Fudulia nu tine loc de fudulii


Ultimul sfarsit de saptamana a stat sub semnul prezicatorilor celebrii. Unul de talie mondiala, care a mizat pe sfarsitul lumii,  s-a umplut de respectul public si a dat apoi o declaratie senzationala  (“Nu imi explic ce s-a intamplat!”). In acelasi timp s-a ales si cu 72 milioane de dolarei dar despre asta nu discuta prea multi si cred ca suma compenseaza oarecum pierderea de prestigiu. Un alt mare prezicator, Dan Voiculescu, si-a incercat si el norocul si a prezis sfarsitul guvernarii Boc. La fel ca americanul, cool-mogulul nu era la prima tentativa in domeniu el prezicand prin ianuarie ca pe 25 martie Basescu va fi suspendat. Dupa cum probabil ati fost deja informati ambele evenimente, plus Sfarsitul lumii, s-au petrecut intocmai spre gloria si fala celor ce le-au prorocit.

Lasandu-l pe american cu fraierii lui ma indrept spre clarvazatorii mioritici si nu reusesc sa identific care ar fi beneficiul actiunilor lor. Nu vorbesc de cei care fac cu randul la OTV. Pentru ei orice previziune reprezinta un succes. Cand esti cunoscut doar pe scara blocului si ti se ofera ocazia de a se vorbi despre tine chiar si in blocul de vis-a-vis, chiar daca se adauga si atributul “nebun”, scopul a fost atins.

Prezicatorii de nivel inalt au alt scop. Ei au notorietate si de obicei au si bani. Dar lumea nu-i crede ca sunt capabili sa faca lucrurile sa se intample. Poporul nu ii aclama pentru faptele marete. Recunoasterea publica nu este pe masura performantelor. In aceasta situatie trebuie facut ceva memorabil. Coincidenta face ca cele mai celebre actiuni de acest tip sa fi fost indreptate impotriva lui Basescu si toate sa se fi incheiat cu acelasi rezultat usor de previzionat cu putina minte.

1. Viorel Hrebenciuc – a initiat suspendarea lui Basescu ca sa-i arate cat de mare sforar este el. In mod previzibil nu avea cum sa fie demis Basescu la acel moment pentru ca poporul inca mai credea in el. Singurul rezultat a fost relansarea increderii in Basescu ce tocmai incepuse sa se clatine. Personal consider ca a acea suspendare a contribuit substantial la realegerea din 2009.

2. Dinu Patriciu – avea inregistrarea cu Basescu lovind un copil. A tinut mortis sa-i arate lui Basescu ca de la el i se va trage sa piarda alegerile si a iesit in fata promovand in nume personal acea inregistrare. Rezultatul acestei iesiri a fost ca a oferit lui Basescu oportunitatea de a arunca intreaga responsabilitatea in carca unui personaj mai putin popular decat el, respectiv Dinu Patriciu. I-a oferit ocazia sa ne abureasca cu acel pixel albastru si sa lanseze celebra cimilitura de alegeri: “Sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu!”. Per total BAsescu a castigat procente in loc sa le piarda.

3. Sorin Ovidiu Vantu – a mizat pe fata pe sustinerea lui Geoana fara sa tina cont ca asocierea cu el, cel care a parlit zeci de mii de FNI-sti, este daunatoare candidatului respectiv. A vrut si el sa-i arate pe fata lui Basescu ce putere are el prin media controlata. Nu s-a abtinut sa-l cheme pe Geona acasa si sa faca public acest lucru prin proprii angajati de la Cotidianul, tot ca sa-i arate lui Basescu ce “golan batran” e el. Pe vremea aia nu se stia cu exactitate cati racketi ingropase el in Dealurile Moldovei! 🙂 Rezultatele demersurilor sale au fost distrugerea lui Geoana la ultima si cea mai importanta confruntare electorala si pierderea celor cateva procente ce ar fi fost esentiale. Si-a facut insa celebru SPA-ul de la resedinta proprie.

4. Dan Voiculescu – de cand a fost reales Basescu tine mortis sa se erijeze in port drapelul luptei pentru schimbarea regimului. Toata lumea e constienta ca Felix este poate singurul personaj din opozitie care este mult mai antipatic decat cel pe care il contesta. Ce a rezolvat pana acum? In prima faza a compromis PNL-ul cand ar fi putut foarte simplu sa-i puna lui Crin Antenele la dispozitie fara sa incheie niciun protocol. Un SMS la Gadea era mai mult decat suficient. Prin interventiile din ultimele luni nu face altceva decat sa compromita USL-ul intarind ideea de baza a propagandei PDL ca singurul program politic al opozitiei este :”Jos Basescu!”. Ceea ce nu e foarte departe de adevar.

Ceea ce am vrut sa demonstrez este ca Basescu nu este infailibil si nici pe departe invincibil. Dar beneficiaza de suportul nesperat si involuntar al celor mai mari dusmani ai sai. El aproape ca nu trebuie sa faca nimic din punct de vedere al imaginii. Prostia si fudulia celor depre care am amintit este suficienta pentru a-l mentine la cote inca importante.

Dragi dusmani celebri ai lui Traian, va rog frumos sa nu-l mai atacati atat de bine! Va cred ca voi sunteti cei mai tari.

Enhanced by Zemanta
Advertisements

2 Comments

  1. Conte said,

    24/05/2011 at 9:25 PM

    Cat de adevarat !!! 🙂

  2. Ionut Cocias said,

    24/05/2011 at 9:58 PM

    True!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: