Iar ne-am (e)motionat degeaba


Ca intr-o comedie proasta viata politica romaneasca zburda din floare-n floare, pardon, din motiune in motiune  conform ritualului impus de la Cotroceni. In afara faptului ca,  utilizata excesiv, metoda constitutionala prin care opozitia poate interveni in procedul legislativ ( intr-o tara normala) s-a demonetizat am constatat ca elementul esential al democratiei, dezbaterea parlamentara, a fost trecut la capitolul divertisment. Multi ar spune ca asistam la un fel de mica dictatura. Dar sa nu exageram fiindca atat timp cat un filosof poate injura pe presedinte si nu e arestat imediat nu poate fi vorba de dictatura.

Eu pot fi de acord chiar cu dictatura, in intelesul genezei ei, pentru situatii a caror rezolvare necesita reactie rapida. Romanii au inventat notiunea de dictatura, sau mai bine zis au definit-o, pentru momentele cand tara se afla in razboi. In acele perioade conducatorul se transforma automat in dictator, nu in sensul in care ar fi timis DNA-ul acasa la Brutus ci in sensul in care deciziile urma sa fie luate rapid si eficient de catre o singura persoana fara a se pierde vremea cu dezbateri. Lucrul asta reprezenta o procedura perfect legala si conforma cu dezvoltarera societatii antice. La fel cu asumarea raspunderii in epoca actuala.

Chiar daca situatia prezenta, de criza economica, ar impune o astfel de procedura circul facut de PDL nu are nicio legatura cu realitatea. Guvernul ar putea sa-si asume raspunderea pentru niste legi urgente care sa aiba efecte imediate in combaterea sau macar deranjarea crizei. Boc si-a asumat in ultimii ani raspunderea pe toate prostiile posibile dar pe nimic ce ar fi putut avea efect imediat. Scopul acestor asumari nu a fost nicidecum nevoia de a gestiona rapid o situatie. Singurele scopuri detectabile si atinse pana acum au fost aratarea muschilor si ridiculizarea opozitiei.

Ii inteleg pana la un punct pe sustinatorii portocalii care se bucura la fiecare procedura sau procedeu de acest fel si e normal sa fie puternic animati de dorinta de a striga “Ole!”-uri la fiecare asumare reusita. E placut sa vezi adversarul umilit, ingenuncheat, neputincios in timp ce favoritii parcurg traseul in mars triumfal. Doar ca aici nu e vorba de niciun meci de fotbal sau despre vreo competitie atletica. Aici e vorba despre decizii care afectea viata a 20 milioane de oameni. Dintre ei doar cateva sute sunt in terenul de joc imbracati frumos, pe gazon verde si curat, bine hraniti, bine platiti. Alte cateva mii sunt in agonie sau extaz in tribune, prost platiti dar bine distrati si omeniti din cand in cand cu cate un autograf sau cate un tricou transpirat aruncat din mijloc. Restul, milioanele, sunt in afara stadionului in praf. Astia din urma din tot spectacolul nu se aleg decat cu ecourile de la injuraturi, cojile de la seminte si eventual cate o flegma scapata in exterior de pe randul de sus al peluzei.

Pe Nea Gheorghe din mijlocul Baraganului si pe Vasile de la fosta scularie, acum demolata, din Calarasi nu-i ajuta sa-si hraneasca familia nici glumele proaste facute de Basescu la adresa lui Ponta si nici mistourile fine si intelectuale facute de Antonescu la adresa lui Boc, toate in direct, in prime-time. Spre deosebire de cei din arena pe care-i intereseaza succesurile mediatice pe cei doi de mai sus ii intereseaza lucruri mult mai concrete si mai prozaice: paine, caldura, haine.  Sau strada, scoala si spital daca-l intrebi pe Tatulici. Ori astea sunt lucrurile care preocupa cel mai putin guvernul nostru. Guvernul e ocupat sa scrie “pagini de istorie” (am auzit expresia asta astazi de la Talmaceanu, unul din vectorii media ai PDL, daca nu stiti cine e dati search pe Google!) in care nu-si gasesc locul obiective marunte precum asigurarea unui trai decent pentru populatie. Un guvern atat de mare are nevoie de proiecte pe masura. Sali polivalente, bazine de inot. Macar de-ar pune si autostrazile pe lista asta. Dar nu se fac autostrazi pentru ca se negociaza prea greu si pana ii convigi pe toti sa dea pretul mare ca sa fie loc si de o spaga vin altii la putere si iau caimacul. Dar la o sala de sport e mult mai simplu. Sunt multe si eficiente. Pot fi multumiti mai multi clienti. Spaga se intoarce sigur in timpul mandatului. La fel si cu parcurile facute in comune. Mai mult de jumatate din satele din Romania cultiva papusoiul ca sa aiba intimitate cetateanul cand isi face nevoile fiziologice pe timpul verii. Iarna e noaptea mai lunga si nu il mai vede nimeni. Iar oamenilor astora li se construieste un parc in care sa se relaxeze dupa o zi de muncit la camp dupa ce-au parcat carul cu boi. De asta aveau nevoie. Astea sunt proiectele marete pentru care acest guvern genial nu mai are timp sa dezbata legile in parlament si prefera solutia “eficienta” a asumarii raspunderii.

Poate ca Basescu in momentele astea ar trebui sa fie constient ca ceea ce face acum are efecte grave si pe termen lung.  Si-a facut numarul si nu ar mai fi cazul sa exagereze. Cu cat va continua mascarada asta de guvernare cu atat nu va mai conta cine va fi cel ce il va inlocui. S-ar putea ca precedentul creat de el sa fie amplificat de urmatorii guvernanti, poate chiar de catre Ponta, si sa ne bagam picioarele in ea de democratie definitiv ca si asa e total neproductiva. Credeti ca in marinimia lui si in spiritul trambitatelor reforme cu care incearca sa ne insulte inteligenta n-ar putea sa mai faca din cand in cand si gesturi marunte cum ar fi sa-l intrebe si pe nea Gheorghe daca nu cumva i-ar prinde mai bine o teava pe care sa-i vina apa de baut in curte in locul  parcului cu gazon tip rulou? I-ar scadea prea mult prestigiul daca ar intreba si cate un profesor de la tara despre cum e cu invatamantul romanesc si nu l-ar lasa sa-si faca mendrele doar pe un mare cercetator ce s-a remarcat pana acum  doar prin analiza pixelilor imprastiati de pumnul prezidential pe fata unui copil obraznic? E prea destept pentru contemporanii lui ca sa le mai ceara si parerea?

Se pare ca da. In concluzie, nu va mai bateti capul cu politica! E deja unul batut in cap care-si asuma din cand in cand raspunderea cu maxima iresponsabilitate. Sa ne vedem sanatosi la urmatoarea motiune!

Si aici genialul Mardale care pune punctul pe tz!

Poza cu “poporul privind cu incredere deplina catre Boc” e de pe animale.ro

Enhanced by Zemanta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: