La ce-i trebuie lui Base constitutie?


Intrebarea din titlu este mai mult decat legitima avand in vedere apetitul susnumitului pentru perversiuni la care sa supuna legea fundamentala a tarii de cand s-a cocotat in Dealul Cotrocenilor. Adica sa nu cumva sa-si imagineze cineva ca de-aia nu respecta Basescu constitutia, pentru ca nu e actualizata conform “dorintei” poporului suveran.  Basescu nu va respecta aceasta lege nici daca va avea un singur articol ce va spune ca: “Basescu face ce vrea el.” Desi pare in afara limitelor de perceptie logica chiar si atunci va gasi o modalitate de a face altfel. 🙂

Si atunci? De ce stricam un breachingniuz pe ceva ce nu exista? Ca de obicei, toata tevatura ce va urma va fi mai mult un circ ce vizeaza doua directii foarte importante: devierea atentiei publice de la haosul economic si social creat de guvernele Boc si utilizarea in mod parsiv a unui instrument democratic pe post de unealta electorala.

Cu devierea atentiei nu e foarte mult de explicat. Asta e sportul preferat al lui Basescu si e multiplu campion mondial si olimpic la aceasta disciplina. De ce sa discutam despre problemele reale ale societatii, la care PDL nu mai are nicio rezolvare in acest moment, cand putem sa discutam aiurea pe tot felul de teme false si sa ne treaca tineretea fara sa mai bagam de seama ce ni se intampla.

In privinta utilizarii in scop electoral a acestei tentative de revizuire lucrurile sunt un pic mai greu de sesizat din prima. Aparent Basescu, personal, nu are ce avantaje sa capete in urma unei modificari atat timp cat modificarile se vor aplica urmatorului mandat. Asta doar in teorie deoarece pentru ramanerea in libertate a cetateanului Traian, dupa pierderea imunitatii acordate de functie, depinde exclusiv de mentinerea la putere a unei marionete de tip Boc si a PDL-ului. In aceste conditii niciun efort nu e de precupetit pentru atingerea scopului, nici macar efortul de a bramburii o constitutie si asa destul de subreda. In oricare din variantele ce ar putea fi urmate in perioada urmatoare  Basescu va avea cate ceva de castigat.

Daca se merge pe varianta propusa de el ne vom putea numi Republica Basesciana Romania si putem pune sticla de wisky pe drapel urmand ca revolutia ce va avea loc prin 2030 sa aduca o nou gaura in tricolor. Desi unele din propunerile prezentate pot fi luate in discutie si unele sunt pertinente majoritatea celorlalte nu fac altceva decat sa aduca alinare frustrarilor colectate de-a lungul mandatelor de catre actualul presedinte.

In cazul in care Parlamentul se va opune sau va tergiversa discutiile aceasta va fi tema principala de scandal pentru urmatorul an de zile. Poate o sa fiu acuzat ca fac fixatie din a previziona ca si urmatoarele alegeri locale vor fi insotite de un referendum care sa devieze atentia electoratului dar temele constitutionale se potrivesc perfect unei astfel de strategii. Cu astfel de procedee, cu cele un milion de voturi pe care le va aduce … din strainatate, cu numaratorile lui Videanu, cu galeti portocalii si ce s-o mai inventa pana atunci, PDL e in continuare in carti pentru a se apropia de majoritate sau chiar de a obtine majoritati la urmatoartele alegeri.

Marea greseala ce poate fi facuta acum de catre opozitie ar fi sa stea linistita si sa se increada in lipsa de majoritate absoluta a actualei puteri care  nu ar permite efectuarea modificarilor. Daca incepe sezonul la dosare numai DNA mai poate stabili care sunt parlamentarii ce vor cosntitui cele doua treimi necesare. S-ar putea chiar sa avem majoritati si mai puternice prin acest procedeu.

Iar de talk-show-uri nici nu mai vorbim. Marea presa de opozitie va intra, a intrat deja , in jocul propus de Basescu si involuntar sau din prostie va fi  cel mai bun  organ de propaganda a ideii de revizuire a constitutiei.

Sa dezbateti bine!

caricatura de pe atitudini.wordpress.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: