Rosia Montana – cenzura, propaganda si manipulare pe bani grei


Rosia Montana este un subiect care arde si, totusi, nimeni nu pare interesat de o dezbatere publica pe aceasta tema. Poate parea ciudat dar sunt mult mai multe comentarii si articole in media pe marginea partidelor de sex ale Danielei Crudu cu diversi nefericiti decat pe seama pregatirilor si masinatiunilor ce se fac pentru infaptuirea celei mai mari fraude sau crime din istoria poporului român.

Ca sa poata fi inteleasa miza enorma a acestui proiect trebuie comparate cateva cifre fara a fi cernute prin filtrul propagandistic al RMGC.

Contractul de concesiune al exploatarii este in continuare secretizat iar cifrele care razbat nu pot fi probate cu certitudine dar o  estimare a eforturilor financiare facute doar pentru coafarea imaginii acestei potlogarii ne poate indica o cota probabila a sumelor ce se afla in joc.

Conform datelor istorice, dupa cucerirea Daciei, pe toata perioada ocupatiei romane din Muntii Apuseni au fost duse catre Roma aproximativ 160 de tone de aur si 4000 de tone de argint. In perioada celor 64 de ani cat Transilvania a fost sub ocupatie austriaca au mai fost extrase si scoase din tara aproximativ 10 tone de aur. Nu exista stimari cu privire la cantitatile extrase in timpul  Evului Mediu dar, avand in vedere ca Imperiul Roman a intrerupt extractia in momentul in care tehnologuia acelei vremi nu mai permitea o exploatare eficienta iar aceasta tehnologie nu a fost perfectionata decat in perioada interbelica, putem presupune ca, in restul perioadei, cantitatile extrase au fost nesemnificative. Primul care s-a ambitionat sa reia exploatarea a fost Ceasusescu. El a incercat sa ajunga la o productie de 4 tone pe an dar nu a reusit in niciun moment. Cu toate astea, a reusit sa extraga aproximativ 20-30 de tone care insa nu au parasit tara.

Ce ni se propune acum? Estimarea rezervelor de aur din perimetrul Rosia Montana este de aproximativ 400 de tone. RMCG spune ca va extrage 314 tone deoarece doar atat permite randamentul procedeului.  Asta inseamna ca se va extrage o cantitate aproape dubla de aur fata de cat a fost extras in ultimii 2000 de ani!! Statului roman ii revine conform contractului o redeventa de 4% din aceasta cantitate. Estimarile cele mai umflate facute de firma canadiana presupun un beneficiu perntru statul roman, pe durata a 20 de ani, de aproximativ 4 miliarde de dolari. Cifrele sunt expimate permanent in dolari pentru a parea mai mari decat sunt in realitate atunci cand e vorba de ce ar putea incasa statul roman. Daca spunem sumele in euro, moneda in care ne imprumutam noi, observam ca e vorba doar de 3 miliarde. Ca sa inteleaga toata lumea cat de infima este aceasta suma trebuie sa amintim ca in ultimul an onor guvernul Boc s-a imprumutat lunar cu aproximativ 1 miliard de euro de la bancile din Romania, deci cu o suma de 4 ori mai mare doar intr-un singur an! Aceasta suma se poate castiga doar prin reducerea la jumatate a costurilor aberante  la care se fac patinoarele, salile de sport si parcurile din comune timp de 2 ani de zile.

La ce riscuri ne expunem? Singura tehnologie aplicabila pentru aurul de la Rosia Montana este cea de filtrare a pamantului cu cianuri. De asta s-au oprit romanii acum 2000 de ani si austriecii acum 150 de ani, pentru ca nu detineau aceasta tehnologie. De ca nu a aplicat-o Ceausescu? Pentru ca nici macar el nu era atat de inconstient. Pe scurt, pamantul se excaveaza si este spalat intr-o solutie de apa si cianuri. In urma reactiilor chimice rezulta o balta mare si toxica din care se poate decanta aurul ramanand in bazin partea toxica. Concentratia cianurilor in lacul creat este suficient de puternica pentru a ucide orice vietate, de aceea nu poate fi deversata decat intr-un interval foarte mare de timp, amestecandu-se treptat cu apa pentru a se dilua si a reduce concentratia toxica. Vorbim de zeci de ani in care aceste reziduri vor fi stocate, ca o bomba cu efect intarziat, in mijlocul muntilor, pe locul actualei localitati Rosia Montana. Cine garanteaza ca in cazul unor fenomene meteo extreme sau in cazul unui mic cutremur barajul lacului otravit nu se va rupe si nu se va revarsa in Mures, apoi in Tisa si apoi in Dunare riscand sa omoare tot pe traseu, inclusiv ceea ce se afla in minunata Delta a Dunarii? Nu e imposibil. O deversare, e drept infinit mai mica, a avut loc chiar acum cativa ani in zona Baia Mare , cu niste consecinte imense. Merita sa ne asumam acest risc?

Afacerea, asa cum arata acum, este extrem de periculoasa prin riscurile la care ne expunem atat noi cat si la care ii expunem pe unguri, sarbi si bulgari. Din punct de vedere financiar combinatia este cu mult mai paguboasa chiar si decat vanzarea Petrom, facuta de Nastase, cu tot cu rezervele de petrol ale Romaniei. Orice tara bananiera, din Africa sau din Oceania, primeste pentru cedarea resurselor pamantului macar jumatate din ceea ce se scoate. La noi discutam de 4%!

Cel mai trist este ca nimeni nu spune nimic datorita celei mai ample campanii de cenzura ce s-a desfasurat vreodata in Romania. Cenzura care, spre deosebire de epoca socialista, nu e inpusa prin forta ci, mult mai grav si mai periculos, prin forta banilor.

Cine ar fi putut sa se impotriveasca public sau macar sa prezinte informatii reale cu privire la acest proiect? Foarte multi, persoane si institutii importante. Dar banul, nu degeaba numit ochiul dracului, are capacitatea sa reduca la tacere orice opinie contrara sau chiar sa genereze sustinere.

1. Politicienii.  Intr-un fel sau altul toti, de la majoritatea partidelor, putere sau opozitie, au fost “convinsi” sa sustina acest proiect. Ultimul intrat in acest joc este chiar primul marinar al tarii care, de cateva luni, insista public, prezentand tot felul de motivatii fantasmagorice, sa fie demarat acest proiect. Toata lumea il cunoaste pe Basescu si stie ca nu face acest lucru pentru ca e, vezi doamne, o idee interesanta. Asa cum a fost si cu energia de la ALRO si multe altele. Opozitia ar trebui sa-i sara la beregata dar, surpriza, nimeni nu are chef de asa ceva. Pentru ca acelasi lobby a facut si de catre europarlamentari PNL si PSD. Asa zisul partid ecologist, doar cu numele, PER, prin persoana dubiosului sau presedinte s-a declarat public sustinator ferm al proiectului, ceea ce nu a mai facut niciun partid ecologist din lume. Credeti ca cei amintiti fac acest lucru din convingere sau in schimbul sumelor pentru campanii?

2. ONG-urile. Majoritatea celor care initial au protestat, brusc, si-au modificat pozitia diametral opus. Oare sutinerile financiare primite de la RMGC nu au avut nicio influenta in aceasta schimbare de directie?

3. Media TV – Absolut toate televiziunile, de la TVR, Realitatea, Antene pana la OTV si Etno au primit publicitate pentru acest proiect. Mai pot ele, pe foametea asta, sa caraie ceva cand banii primiti le asigura existenta?

4. Media-tiparita. Nu prea mai exista, dar cea care exista beneficiaza de acelasi suport financiar prin publicitate. Veti gasi oare vre-un articol anti RMCG?

5. Media on-line. Toate site-urile publicatiilor sau ale televiziunilor contin bannere platite pentru acest proiect. La cele mai cunoscute, cum e realitatea.net exista chiar rubrica permanenta, sponsorizata de RMCG, in care se prezinta diverse “avantaje” ale proiectului.

6. CNA-ul nu s-a sesizat in cazul clipului monstuos in care o femeie, somera, fara alte venituri, implora sa fie lasat acest proiect sa demareze, chipurile, singura solutie pentru a iesi din saracie. Acest clip incalca toate normele publicitatii si audiovizualului fiind mult mai grav decat cel de trista amintire “Dormiti linistiti! FNI lucreaza pentru dumneavoastra!”. Acolo era un atentat la banii nostrii, acum e vorbim despre un atentat la viata noastra.

7. Blogurile. Chiar si o mare parte dintre cei ce scriu pe bloguri au fost atrasi in capcana RMCG, fie platindu-li-se niste bannere amarate, fie prin alte forme de sponorizare in schimbul tacerii. Multi dintre cei care in alte situatii se dau mari critici si fini observatori ai vietii publice tac malc cu privire la acest subiect. Oare pentru ca nu-i intereseaza?

De unde sunt banii pentru o asemenea desfasurare de forte? Daca statul primeste 4% si i s-a calculat ca e vorba despre 4 miliarde, restul de 96% inseamna 96 miliarde. Asta este miza! Ce conteaza ca pentru banii astia exista riscul otravirii unei regiuni din sud-estul Europei. O campanie mediatica de propaganda si dezinformare ca cea care are loc acum nu poate costa mai mult de 10-15 milioane de euro. Mai conteaza acesti bani in comparatie cu suma ce e asteptata?

Apogeul acestui plan national de manipulare a fost atins in ultimele zile. La Cluj a avut loc o manifestatie publica impotriva acestui proiect, oamenii strangandu-se pe modelul “Ocupati Wall Street!”, in urma careia niste persoane au fost arestate fara ca politia sa stie exact de ce. Ati vazut ceva la televizor? Ati vazut ceva scris despre aceste lucruri? Se cheama cenzura sau nu? Imi amintesc cu oarece tristete si revolta de 1990, cand minerii, adusi cu trenul de Securitatea ce era subordonata atunci lui Iliescu, bateau mii de bucuresteni ce manifestau in Piata Victoriei iar la TVR-Libera se spunea ca e liniste si pace, ca au fost doar 2-3 legionari care au incercat sa vanda droguri, noroc ca au fost prinsi.

Oare suntem chiar atat de legume si ne lasam atat de tare prostiti? Oare nu ar fi cazul sa se discute pana la urma, cinstit, public si cu date concrete despre acest proiect?

Cine considera ca acest mesaj ar trebui citit e rugat sa-l distribuie sau/si sa adauge date sau opinii!!

foto de pe http://societateacivila.com

Surse de informare:

…. si inca 2-3 care inca nu au fost “cenzurate” la pretul corect!
Sau gasiti un rezumat a ceea ce se publica pe net despre subiect aici!
Enhanced by Zemanta

18 Comments

  1. 09/11/2011 at 10:02 PM

    Foarte BUN!

    • mihailandrei said,

      10/11/2011 at 4:32 PM

      Preşedintele vrea să vadă exploatarea aurului la Roşia Montană “începută” de o firmă străină, care ar urma să extragă circa 300 de tone de aur, din care României să-i revină, ca redevenţă, 4%, adică 12 tone.

      Eu sunt de acord cu domnul Preşedinte. Şi eu aş vrea să văd “începută” exploatarea aurului de la Roşia Montană.

      Cu precizarea că, în opinia mea, exploatarea aurului de la Roşia Montană TREBUIE şi POATE fi începută şi terminată de către români, nu de către străini.

      Şi, mai ales, fără cianură.

      Să o facem cu tehnologiile noastre, netoxice.
      Am ajuns să ne vindem munţii ţării şi să ne otrăvim, pe noi şi pe urmaşii noştri.

  2. domnulsix said,

    09/11/2011 at 10:51 PM

    Poate n-ai observat, dar am zis si de Base al tau! 🙂

  3. 10/11/2011 at 2:43 AM

    Sustin!
    Se pare ca de catva timp a inceput “asaltul final” al celor de la RMGC. Exista si parerea ca declaratii ca cele ale lui Basescu sunt facute doar pentru a le mai creste pretul actiunilor, sa mai castige niste bani pe burse, fara ca proiectul propriu-zis sa aiba sanse reale. Dar bazandu-ne pe scenariul asta, ne jucam cu focul. Nu cred ca ne putem increde in actuala putere, sau in actuala clasa politica, sa ne apere interesele in chestiunea asta.

    • domnulsix said,

      10/11/2011 at 10:58 AM

      Nu e asaltul final. Asta ar insemna ca daca nu le iese acum ar renunta. Sumele sunt indecent de mari si au investit deja prea mult ca sa se opreasca iar noi suntem un popor prea mic, prea las si prea putin coeziv ca sa ne impotrivim cu adevarat!

  4. viotrela said,

    11/11/2011 at 12:58 PM

    Eu sunt din Abrud, 6 km de Rosia Montana. Mai bine de 10 ani am fost impotriva proiectului, dar acum mi-am schimbat opinia. M-am saturat ca cei care nu locuiesc sau nici macar nu au fost acolo sa stea macar o saptamana sa se dea cu parerea despre Rosia Montana. Toti se plang ca Guvernul nu va primi decat nu stiu cat la suta din profit, dar nimeni nu aminteste de dezastrul ecologic pe care Statul nostru l-a lasat acolo. Din cauza minelor care nu au fost inchise corect raurile din zona sunt rosii, iar vara aveam parte numai de ploi acide care distrugeau culturile!

    Nimeni nu aminteste de poluarea care e acum la Rosia Montana! Iarna, aerul e de nerespirat! Locuri de munca nu sunt. Statul si-a batut joc de oameni, i-a lasat pe drumuri, iar tinerii au plecat vazand cu ochii.

    Nu am avut niciodata legatura cu RMGC, insa, daca ei promit un minerit la standarde profi, nu vad de ce sa nu fiu de acord. In acea zona, doar mineritul are viitor. Si sincer, nu stiu daca ati vazut sau ati citit proiectul (e public pe site-ul lor), daca l-ati fi citit v-ati da seama ca ceea ce propun ei e mult mai sigur pentru oamenii din zona. Cei care traiesc acum acolo, in conditiile de fata, sunt in pericol.

    Eu inteleg supararea tuturor, nu e normal ca strainii sa vina sa ne ia aurul, dar daca Statul nu e in stare sa faca ceva, merita localnicii de acolo sa fie condamnati la foamete si pana la urma la moarte?

    • domnulsix said,

      11/11/2011 at 2:38 PM

      Viorela, iti multumesc pentru faptul ca ma ajuti in demersul meu si aduci dovezi cu privire la manipularea generalizata la care asistam.
      Mesajul tau, “extrem de emotionant”, cu privire la soarta oamenilor din Rosia Montana este chiar exemplul pe care il cautam cu privire la cea mai marsava campanie publicitara initiata de RMCG si e in nota clipului despre care vorbeam in articol.
      Daca mesajul tau este cu adevarat sincer, te rog, semneaza comentariile cu numele tau real pentru ca scopul e sa dezbatem public cu argumente pro si contra. Daca chiar te-ai semnat cu numele tau, probabil ca locuiesti pe strada Abrud din Bucuresti si ai gresit cu vreu 400 de km distanta pana la Rosia Montana. 🙂
      Daca ai scris doar pentru a face o favoare (platita sau nu) amicilor de la RMCG stai linistita! Locul tau de munca mai este asigurat pentru inca o luna datorita publicitatii lor.

      • viotrela said,

        13/11/2011 at 10:24 AM

        Buna, numele meu real este Viorela Precupas, wordpress-ul ma stie ca Viotrela.

        Sunt Viorela Precupas si sunt din Abrud, jud Alba. Locuiesc de doi ani in Bucuresti, dar familia mea e tot la Abrud si merg destul de des acasa.

        Tot ce am scris mai sus a fost sincer. Nu fac campanie publicitara nimanui, dar ceva trebuie facut in zona aia fiindca a ajuns cutitul la os.

        Stiam ca asa imi vei interpreta mesajul. M-a deranjat ca mi-ai luat in deras mesajul meu “Extrem de emotionant”, dar asta demonstreaza exact ce am zis si eu. Toti cei care nu cunosc situatia isi dau cu parerea. Daca ai stii cu adevarat situatia de la Rosia Montana, nu ce citesti in ziare sau ce se spune la TV, nu mi-ai fi etichetat mesajul, ci ai fi inteles ca nu locuiesc pe strada Abrud din Bucuresti;)

        Nu am nicio legatura cu RMGC, nu cunosc niciun om de acolo si nu lucrez la RMGC, pe blogul meu gasesti toate informatiile despre mine.

      • domnulsix said,

        13/11/2011 at 2:49 PM

        Buna, iti acord si ti-am acordat prezumtia de buna intentie. Ghilimelele cu privire la “mesajul emotionant” au alta semnificatie. Nu contest nicio clipa drama si saracia in care se zabt localnicii din Rosia Montana. Dar tocmai de aceea, campania publicitarea ce speculeaza comercial aceasta dificultate in care se afla oamenii respectivi este mai mult decat condamnabila.
        Pozitia ta, de angajata a unei publicatii, este ingrata si nu-ti permite abordarea transanta a problemei. Dar nu te impiedica nimeni sa sustii dezbaterea publica a subiectului. Daca majoritatea celor 18 milioane de romani, IN CUNOSTINTA DE CAUZA, decid ca singura solutie de elimanre a saraciei in zona este de a ceda aproape gratis o bogatie a subsolului si de a espune unui pericol major vietile altor cateva milioane, atunci asa sa ramana. Dara poate ca mai sunt sute de alte solutii, mai putin periculoase si mai putin pagunoase.
        Fenomenul de cenzura informationala platita, la care asistam, nu ai insa cum sa-l contesti!

      • viotrela said,

        13/11/2011 at 3:06 PM

        «Pozitia» mea de angajată a unei publicaţii n-are nimic de-a face cu ceea ce se întâmplă la mine acasă. Sunt în această poziţie de prea puţini ani în comparaţie cu anii pe care i-am trăit acolo….

        Eu nu încerc să conving pe nimeni de nimic, nu am scris despre acest subiect nicăieri, excepţie face blogul meu care nu are nimic cu presa.

        Mă amuză, îţi spun sincer, ce se întâmplă la acest moment. Nu sunt avocatul RMGC, dar cred într-un minerit profi. Bunicii mei, străbunicii mei cu asta s-au ocupat. Mi se rupe inima când văd ce a ajuns oraşul meu şi celelalte lcalităţi din jur.

        Nu intenţionez să intru în nicio polemică fiindcă opinia mea este foarte solidă şi nu s-a format ascultând pe X şi pe Y, nu! Opinia mea s-a format acolo, văzând cum decurg zilele şi viaţa.

        Eu vă înţeleg pe voi, cei care sunteţi împotriva proiectului, dar sunt curioasă câţi dintre voi aţi citit proiectul şi v-aţi informat cum se realizează un minerit corect? Eu ştiu că e bine să fim ecologişti, să milităm pentru aceste idei, dar în loc să aruncăm o cu cuvinte şi lozinci peste tot, nu ar fi mai bine să cântărim lucrurile, să găsim o soluţie?

        În ultimii 15 ani, nu a venit nimeni cu o soluţie mai bună. Statul nostru de ce nu e în stare să “salveze Roşia Montană”?

        Îmi amintesc de festivalul Fân Fest…ştii cine a urcat pe munte ca să salveze Roşia? Toţi drogaţii care au auzit că e concert rock gratis….Dacă vrei să faci o dezbatere adevărată ascultă mai multe opinii.

        Vorbeai de cedarea “gratis” a bogăţiei, să îţi reamintesc că noi am fost abandonaţi acolo?

        Cât despre publicitate, da, recunosc că e, probail, cea mai bună campanie publicitară făcută în România!

        Suntem o mică depresiune: Ai fost vreodată la Abrud? Spune sincer!

      • domnulsix said,

        13/11/2011 at 5:41 PM

        Fara sa vrei, confirmi ceea ce am scris in articol! 🙂
        1. Citez din comentariul tau: “Statul nostru de ce nu e în stare să “salveze Roşia Montană”?” – pentru ca toti cei care s-au perindat pe la putere au “preferat”, ca si in alte cazuri, sa aduca o regiune, o fabrica sau o afacere in faliment pentru ca solutiile aberante si vanzarea pe nimic sa para ulterior salvatoare;
        2. Treaba cu drogatii la Fan Fest e un deja-vu. La fel erau etichetati si “drogatii” din Piata Universitatii. Esti prea tanara ca sa-ti amintesti! Mai tarziu am invatat si eu ca aceasta defaimare este parte esentiala a tehnicilor de propaganda si manipulare.

  5. ION said,

    17/11/2011 at 10:40 PM

    Atâta timp cât PDL-ul este în organizația internațională socialistă numită masonerie caută să distrugă națiunea română pe toate căile începând cu unul din punctele vulnerabile care se numește Roșia Montană otrăvind nu numai mediul natural ci și omul în sine, iar oculta regresivă mondială sponsorizează videoclipuri și presa scrisă pentru mediatizare și propagandă împotriva poporului român cât și a românilor și dispariția lot ca națiune.
    Mafia ocultă și-a pus planul în acțiune câștigând parțial o bătălie dar nu și un război. Români, dacă nu va treziți la realitate în următorii 50 de ani se va vorbi că a fost o ROMÂNIE.

  6. 30/11/2011 at 1:10 PM

    […] Roşia Montană – cenzură, propagandă şi manipulare pe bani grei Like this:LikeBe the first to like this […]

  7. Ino said,

    30/11/2011 at 2:56 PM

    Stimata D-na Viotrela,

    Daca statul nu a salvat pana acum Rosia Montana, de ce aveti impresia ca prin acordul in favoarea proiectului RMGC statul salveaza Rosia Montana? S-a schimbat ceva de atunci pana acum in interesul sau? Se procedeaza la fel cum s-a procedat cu toata industria din tara: vanzare pe nimic pentru romani, dar suficient pentru cei ce detin puterea de a vinde si iau decizii in numele nostru.
    Apoi, daca statul considera ca e neprofitabila activitatea si a inchis minele, cum o firma din afara, care a facut ceva investitii si inca mai e dispusa sa faca, sa nu renunte la proiect, considera totusi profitabila afacerea?
    Suntem atat de nepasatori? Haideti sa nu fim saraci si in gandire, chiar daca asat se intentioneaza pe termen lung!

  8. Zamfir said,

    30/11/2011 at 8:19 PM

    Zamfir POP

    Situaţia aceasta este neschimbată de mai bine de un deceniu. De la Bucureşti nu se văd decât şpăgile. Reclamele se fac pe bani foarte mulţi. A distruge Roşia Montană, pentru ca nişte canadieni să aibă nişte sute tone de aur în plus, iar, noi câteva sute de kmp de deşert, este ca şi cum am distruge piramidele ca să aibă egiptenii câte hectare îm plus. Tot de deşert!

  9. Saturnianul said,

    13/12/2011 at 4:40 AM

    Imi amintesc celebrul slogan post-revolutionar: “nu ne vindem tara!” Corect, nu o vindem! O dam (aproape) pe gratis! Cit despre cota de 4% pe care ar lua-o Romania, aia e cota oficiala. Sume serioase se vor duce in multe buzunare private. Cit despre bunastarea localnicilor… Poate ca cei de azi vor trai bine cu exploatarea. Dar vor fi amanetat viitorul pe care il lasa celor de maine. Dar nu-i bai! Ne-am distrus si ne distrugem padurile (sub motivatia aceleiasi bunastari), rezervatiile naturale protejate prin LEGE (vezi distrugerea riurilior din Fagaras), distrugem Delta, ce mai conteaza o zona amarita acolo. Se pare ca suntem un popor-kamikaze dispus sa ne platim bunastarea cu vietile si sanatatea noastra.

  10. mariusi said,

    25/02/2012 at 4:59 PM

    RMGC ne prosteste pe fata!
    Spre marea mea surprindere, chiar luand in considerare valorile afirmate de ei pentru preturile aurului si argintului (puternic subevaluate de ei), cifrele de pe site-ul lor sunt gresite!!! Adica aritmetica e grestia.
    Daca iei in calcul insa preturi mai realiste un calcul simplu ne arata ca la mijloc sunt 24 miliarde dolari!
    Detalii aici:
    http://www.facebook.com/notes/marius-ilioaea/rosia-montana-cati-bani-sunt-in-joc/330853330300420
    Sunt MULT MAI MULTI BANI IN JOC decat afirma ei!

    • domnulsix said,

      25/02/2012 at 5:22 PM

      Ai dreptate! Dar nu prea intereseaza pe nimeni. “Oamenii din Rosia Montana nu vor decat sa munceasca!”. Nu-i inteeseaza castigul ci doar munca. Nu vor sa mai strice bani pe fitness!


Leave a comment