Cu ce treaba prin Schengen, mo?


Franta si Germania cer oficial sa mai stam putin grupati pe la noi prin ograda. Suparare mare la Cotroceni si primprejurul dealului. Adica de ce, manca-ti-as, sa nu circulam noi liberi si sa tot aratam boletinul la fiecare parleaz?

Rapunsul e simplu. Fiindca nu avem fata de Schengen oricat de multe Vuittoane si-ar cumpara Udrea si oricat de tare s-ar excita Baconschi in prezenta ei. Sau poate tocmai din aceste motive ar trebui sa ma stam o tura. De altfel nici nu stiu la ce ne-ar folosi sa fim in Schengen. Pe mine personal nu ma deranjeaza sa arat actul de identitate la granita. Ma deranjeaza mult mai mult sa-l arat unui gardian care pazeste o parlita de trezorerie, gest fara de care nu mi se permite accesul intr-o institutie a statului in scopul de a-mi plati un impozit sau pentru a fi primit in audienta de vreun mare inspector, toate astea pe banii mei.Ritualul prezentarii pasaportului ar trebui sa fie benefic dezvoltarii noastre mintale. Atunci cand trecem din Romania in  Ungaria ar trebui sa observam ca exista o mare diferenta pe care nu o prea observam atunci cand trecem din Ungaria in  Austria cu toata aglomeratia provocata de romanii care-si fac shopingul traditional la Pandorf. Fiecare trecere a granitei cu prezentarea actelor ar trebui sa ne gadile un pic retina si inteligenta. Sa vedem ca exista acea diferenta. Acolo e spatiu Schengen iar aici e spatiul nostru. Si invers. Sa vedem ca aici e spatiul nostru si ca dincolo e Schengen. Si sa ne lamurim ca nu este vorba doar de o “chestiune tehnica” asa cum ne explica Baselu imediat dupa ce a aflat dupa ce a umplut-o de calcaie. Exista o mare diferenta de cultura, mentalitate si mai ales seriozitate si de aceea solicitarea tarilor din vest mi se pare corecta si extrem de rezonabila. Daca nu i-ar fi mancat in spate acum cativa ani sa semneze cu noi Tratatul de Aderare acum sunt sigur ca ar fi cerut sa nu ni se mai acorde vize pentru Europa dar, spre ghinionul lor, acum suntem membrii UE si posibilitatile lor se rezuma doar la aceste mici sicane si multe injuraturi printre dinti.

Oricum nu rezolva mare lucru cu amanarea. Pana la toaman sau pana la anul celalalt tot se pricopsesc cu noi. Cu noi s-au pricopsit deja definitiv iar șocul contactului intre civilizatii e atat de puternic, pentru ei bineinteles, incat in multe situatii se comporta mai mult decat copilareste. Ce poate fi in mintea unui ministru francez atunci cand umple un avion cu tigani si le da si cate 300 de euroi pe baza promisiunii acestora ca nu se mai intorc in Franta? Daca erau finlandezi beti intelegeam si in mod cert nu s-ar fi intors fiindca le-ar fi fost rusine si fiindca si-ar fi aminmtit ca au promis. Pentru “cetatenii UE” mai inchisi la ten si par, nascuti mai la sud-est aceste doua sentimente nu provoaca decat un hohot prelungit de ras acompaniat de un ritm strident de manele. Frantuzul a fost bucuros ca a scapat ieftin. Italienii dadeau acum cativa ani cate 1000. Iar rromani bucurosi si ei. Unde mai gasesti asa promotie sa-ti vizitezi rudele din tara cu avionul pe banii Frantei si sa mai ai si diurna de 300 de marafeti. Sa-i dea Dumnezeu sanatate lui Sarkozi si sa-i traiasca frantuzoaica ( sau italianca).

Lasand gluma deoparte situatia era destul de previzibila avand in vedere ca asa am procedat noi mereu. In NATO am intrat la a cincea tura dupa ce s-au plictisit americanii sa ne tot astepte. In UE am intrat tot mai tarziu decat restul lumii dupa ce ne-am jucat cu nervii lor prelungind la limita indeplinirea criteriilor cerute. De ce am proceda diferit cu aderarea la Schengen? De ce sa nu repspectam traditia? Chiar daca par chestiuni tehnice lucrurile nerezolvate sunt destul de evidente si arata asa exclusiv datorita stilului nostru de a trata la misto treburile serioase. Un exemplu extrem de simplu este cel referitor la Tratatul de Frontiera Romano-Moldovenesc. Acesta a fost semnat, in viteza si la misto, dar nimeni de la Bucuresti nu s-a gandit pana cand nu ne-a amintit Franta de faptul ca un tratat international este nul pana cand nu este ratificat de Parlamentele semnatarilor. Amanunte!

Degeaba se ratoieste Basescu acum la CSM si la justitie ca si cum el si cu sleahta lui de escroci aflati de ani buni la guvernare nu ar avea nimic de  a face cu treaba asta. Daca sistemul e corupt si justitia nu e performanta cine e de vina? Opozitia? Realitatea TV? Federatia Romana de Popice? Cine poate pune cea mai mica piedica oricarei idei legislative in conditiile in care numara Anastase voturile? Doar n-o sa va asteptati ca Basescu sa recunoasca acum ca ar avea vreo vina. Singura vina pe care si-o recunoaste este aceea de “a fi perfect”.

Problema este intradevar una tehnica. Respectiv aceea ca intr-un moment important al evolutiei relatiilor externe ministru este numit un diletant al carui singur merit este de a fi masluit cu nesimtire votul de la Paris aducand cateva mii de voturi pentru al doilea mandat al lui Zeus. In rest la ce fel de politica externa si lobby diplomatic va asteptati de la unul ce amușineaza tâmp pe langa Nutzi?  Cred ca nici aceasta inclinatie primara nu provine tocmai din zona genitala ci mai degraba este o forma de exteriorizare a dorinta de a-i face pe plac stapanului la care a observat aceeasi preferinta bolnavicioasa pentru blonde cu forme voluptoase.

Esecul insa nu-i chiar asa de mare pentru ca, frumoasa consolare, Regele Gutza e in topul preferintelor din Franta si e citat astfel de Le Monde. In plus ni se da o compensatie pe masura caracterului nostru si anume emiterea unui refuz similar in privinta Bulgariei. Adica ce? Capra lor de ce sa traiasca? Ar trebui sa fie doua zone Schengen. Cel original si Schengen-ul de Est in care sa fim noi si bulgarii si sa ne vedem linistiti de treburile noastre asa cum stim noi in Balcani.

Schengen vreti? Primiti-ne si o sa va aratam noi Schengen de n-o sa-l puteti duce!

Enhanced by Zemanta

4 Comments

  1. eumiealmeu said,

    22/12/2010 at 12:00 AM

    super(b) comentariu!

  2. Ciprian said,

    22/12/2010 at 1:35 PM

    Pai de astfel de ,,favoruri” am avut parte si inainte de intrarea in UE..unii pro..altii contra, insa din punctul meu de vedere cred ca jocurile se fac ,,mai sus” la nivel mondial iar noi suntem ,,bila” dintr-un joc de ping pong cu final in Martie 2011..speram noi..fericit, iar in privinta ,,boletinului” nici din punctul meu de vedere nu cred ca ar fi vreo problema de al prezenta…insa una peste alta cred ca sunt mult prea satui de toti cersetorii si incultii care i-au ,,cotropit” in stil de haita, facandu-ne de rasul Europei!

  3. Diana said,

    22/12/2010 at 7:12 PM

    Se vor rezolva in curand aceste probleme si Romania va adera la spatiul Schengen .

  4. Florina said,

    17/06/2011 at 1:50 PM

    Interesante punctele de vedere expuse aici asa ca hai sa mutam discutia luni, 20 iunie, ora 16:00, Sala 111, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, Strada Povernei nr. 6 unde va invit la o dezbatere organizata de Centrul de Cercetare in Comunicare din cadrul Facultatii de Comunicare si Relatii Publice, dezbatere prilejuita de publicarea volumului “Examenul Schengen. In cautarea sferei publice europene” de Alina Bargaoanu.

    Lucrarea de fata analizeaza sfera publica romaneasca intr-un context particular, cel al propunerii de amanare a aderarii Romaniei la spatiul Schengen. Volumul a avut in vedere reflectarea si incadrarea subiectului in mass-media romanesti, perceptia publica si pozitia actorilor politici fata de aderarea Romaniei la spatiul Schengen, dar si prezenta si abordarea subiectului in mass-media din alte state membre UE. Perioada acoperita de cercetarea noastra este 21 decembrie 2010 – 21 ianuarie 2011

    Invitati la eveniment: Leonard Orban, Daniel Daianu, Adrian Cioroianu, Paul Dobrescu

    Alina Bargaoanu este profesor universitar doctor la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice din cadrul SNSPA si autoarea mai multor carti de specialitate.


Leave a comment