Felix vrea sa joace in Tom si Jerry


De mult m-am tot intrebat de ce in desenele animate cel mic si napastuit iese intotdeauna invingator. Probabil e nevoie ca celui care pare neputincios sa-i ramana macar iluzia unui previzibil happy end. O sa para ciudata comparatia urmatoare dar asa imi pare de ceva vreme lupta ce ni se prezinta ca ireconciliabila dintre Basescu si restul lumii. Cand spun Basescu ma refer si la toti cei care se ascund printre fustele lui, inclusiv intreg PDL-ul care fara el n-ar putea nici acum, dupa zeci de ani de existenta, sa se organizeze nici macar ca un modest SRL. Iar cand spun restul lumii ma refer la cei care acum au legalizat USL. Chiar si fara aceasta legalizare de peste cinci ani Romania e polarizata politic in doua tabere majore, pro si contra presedintelui.

Sa revin la celebrul desen animat. Desi comparatia ar putea fi in sensul in care Basescu e motanul cel rau si pana la urma tot i-o trage cumva soricelul, situatia actuala pare exact pe dos. Desi are in acest moment cea mai mare putere pe care a avut-o un presedinte de la Ceausescu incoace, constitutional sau nu, (Criteriul e  insuficient pentru Plesu in a considera ca e aproape dictatura fiindca poti injura la televizor si nu esti arestat. Aveti putintica rabdare, maestre! ), imaginea stop-cadru a zilei de azi ni-l infatiseaza tocmai pe Basescu in rolul soricelului. El este cel care pare incoltit. El se lupta cu toti motanii cei rai in acelasi timp, cu mogulii, cu rusii care nu ne lasa sa fim lideri la Marea Neagra, cu occidentalii care nu ne vor in Schengen, cu hotia din vami,  cu birocratia din institutiile statului, cu pensionarii, cu militarii, cu profesorii, cu medicii, cu mamele, cu justitia si, culmea, chiar cu coruptia din interiorul PDL.  Aparent nu are scapare si lupta e total inegala.

Exact din acest motiv el pare victima momentului iar putinii sustinatori pe care-i mai are ( cu exceptia Andreei Pora care iubeste neconditionat)  sunt bucurosi de fiecare data cand acesta raporteaza cate-o mica victorie. Mica victorie inseamna ca a mai enervat inca o categorie socio-profesionala.

Principala strategie a opozitiei in aceasta situatie se pare ca este aceea de a scoate la atac impotriva lui Basescu exact personajele care au reusit de-a lungul vremii sa devina mult mai antipatice platitorului de taxe si impozite. De ce nu se abtine Adrian Nastase din a ne explica cat de corupt e sistemul lui Basescu? Are umor, e adevarat, dar daca el e port-drapelul condamnarii coruptiei din PDL nu face altceva decat sa-l credibilizeze involuntar pe actualul presedinte. La fel se intampla cu Voiculescu. In loc sa zica sarut-mana ca liberalii l-au inghitit cu noduri dar l-au acceptat totusi in alianta pentru ca au nevoie de antenele lui el continua sa iasa in fata si sa se expuna ca parte a opozitiei, facandu-le sila multor nehotarati de a mai cauta sa adopte o opinie politica. Ar trebui sa stea linistit si sa-si vada de afaceri fiindca in Romania securistul neprins e negustor cinstit dupa 20 de ani. Chiar si ala prins. 🙂

Cum il ia de obicei gura pe dinainte, Traian Basescu le-a spus unor “investitori” arabi sa viziteze Romania din elicopter nu pe sosea. A facut o gafa pentru ca lipsa de autostrazi i se datoreaza intr-o masura extrem de mare. Exact cand putea fi speculata o astfel de greseala, autointitulatul “cool-mogul”, gaseste de cuviinta sa faca o gluma ( foarte reusita ce-i drept 🙂 ) , amintind de cel plecat cu elicopterul spre Targoviste. A vrut sa dea o noua semnificatie numelui sau de scena, Felix, si sa para el motanul cel rau din desene. Priviti imaginea de mai sus. Din perspectiva asta nu-i asa ca tineti cu soricelul in ciuda faptului ca este perfect evident ca el a furat cascavalul?  Sa ne intelegem bine. Nu e un mare dezastru si nu de momentul asta depinde schimbarea sau pastrarea puterii. Dar suma acestor gesturi marunte si dese face un mare deserviciu luptei opozitiei in cazul in care aceasta lupta exista cu adevarat. Doar n-o sa creada cineva ca blogul e scris chiar de Voiculescu. Dar pustiului caruia i-a venit ideea de ce nu i se da voie s-o posteze pe blogul lui personal? Sau daca trebuie, musai, sa fie difuzata de trust ca e prea tare poanta de ce nu e lasata macar pentru Badea sau Gadea? Grea treaba cu fudulia asta.

In conditiile in care PDL-ul si Basescu se compromit singuri de ce opozitia in loc sa stea cuminte face tot posibilul sa explice poporului ca si alternativa actualei puteri e la fel de putreda? Cateodata am senzatia ca e un mare complot impotriva celor care se straduiesc sa inteleaga ceva si care inca mai spera ca democratia poate avea si rezultate pozitive.

In conditiile unei asemenea avalanse de posibilitati, toate la fel de proaste, este perfect justificata atitudinea poporului in aceasta frumoasa primavara. De ce sa-ti bati inutil capul cu politica in loc sa te afunzi in fotoliu, alaturi de o bere cu “un gust puternic si amarui”, si sa decizi doar al cui divort e mai frumos?

Monica vs. Iri sau Oana vs. Pepe? That is the question!

PS: Poza apartine MGM si am folosit-o ca material didactic.
PS pentru Ionut: Daca e ceva neclar, suna-ma!

 

UPDATE  10.03, 13:30: Daca mai era nevoie de o noua confirmare ea a fost obtinuta!

Advertisements

2 Comments

  1. Ionut Cocias said,

    09/03/2011 at 9:25 PM

    Monica vs IRi. Si cred ca de data asta am inteles. Opozitia tre sa stea la cutie, ca PDL se descurca singur sa se bage la fund :). Am prins-o ?:))

  2. despre 2012 said,

    19/03/2011 at 8:45 PM

    […] S-ar putea sa ti se para relevant si: https://domnulsix.wordpress.com/2011/03/09/felix-vrea-sa-joace-in-tom-si-jerry/ Tags: noduri, noduri animate, noduri folositoare, pregatire 2012, supravietuire […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: