Domnu Basescu, va deranjam cu putin de autonomie?


Avram Iancu - portrait by Barbu Iscovescu

Image via Wikipedia

15 martie este Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, zi in care sarbatoresc inceputul Revolutiei de la 1848 din Ungaria. Este ziua pe care maghiarii o considera cea mai importanta din istoria moderna a tarii lor deoarece reprezinta inceputul infaptuirii statului maghiar asa cum se regaseste si in zilele noastre. Anul 1848 a fost anul revolutiilor nationale in Europa. Imperiile care cuprindeau mai multe natiuni intre aceleasi granite incepeau sa se destrame si notiunea de “stat national” incepea sa devina o realitate palpabila. Valul revolutionar a ajuns pe 15 martie si la Budapesta, mai exact la Pesta. Revolutionarii maghiari, avand deja conturata ideea de constiinta nationala, au proclamat desprinderea de sub dominatia austriaca habsburgica. Toate bune si frumoase si chiar Nicolae Balcescu a fost unul dintre cei ce a sustinut din prima clipa Revolutia Maghiara asa cum credea el ca se va desfasura.

Liderii maghiari au fortat insa la acel moment nota si in entuziasmul lor patriotic au facut abstractie de faptul ca poporul maghiar era majoritar doar in Campia Panoniei si au incurcat eliberarea proprie cu incercarea de subjugare a altora. Nu au tinut cont de faptul ca libertatea fiecaruia se sfarseste acolo unde incepe sa atenteze la libertatea altuia. Si astfel au considerat ca eliberarea Ungariei e un bun prilej de alipire a Transilvaniei care avea, si atunci, populatie majoritar romaneasca. Acesta a fost de fapt si unul dintre motivele pentru care lucrurile s-au sfarsit prost atat pentru unguri cat si pentru romani, ambele grupuri de revolutionari fiind invinse sangeros de catre trupele austriece si tariste.

In Ardeal ziua de 15 martie nu e privita cu prea mare entuziasm de catre romani. Avram Iancu, cel cu statui prin toata Transilvania pentru cei mai tineri, a devenit erou national tocmai pentru ca s-a opus acelei alipiri fortate continuand sa sustina idealurile nationale romanesti. Ca de obicei cand doi se cearta au castigat austriecii. Din acest motiv cred ca nici maghiarii din Transilvania nu ar trebui sa fie foarte mandrii pentru ce s-a intamplat la 1848 prin zona Clujului.

Incepand cu 1990 ziua de 15 martie a fost utilizata de extremistii din ambele parti ca un prilej de a se da in stamba. Episodul din 1990 de la Targu Mures a fost mediatizat la vremea respectiva mai ceva decat divortul lui Iri de Monica. Fiindca stiinta PR-ului era la inceput pe meleagurile noastre romanul Cofariu, batut de un grup de unguri pana cand a fost lasat in sange, a fost prezentat in toata lumea drept un ungur agresat de catre nationalistii romani.

Desi aparent n-a contribuit cu nimic la evenimente il consider si acum ca principal vinovat pe Ion Iliescu pentru deznodamantul evenimentelor de atunci. Tocmai pentru ca nu a contribuit cu nimic. Era la acea vreme mult mai preocupat de consolidarea propriei puteri si de coordonat hoardele de mineri impotriva oamenilor ce incercau la Bucuresti sa gandeasca si sa spuna acest lucru si altora.

Dupa 21 de ani situatia se prezinta cam asa. Partidul maghiarilor, UDMR, este cel care permite PDL-ului sa se mentina la guvernare si sa ne faca harcea-parcea pe toti, indiferent de etnie. Au obtinut in ultimii ani cele mai mari concesii pe care le-a obtinut o minoritate nationala intr-un stat din Europa pana in Burkina Faso. Romania ar putea fi data in acest moment ca exemplu sau etalon cu privire la tratarea minoritatilor nationale. Toate astea nu sunt suficiente pentru multi lideri maghiari precum Tokes. In acest context Presedintele Parlamentului de la Budapesta isi permite sa declare in acelasi Targu Mures ca maghiarii trebuie sa lupte in continuare pentru autonomie. Asa ceva nu se face. Macar din politete daca nu din respect pentru gazde. Reactia actualului presedinte? Malc. Se afla in aceeasi situatie in care se afla Iliescu. Nu mai este legitim dar incearca sa para. Are aceleasi puteri discretionare pe care le avea Iliescu. Nea Ilici si le mentinea prin lipsa de informare. Acum Basescu si le mentine printr-o abila si masiva dezinformare. Pentru scopuri minore si de gasca niciunul dintre politicienii aflati acum la guvernare nu va comenta nimic indiferent ce vor face sau vor spune ungurii cu ocazia zilei de maine. Nu mai conteaza nici interesul national, nici mandria nationala, nimic. Important pentru ei este ca joi Boc sa ramana prim ministru iar pentru asta UDMR nu trebuie atins nici macar cu o floare.

Basescu se considera un presedinte dur si un lider regional neinteles. De cate ori are ocazia face glume proaste cu diplomatii rusi, si fiecare hahait de-al lui ne costa cativa centi in plus la metrul cub de gaze. Cand ar trebui sa se dea si el un pic mai cocos (nicio aluzie la Udrea!) si sa reactioneze la obrazniciile unui parlamentar ungur tace ca mortu-n papusoi. Astept sa-l vad pe Basescu spunand maine doua trei vorbe langa statuia lui Avram Iancu cand, in mod logic vis-a-vis de situatia creata de PDL, cei de la UDMR vor aminti din nou despre autonomia teritoriala.

Macar sa salute multimea si pe Craisor.

UPDATE: Intre timp Basescu ne explica la TVR ca exista coruptie in vami numai datorita sindicatelor!

UPDATE 2, 15.martie.15:00 : Iata ca tupeul este chiar mai mare si mai oficializat!

Advertisements

3 Comments

  1. Ionut Cocias said,

    14/03/2011 at 11:47 PM

    Nu o uita pe aia cu Ponta copilot, deci nu poate conduce tara :))

  2. Dragos said,

    15/03/2011 at 10:07 AM

    Granitele fizice dintre popoare sunt doborate astazi de cele ideologice si culturale.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: