Exercitii de exegeza sau pupat de fese in stil romanesc?


Se stie despre Traian Basescu faptul ca in timpul campaniilor electorale este nu numai creativ ci si extrem de disciplinat in sensul in care tine cont de amanunte si de sfaturile specialistilor in comunicare.  Se pare ca a auzit textul asta despre el de atatea ori incat a dat-o in narcisism. De cateva luni echipa lui de comunicare oficiala e pusa la grea incercare profesionala iar echipa de comunicare neoficiala nu mai pridideste in a se face de rahat  balbaindu-se pe la teveuri.

In acest moment Basescu si PDL nu mai au niciun fel de strategie economica sau sociala. Cu alte cuvinte activitatea lor nu mai are nicio legatura cu guvernarea in sensul in care ar trebui ea facuta. In orice tara aflata macar in perioada de dezvoltare post-bananiera guvernul ar demisiona cu tot cu seful din deal si ar deschide cale catre niste alegeri ce ar mai stabiliza situatia. La noi se duce o lupta apriga pentru a nu se scapa ciolanul din mana. Nu conteaza ca a fost deja lins si lustruit de n-a mai ramas decat fildes curat. Specificul romanesc spune ca nu te dai intr-o parte decat daca ramai mai scund cu un cap, cum era pe vremea turcilor, sau te trezesti cu pieptul bine impanat cu plumb, cum s-a intamplat in vremuri mai recente si prea repede uitate.

In astfel de perioade in care nu mai e nimic de facut economic, cand ideea de guvern a decazut intr-atat incat au fost numiti ministri indivizi de genul Ariton, Botis, Lazaroiu si inca vreo trei ale caror nume nu le stiu, si e posibil ca nici Boc sa nu le stie daca e luat repede la intrebari, singura posibilitate de a te mentine la putere este abuzul de propaganda si razboiul comunicational. Nu poti face nimic concret dar de promis poti promite in orice moment oricat. Si in aceasta privinta, a promisiunilor, Boc se achita de sarcina cu mare profesionalism. Promite de toate: pensii (de la anul), autostrazi (peste doi ani), plata banilor conform hotararilor judecatoresti (la anul si la multi ani!), iesirea din criza (pentru cei care vor mai trai pana atunci). In schimb Basescu se pare ca nu mai face jocul de echipa ce l-a consacrat.  Pe vremuri, atunci cand lansa cate o gogorita pe piata, se consulta si pregatea pe toata lumea in problema respectiva. Astfel inainte de a apuca semnalul video sa treaca de la Cotroceni, via satelit, pana in reteaua RDS-RCS, deja Visan, Sulfina Barbu, Popovici, Mircea Toader si alti cativa “comunicatori” ai PDL erau in studio la Realitatea si ne explicau cat de logica e gandirea prezidentiala si cat de multe lucruri se vor rezolva, in bine, daca facem cum ni se spune.

De cateva luni toti acesti baieti impreuna cu Boc, Udrea si toti ceilalti care mai praduiesc cot la cot cu dansii, sunt pusi in situatia de a explica publicului tot felul de prostii care sa justifice ideile presedintelui emise, probabil, seara tarziu cand chelnerul oficial era iesit din tura iar Lazaroiu ramas singur de serviciu la turnat in pahare facea sa pluteasca prea sus cele patru cuburi de gheata. Nu mai trebuie comentata cat de penibila e situatia in care primul ministru, asa zis profesor de drept constitutional, trebuie sa explice cat de importante sunt pentru popor modificarile constitutionale propuse de un capitan de vas pentru ca apoi sa le faca uitate dupa ce Curtea Constitutionala i-a dat cu ele peste ochi. Cat de penibil a fost pentru toti pedeleii sa explice de ce trebuie sa se desfiinteze judetele fara sa stie ca vor fi 8, 10, 16 sau cate a visat Traian, la ce ne foloseste si cand se va face.

Mai nou, la o sueta pe teme istorice cu Cristoiu, intre doua sprituri la Ciresica, presedintele si-a dat cu parerea despre Regele Mihai. Gest indreptatit de faptul ca el a stat la masa pana acum si cu Regele Cioaba si cu Imparatul Iulian si cu Razboinicul Luminii. Ba chiar si cu Mihai I si probabil de aceea a pus pe picior de egalitate toti monarhii pe care i-a cunoscut, pe viu nu din prostiile alea de carti de istorie sau de pe goagal. Faptul ca frate-su, Mircea, i-a sarit in aparare este de inteles ca doar si el e cumatru cu Bercea Mondialu si stie ce inseamna respectul. Restul celor cu 12 clase terminate inainte de plecarea in armata s-au  simtit usor jenati si au preferat sa taca.

Proaspatul ministru al muncii (!?) n-are, insa, ce sa faca in situatia creata si trebuie sa emita si el o opinie. Fiindca de munca oricum nu se mai ocupa nimeni isi da si el cu parerea despre ce-ar fi facut Basescu acum 64 de ani daca i-ar fi cerut comunistii sa abdice. Bazandu-se pe istoria recenta in care se stie ca Basescu a evaporat flota si nu s-a speriat de justitie, si-a dat singur casa din Mihaileanu si nu i-a fost frica din nou de nimeni, a facut harcea-parcea Constitutia de cativa ani si nu-i e frica de ce se va intampla, e clar ca nici atunci, in  ’47, nu s-ar fi speriat de un amarat ca Stalin si i-ar fi zis vreo doua, de la obraz.

Luni, Traian Basescu se va adresa Parlamentului sau macar celor cateva slugi ce vor sta sa-l asculte. Sigur va mai spune cel putin o enormitate. N-are importanta ce. Dar abia astept sa ascult explicatiile baietilor ce inca i se mai gudura pe langa ciubote.

poza de pe romanialibera.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: