Si se jura ca nu fura dar ….


Adrian Severin, Romanian politician

Image via Wikipedia

A fost nevoie de un inceput de dezastru nuclear si de lansarea unui razboi in Libia pentru a ne putea detasa in ultimele zile de divortul Moni – Iri. Nu definitiv dar, oricum, a trecut pe pozitiile 2,3.

Si pentru ca tot a fost vorba de politica externa la greu, Realitatea TV a impuscat doi iepuri deodata invitand persoane apte de dicutii pe mai multe subiecte. Pe langa cel mai mare specialist in diplomatie si deserturi, Adrian Cioroianu, a invitat sa-si de-a cu parerea la repetitia de parastas pentru Gaddafi si pe un alt fost ministru de externe, Adrian Severin. Ocazie perfecta pentru a se face trecerea  de la razboiul francezilor la urmatorul subiect interesant ce va face deliciul propagandei pentru saptamana ce urmeaza, acuzatiile de coruptie la adresa parlamentarului european din partea PSD.

Faptul ca cei de la Sunday Times sunt dintre cei care mai si gresesc cand fac astfel de acuzatii nu are nicio importanta pentru ca prezentata in varianta lor situatia pare credibila, prezentata in varianta Severin situatia are un oarece iz aparte si nu de mister. Strategia negarii aleasa de catre impricinat pare in regula pana acum dar reusita depinde foarte mult de ce surprize audio-video vor mai iesi pe piata.  Cazul , in care au fost implicati trei europarlamentari, a reprezentat si o interesanta radiografie a mentalitatilor politice pentru popoarele carora le apartin cei acuzati.

Austriacul a demisionat la cererea sefului fara niciun comentariu retragandu-se, conform declaratiilor, definitiv din politica. Slovacul, mucles. Sau inca nu s-a auzit pe la noi. Romanul aplica, conform traditiei milenare, tactica cetăţencei române de etnie rromă la piata. Adica face galagie ferm convins ca dreptatea este direct proportionala cu decibelii.

Privind la rece, Severin este unul dintre putinii politicieni cu activitate indelungata asupra caruia nu au fost pana acum suspiciuni de coruptie. Asta nu inseamna ca e si sigur nevinovat, prezumtia constitutionala fiind destul de rar aplicabila la politicieni. Doi colegi de avion Bucuresti-Bruxelles, Monica Macovei si Cristian Preda au sarit imediat la beregata pesedistului cu cererea de demisie avand astfel o nesperata ocazie sa defuleze public dupa ce tocmai au primit o lectie interna de moralitate pragmatica aplicata de la greii partidului din care fac parte si au fost trimisi sa lupte in continuare pe blog.

De partea cealalta, PSD este un pic in offside si trebuie sa ia repede o decizie in ceea ce-l priveste pe Severin, inainte ca masinaria PDL de aruncat cu fecale sa se puna in functiune. Domnul Ponta a fost putin ocupat si in excursie in acest sfarsit de saptamana dar in mod sigur astazi se va discuta despre acest subiect. Astept cu interes pozitia lui Adrian Nastase, cunoscand placerea si savoarea cu care citeste dumnealui ziarele britanice de cand l-au scormonit acum cativa ani si pe dumnealui la fregatele cumparate de la BAE Systems.

Surpriza cea mai mare a reprezentat-o pentru mine reactia lui Boureanu, cel care a fost de serviciu din partea PDL aseara la Realitatea. Pe un ton foarte echilibrat si calm ne-a explicat cum ca el nu crede ca asa ceva poate fi posibil si ca trebuie sa asteptam toate anchetele, sa nu acuzam omul nevinovat, prezumtii si alte treburi despre care nici nu banuiam ca are cunostinta. Nu pare un pic ciudat? La o astfel de reactie nu exista decat doua variante posibile: (1) e foarte sigur ca Severin a calcat pe bec si nu are rost sa mai uzeze de propaganda ieftina iar atitudinea lui impaciuitoare nu reprezinta altceva decat retragerea apelor de langa plaja inainte de venirea tsunami-ului  sau (2) prietenul Sebastian Bodu al carui nume apare si el in poveste  a apucat sa-l sune si sa-i spuna ca mierea s-a prelins  mult in afara borcanului in toate directiile si e mai bine sa taca acum decat sa-si dea singur palme peste gura in cateva zile.

Vorba Marelui Maestru Zen: Vom vedea!

UPDATE: Cel de-al doilea europarlamentar implicat era sloven, nu slovac. Ceea ce l-a determinat astazi si pe el sa demisioneze. Asa ca lui Adrian Severin nu i-au ramas prea multe optiuni.

Advertisements

2 Comments

  1. Ionut Cocias said,

    21/03/2011 at 6:12 PM

    Ti-am zis si nu m-ai crezut ca Ponta era la Disneyland pe post de back-up de Micky Mouse…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: