Cine cu cine lupta?


Asa cum anticipam la momentul dezastrului din Japonia stirile de acolo au monopolizat in ultimele zile spatiul de emisie din Romania. Cu toate astea, printre doua avertizari cu pericol de explozie nucleara si o plangere penala depusa de Monica impotriva lui Iri sau invers, si-au facut loc si unele informatii politice din tabara portocalie. PDL a organizat alegeri interne in Constanta si Bacau.

Evenimentele in sine nu reprezinta mare lucru, mai ales caterinca de la Bacau unde am asistat la un exercitiu democratic demn de epoca de aur cand toata lumea s-a strans buluc ca sa aleaga dintre un singur candidat pe cel mai bun. Ghiciti cine a castigat! Semnalul dat la sedinta PDL cu nume pretentios de saptamana trecuta, “sa se revizuiasca, primesc! dar sa nu se schimbe nimic”, se pare ca a fost preluat si in teritoriu si acum lumea e fericita ca are o cale de urmat.

Mult mai importanta este imaginea de ansamblu a luptei care credem noi ca se da intre putere si opozitie. In timp ce PDL se afla intr-un mars trimufal prin toata tara, aparent fara motiv avand in vedere rezultatele dezastruoase pe care le-a provocat in ultimii ani, ceilalti sunt cei care se macina intern dand senzatia ca nu mai reusesc sa-si gaseasca busola. Este evident ca in conditiile reformei statului inventate de Basescu daca nu esti cu el, si nici chiar daca ai fi, nu existi si nu ai nicio parghie de a te opune dictaturii majoritatii de conjunctura. Pana si protestul a trecut in zona derizoriului si nu mai sensibilizeaza pe nimeni. Intr-o atare situatie cel mai bun lucru este sa incepi campania electorala. Ceea ce s-a si intamplat.USL nu reprezinta mai mult decat o alianta electorala si in ciuda ambitioaselor strategii cu bataie lunga,pana prin 2020, alianta va functiona doar atat timp cat va exista mobilul comun, nevoia inlaturarii lui Basescu.

Foarte ciudat este insa comportamentul celor doua tabere aflate in lupta pentru alegerile din 2012. Intr-o societate normala partidul aflat la guvernare este cel care in perioadele preelectorale incearca sa se detaseze de eroziunea inevitabila si incearca reorganizari pentru recastigarea increderii. Oamenii pentru care populatia poate avea aversiune sunt trecuti in esalonul din spate iar in fata sunt scoase figuri proaspete si necontaminate, numai bune de asociat cu proiecte noi.  Opozitia este cea care nu are nimic murdar de acoperit. Ea e singura care poate defila cu toti oamenii la vedere fiindca ei n-au mai fost de mult la putere iar alegatorii nu au ce sa le reproseze din trecutul recent. Ei au misiunea cea mai usoara pentru ca nu trebuie decat sa desfiinteze, la nivel de discurs, ce au facut ceilalti, ori intotdeauna pare mai usor sa distrugi decat sa construiesti.

Repet ca ceea ce am spus mai sus se intampla intr-o societate normala. La noi e exact pe dos si de aici e mare mea nedumerire cu privire la ce se va intampla peste un an de zile. In ciuda faptului ca tot ce parea fripturist in PSD si PNL a plecat imediat dupa ce Basescu a dat semnalul crearii UNPR-ului cele doua partide inca mai au in interior o multime de probleme mai mult sau mai putin reale.

In PNL sunt inca destul de multi care contesta asocierea cu Voiculescu si care ar putea fi tentati de ceva vrabiute puse in mana acum de PDL mai puternic decat sa astepte prezumtiva cioara de pe gardul din 2012. De aceea nu este irosita nicio ocazie pentru cate o mica animozitate asa cum zilele trecute Adriana Saftoiu nu s-a abtinut sa nu tulbure putin apele cand cu decizia justitiei in privinta lui Felix, decizie pentru care cea mai buna descriere a fost prezentata de catre CTP : “un desen obscen pe fesele unei dame de consumatie”.  Daca in PNL framantarile sunt mai mult la nivelul colaborarilor partidului cu exteriorul, in PSD are cu adevarat loc o lupta interna crancena. Se pare ca Ponta poarta in acest moment o palarie mai mare decat ar putea sa duca. Cuprins de euforia cifrelor din sondaje scapa din vedere esentialul. Faptul ca vor conta in mod real doar cifrele de anul viitor, din vara. De la inaltimea acestei iluzorii victorii PSD face gafe dupa gafe punand mari indoieli in randul celor care ar trebui sa fie motivati in a merge la vot. Una din marile gafe de acest gen a fost sustinerea prin manifestatii publice a eliberarii liderului PSD de la Arges cand in joc era un dosar de coruptie. Si PDL face exact acelasi lucru dar liderii  democarti au abilitatea de a declara public ca sustin justitia si lupta impotriva coruptiei in timp ce voteaza pe ascuns pentru protejarea Monicai Iacob Ridzi. Alta gafulitza ar fi reactia pudicului Victoras la aparitia in Playboy a unei tinere membre a partidului in conditiile in care el insusi a dat de doua ori interviu aceleiasi reviste ca sa nu mai vorbim de aparitia lui Iliescu in aceeasi publicatie (imbracat!).  Tot in aceasta categorie ar trebui sa fie inclusa si inversunarea cu care conducerea actuala a PSD-ului se lupta cu Mircea Geoana. Cel care nu are alta vina decat aceea ca in ultima etapa a cursei prezidentiale a fost tradat de multi oameni care acum sunt chiar la conducerea partidului. In afara de satisfactia personala a lui Adrian Nastase ce alte beneficii poate avea partisul din astfel de imbranceli?

E greu in aceste conditii sa vezi din afara cine se lupta cu cine. Baieti dragi, aveti grija caci inca nu ati castigat nimic! Nici macar simpatia majoritatii. Iar daca lucrurile vor continua la fel in urmatorul an de zile cetateanul, cel vesnic turmentat, va pune din nou legitima intrebare: “eu cu cine votez?”

poza de pe http://www.agenda.ro

Advertisements

1 Comment

  1. Ionut Cocias said,

    13/03/2011 at 2:46 PM

    Victoras e de sacrificiu, n-are nicio sansa. eu sper sa ramana sa ia un 15% 🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: