de la Cotroceni si acceptarea fara menajamente a gandirii economice a Elenei Udrea. Ipotetica diferenta e facuta doar de modul in care se exprima cele doua grupuri in public. Reformistii se deosebesc de talibani exclusiv prin continutul blogurilor, ca sa-i fac o placere lui Berceanu Inima de Leu, cel plin de “cicatrice” si mai putin de “succesuri”. In timp ce reformistii scriu despre asanare morala, nevoia de dezbatere publica, nevoia de politici coerente, etc., talibanii nu scriu nimic sau nu au blog decat in campania electorala ca asa a zis consultantul. In rest sunt partasi la aceleasi actiuni mai mult sau mai putin democratice si mai mult sau mult mai putin economice aplicate de Boc dupa dictarea din vardul dealului. Nici Macovei si nici Preda nu s-au exprimat in sensul ca se pot gandi la demisia din PDL in cazul in care nu se face ceva cu moralitatea. Probabil ca vor sa atace sistemul putred din interior. Chestie de strategie. 🙂

In realitate nimeni din PDL nu vrea cu adevarat curatenia generala asa cum nici Basescu nu si-a propus niciun moment sa starpeasca mica sau marea coruptie. Dar da extrem de bine la public sa spui ca te lupti cu treaba asta  putand in acelasi timp depasi chiar si limitele legii purtand stindardul unui asemenea nobil ideal. De accea nu o sa vars nicio lacrima pentru aripile frante ale reformei pentru care nu a existat nici macar o prezumtie de existenta cu exceptia catorva insemnari pe bloguri.

In alta ordine de idei, privind pragmatic, reforma asteptata de toata lumea ar fi insemnat pentru PDL un act sinucigas. Sa presupunem ca am trecut de perioada idealista a Pietei Universitatii si un lampas bine tintit dupa ceafa ne-a adus cu piciorele pe pamant. Am constatat deodata ca oamenii fac politica si se baga in fata, in marea lor majoritate, nu pentru sprijinirea vreunei mari doctrine sau filosofii de viata. Oamenii sunt mult mai simplii in gandire. Se baga in politica pentru ca pare o cale mult mai usoara pentru atingerea bunastarii materiale sau pentru escaladarea statusului social. Cum se ating aceste obiective? Evident ca numai prin coruptie. Exista si un exemplu de individ ce a facut treaba asta doar pentru intrarea in istorie si s-a pastrat mereu “sarac si cinstit”. Dar chiar si saracia si cinstea lui Nea Nelu au avut nevoie, pentru scopul nobil de a deveni “istorice”, sa tolereze crearea in jur a unei caracatite hulpave ce nu va putea fi probabil distrusa pret de cateva generatii.

Care e a doua necesitate a celor ce reusesc sa faca avere prin coruptie? Sa-si poata pastra averea si sa scape de justitia pe care o tot laudam ca e oarba in timp ce ea trage cu ochiu numai acolo unde nu-ncurca pe nimeni cu functie. Cine poate oferi aceasta protectie?  Intotdeauna partidul aflat la putere sau in cardasie cu puterea. Nu e vorba de un cerc vicios ci de un mare viciu in cadrul cercului puterii politice.

Pedelistii au fost sinceri in cadrul conferintei. Nu au afirmat niciun moment ca vor sa ne scoata din criza ( nici nu aveau de ce pentru ca Boc ne-a scos deja. 🙂 ) sau ca vor sa lanseze cine stie ce mare proiect de viitor.  Au afirmat scurt ca vor sa castige si alegerile urmatoare. Adica nu mai e timp de poezie. Tot ce au facut de cand sunt la guvernare a afectat viata si mai ales punga a milioane de cetateni. Ar fi prea complicat acum sa se lanseze in diverse promisiuni electorale pentru ca fiind la guvernare trebuie chiar sa faci nu doar sa promiti. Cui din PDL i-ar folosi acum sa fie arestata Ridzi? Faptul ca nu mai e in parlament nu ar deranja pe nimeni pentru ca si cei care sunt prezenti in parlament nu voteaza ci doar stau si “se rad” cum Ponta si Antonescu nu sunt capabil sa numere precum Anastase atunci cand se mai depune cate o motiune. Mult mai grav decat lipsa din parlament ar fi semnalul pe care un astfel de gest l-ar transmite restului organizatiei. Toti cei care sunt acum in functii au facut ceva bani si stiu ca pot face bani si daca trec in celalata barca. In acest moment prioritara este protectia pe care ti-o poate oferi partidul.  Chiar si atunci cand esti in opozitie un partid mare iti da incredere. Iar exemplul PSD este extrem de elocvent in acest sens. Ca sa folosesc o comparatie din lumea animalelor este ca atunci cand bivolii stau uniti in turma iar leii nu indraznesc sa-i atace. Ataca doar acele exemplare care se depareteaza de grup.

Cat timp Basecu si PDL par ca sunt stapani pe situatie si atotputernici nu vor exista prea multi dezertori. Atunci cand vor aparea primele semne de slabiciune si primele perspective reale ca DNA-ul celor ce vor urma sa inlocuiasca DNA-ul celor de azi vom vedea instantaneu o inflatie de reorientari doctrinare. Din aceste motive declaratia lui Gigi, devenita aproape lozinca prin repetitie, “sunt un dobitoc!”,  este mult mai interesanta pentru consumatorii de media decat  declaratiile Monicai Macovei si ale lui Cristian Preda privind nevoia de reformare morala a partidului.

Pentru ca doar populatia are nevoie de reforma din PDL nu si PDL. Si pentru ca nimeni nu si-a propus vreodata sa reformeze nimic in acest partid pentru ca nu sunt chiar asa de prosti.

Poza e de pe galeatacupixeli.blogspot.com, un blog pe care-l recomand! 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: