Boc vrea egalitate, dar nu pentru catei


La o saptamana dupa supra-mediatizatele “alegeri” din PDL incep sa se auda mici schelalaieli ale celor care au pus umarul puternic la latratura generala si s-au trezit, cand s-a facut liniste, ca au ramas cu buza umflata. Am putea spune ca PDL a plagiat reteta PROTV de la “Romanii au talent” si dupa ce au aburit poporul (tot cu televizorul !) cu privire la competitie, competenta, programe si alte alea de mai ca-ti venea sa-i iei in serios, premiile finale au fost date tot pe considerente straine de vot, sa le zicem sociale. Daca la PROTV problema sociala a insemnat un baiat cu multa vointa, sapca si mai putin talent la PDL problema sociala a reprezentat-o grupul lui Blaga, care n-avea sapca. Chiar daca in lumina pretioaselor indicatii de la Cotroceni, dulaul trebuia pus cu botul pe labe nu era cazul acum cand mai e doar un an de furat sigur direct de la centru sa se creeze animozitati care sa scada randamentul deturnarilor de fonduri, mai ales ca fara aceste resurse e foarte greu de abordat urmatoarea campanie electorala dupa ce romanii traiesc bine de ceva timp.

Astfel o parte dintre cei care in mod normal nu aveau sanse fiindca erau in tabara necastigatoare au fost imediat propulsati spre functiile de vicepresedinti si, in mod inevitabil, o parte dintre cei ce facusera sluj ani de zile si pupasera fesa corespunzatoare si-au vazut naruite visurile si au fost “sacrificati” pentru binele partidului si pentru “a se putea depasi situatia asta economica deosebita”. Ca si cum de asta depindea iesirea noastra dn criza, de promovarea catorva pupincuristi la rang de vicepresedinti ai unui partid pe cale de disparatie. Nu va disparea pentru ca nu va mai avea capacitatea sa masluiasca voturi pentru ca va avea aceasta putere. Va disparea natural pentru ca la un moment dat, oricat de nepasatori ar fi, celor din conducere li se va face rusine si vor inventa o motivatie doctrinara de a schimba numele partidului si de a se ascunde sub o alta identitate.

In acest context mai, mai sa-mi dea lacrimile cand am citit despre suspinele Ralucai Turcan pentru faptul ca n-a mai capatat un post de vicepresedinte si, de suparare, s-a retras si din cursa pentru secretar executiv. Ii recomand sa citeasca sau sa reciteasca fabula lui Alexandrescu, “Cainele si catelul”, si sa ne lase mai moale cu sacrificiul care nu e chiar atat de mare dupa cum incearca sa ne arate si in poza. Sau in poza vorbea despre Boc!?

Pe de alta parte nu-l inteleg nici pe Boc. De ce a vrut el sa creeze nemultumiri cand putea foarte simplu sa modifice statutul si sa aleaga cu 15-20 de vicepresedinti mai mult. Sa fie, fara numar, fara numar, sa se ajunga la toata lumea. Oricum toti astia sunt total lipsiti de putere, tot de la Basescu venind ordinele ce urmeaza a fi respectate intocmai si fara obiectii asa cum spune regula de aur a democratiei din PDL. Daca tot au mai multi prim-vice-presedinti de ce nu pot avea si doua plutoane de vicepresedinti simpli, uniide tip Boc si unii de tip Balaga? Faptul ca statutul partidului prevede altceva nu cred ca ar fi reprezentat o problema pentru celebrul profesor de drept constitutional de la Cluj, cel care detine recordul mondial la decizii respinse de catre Curtea Constitutionala. Isi asuma el raspunderea cumva iar daca auzea pe vreunul caraind il suna imediat pe sefu’ si se aranja. Ideea asta de “prim-vice-presedinte” la plural e destul de interesanta. In afara de faptul ca are o sonoritate ce aduce aminte de Elena Ceausescu ce ocupa functia de “prim-vice-prim-ministru” al Guvernului din 1989, prefixul “prim” ar insemna ca dintre cei cu rang egal se alege unul care e mai cu mot si care ar fi al doilea dupa presedinte. La PDL sunt patru fiindca toti patru sunt cu mot. Elena Udrea a renuntat sa candideze la functia de prim-vice-presedinte in partid pentru ca ea e oricum e prim-vice-presedinte de facto pentru toata tara, functie mai mare decat cea de prim-ministru sau presedinte de partid.

Care-i pana la urma morala fabulei din PDL?  Cam asta e modelul de democratie pe care incearca ei sa-l promoveze. Se face campanie, se dezbate in contradictoriu, se vorbeste despre doctrina, valori si strategii iar la final se aduc votantii cu autocarele, li se dau liste cu cine trebuie votat, se voteaza si in final, eventual dupa ce numara Roberta Anasatse, iese exact cine trebuia sa iasa conform intelegerii anterioare, la un spritz, dintre cei cu cele mai multe cojones in partid si Traian Basescu.

Am asistat oare la o repetitie cu public pentru ce ne pregatesc in 2012?

PS: Am citit pe site-ul PDL-ului un citat din Stolojan : “Cele mai bune lucruri din Romania sunt gratis!”.  Draga Stolo, fii mai clar! Lucrurile alea sunt bune cand le iei gratis sau cand le dai gratis contra unui comision? 🙂

1 Comment

 1. CEZAR FIFI said,

  20/01/2012 at 12:00 PM

  JOS BASESCU
  PDL-ul sleata de TRADATORI de NEAM si PATRIE
  Sa fiti spinzurati de vii pina iese din voi toata vlaga si sa ve privim cum va stingeti ca flacara .
  Se dea DUMNEZEU sa mutiti cu toti ,tradatori de neam si tara.
  Eu daca-as fii TEPES v-as trage in teapa mai ales pe Basescu,UDREA,Bos,Oprea si EBA ( analfabeta)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: