Hai sa ne integram in Africa!


Ieri FIFA a publicat clasamentul mondial al echipelor nationale de fotbal pe baza rezultatelor inregistrate pana la sfarsitul lui ianuarie 2011. Am tot cautat tricolorul nostru in sus si in jos pe lista si nimic. A gresit ceva Dorel de la IT cand a actualizat site-ul? Apoi am realizat ca pe prima pagina erau listate doar echipele clasate pe locurile de la 1 la 50 iar Romania tocmai si-a consolidat un senzational loc 57 fiind intr-adevar in primii 10, asa cum ne dorim noi. dar de pe pagina 2.

Revenind la prima pagina unde Spania “șî Olanda pornește ca favorite” am regasit in primele 15 locuri toate nationalele serioase si in general cam toate echipele din Europa. Am dat si peste un pluton destul de numeros de nationale de pe continentul african: Ghana (15), Cosata de Fildes (26), Egipt (33 dupa ce fusese pe 10!), Nigeria (40), Burkina Faso(41), Camerun(43), Guineea(46),Africa de Sud(47) si Tunisia(49).

Avand in vedere ca zilele trecute intr-un alt clasament mondial, cel referitor la democratie, ne-am regasit pe o pozitie similara, respectiv 56 conforom articolului scris de Buzatu, eu zic ca obiectivul nostru actual cu integrarea in Europa este mult prea ambitios si ca o tinta ceva mai realista ar fi sa ne asezam pe undeva printre tarile enumerate in paragraful anterior. Daca ne-am stradui putin am putea sa devenim intre ei chiar un mare lider regional asa cum au avut ambitia toti bravii nostri presedinti inclusiv actualul. Am putea in acelasi timp sa ne generam si o nou identitate, sa renuntam la tricolorul actual scapand astfel de confuzia cu Ciadul si sa adoptam o culoare ceva mai stridenta si mai potrivita cu cromatica specifica africana respectiv portocaliul. Asta pentru ca, asa cum am aflat de la Lilick,  in curand va fi nevoie sa ne vopsim cu totii in portocaliu pe fata si sa facem fara voie reclama la Mirinda.

Revenind la clasamentul FIFA nu pot sa nu remarc cum marile destine se intalnesc cel putin din punct de vedere al graficelor. Doua tari se pare ca au aici un parcurs similar catre aceeasi tinta comuna si in ultimele luni chiar au ajuns sa vibreze la unison in jurul acelorasi pozitii 53-57: Romania si Bostwana, tara celebra la noi pentru moneda nationala. Am putea spune ca si aici istoriile noastre se incruciseaza, noi avand ca moneda leul iar ei pe a lor adica fiecare cate ceva din specificul limbajului national al celorlalti.

De altfel ma mir ca nu am observat si pana acum ce legaturi stranse exista intre fotbalul nostru si al lor. Ai nostrii sunt platiti cu lei si joaca precum o moneda bostwaneza iar ai lor alearga precum niste lei desi sunt platiti in moneda lor. Trebuie sa remarc aici exceptia notabila a lui C0pos care-i plateste pe cei de la Rapid tot in monezi africane.  Tot in spiritul acestei infratiri a actionat probabil si Printul Cristea al Biancai lui Bote. Avand prea multi lei si-a facut poze pe net cu moneda Bostwanei. In mod cert jucatorii bostwanezi care sunt dotati din plin de la natura cu moneda lor nationala si-ar face in mod cert poze cu lei romanesti daca ar avea de unde sa faca rost.

Pana una alta eu zic sa-i lasam in pace pe plictisitorii astia de europeni si sa ne cerem in Africa acolo unde ne este locul!

Enhanced by Zemanta

Leave a comment