Furtul, temelia brandurilor romanesti


Ce stie romanul sa faca cel mai bine? Sa sarbatoreasca. Motive? Aparent n-ar trebui sa aiba, dar serbarea campeneasca tine de esenta spirituala a acestui popor. Nu conteaza vremea, nu conteaza perioada anului, nu conteaza situatia economica. Traditia spune ca sfarsitul de saptamana sa fie cinstit cum se cuvine, cu aglomeratie, muzica proasta data tare, fum inecacios cu miros de grasime arsa si alcool, atat cat e nevoie ca sa se poata trece cu ajutorul mahmurelii peste socul zilei de luni, o scarboasa zi in care europenii obisnuiesc sa munceasca.

Si pentru ca primarii stiu cel mai bine ce are nevoie poporeanul vlaguit de amploarea reformelor de tot felul, prin rotatie, fiecare localitate incearca, cu regularitate de maxim 2-3 luni, sa o puna de-o chermeza de sa i se duca vestea, sa mai aiba si Protv-ul ce stiri pozitive sa intercaleze intre capatanile zdrobite de topoare si octogenarele violate. Luna in care tocmai am intrat se anunta destul de anosta in privinta celebrarilor. Oktoberfestul a trecut, ca s-a terminat septembrie, iar Marea Revolutie din Octombrie se sarbatoreste abia pe 7 noiembrie.  Iata insa ca se gasesc resurse pentru un debut furtunos al mijlocului de toamna. Zanganitul de gratare si pocnitul de dopuri saltate de pe gatul butelcii ne bucura astazi simturile tocmai de la Plescoi, acest leagan al civilizatiei si izvor nesecat de resursa umana cu aptitudini manageriale de exceptie. Se sarbatoreste in stil mare, ce altceva, Festivalul Carnatilor de Plescoi.

Buni carnati! Merg perfect stropiti bine cu un tulburel de culoare inchisa, usor dulceag, numai cat sa linisteasca papila hartuita de ardeiul iute pus din greu in tocatura. Dar nu gustul deosebit al produsului mi-a atras atentia si nici lungimea de 100 de metri a carnatului pus pe jar de organizatori, lungime ridicola fata de recordurile la carnati fripti cu care ne-a obisnuit Oprescu, zis mai nou si Ciocoiul in mediile academice televizate.🙂

Mi-a clipit spranceana cand am auzit de legenda care sta la baza acestei retete exceptionale, legenda povestita cu legitima mandrie patriotica de catre presedinta ANTREC-ului local, convinsa ca faptele stramosilor sunt de natura sa atraga turistul mult visat mai abitir decat vulcanii noroiosi despre care nu stie nimeni ca sunt langa Plescoi.

“Se spune că odată demult, pe vremea când ciobanii munteni coborau cu turmele de oi către şes, erau prinşi aici la cotul Buzăului de către haiduci. Ca să nu-i prindă potera cu prada vie, îi făceau repede pastramă şi cârnaţi”

Dragi copii, ce am invatat noi din aceasta frumoasa poveste? Ca pe aceste plaiuri de basm hotii traiesc, bine mersi, din cele mai vechi timpuri, ca intotdeauna s-au gasit niste fraieri care sa muncesca, eventual sa cresca oi, ce pot fi ulterior jecmaniti fara teama de catre noi, haiducii, personajele pozitive, pentru ca politia e compusa, cam tot de pe atunci de pe vremea cand i se zicea potera, numai din tampiti care daca nu gasesc oaia furata intreaga nu te pot incrimina. Carnatii gasiti asupra infractorilor nu pot constitui dovada pentru condamnare ci poate doar o dovada, meritorie am putea spune, ca localnicii se straduiesc sa dea plus valoare produselor de la natura prin procesare asa cum cere si Comisia Europeana.

Aceasta este povestea unuia dintre brandurile noastre de succes, carnatul de Plescoi. De ce sa ne mai miram ca finlandezii, care sunt mai betivi decat noi, nu ne vor in Schengen si de ca sa mai facem scandal ca frunza ce ne este acum brand de tara s-a nascut tot printr-o activitate cu conotatii penale?

Nu suntem noi de vina. Furtul ne domina prin procese genetice carora nu le putem opune rezistenta. Propovaduirea furtisagului este omagiul nostru, ofranda noastra intru cinstirea stramosilor.

poza de pe metropotam.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: